There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

10 steg för att lyckas på Viktväktarna

- augusti 20, 2009 - by , in Gott och Blandat, Vikt-igt, with no comments -

Jag har gått på Viktväktarna ganska snart ett år. Under den tiden har jag tappat vikt och skaffat mig både bättre vanor och nya vänner. Många tycker att jag är...

Jag har gått på Viktväktarna ganska snart ett år. Under den tiden har jag tappat vikt och skaffat mig både bättre vanor och nya vänner. Många tycker att jag är himla duktig som orkar men jag har inte alls tänkt på det så. Därför tänkte jag nu lista mina topp 10 orsaker till att VV funkar för mig.

Viktväktare

Jag har gått på Viktväktarna tidigare. Första gången var under mina gymnasie år på 90-talet då jag gick ner runt 20 kg. Sen flyttade jag runt, träffade min blivande man och skaffade barn och så var vikten iväg som ett skott igen.

Jag vill minnas att jag gått sporadiskt på möten vid ett eller ett par tillfällen efter det men att det inte fungerat och att jag slutat.

Förra året i början av September gick jag till mitt sista första möte. Jag har skrivit om hur det var här. Jag har inte funderat på att sluta en enda gång sedan dess. Jag har gått på alla möten förutom ett par då jag varit sjuk eller förhindrad att gå. Oavsett vad jag trott att resultatet skulle bli vid vägningen så har jag gått på mötet.
Ska man gå på Viktväktarnas möten så ska man gå. Inga undanflykter.

Här är mina 10 punkter

1. Är du redo?

Det  behöver du vara, annars kommer det inte att fungera.
Du måste vilja ha en förändring i ditt liv.
Det handlar inte om att offra sig och att inte unna sig.
Det handlar om att välja det du faktiskt mår bra av och att lära känna dig själv för att se vart ifrån behoven kommer.

Vi äter inte bara för att vi dör annars, om vi har problem med vikten. Det är bara att inse att om du är en av dem som är tjock men ”aldrig äter” så har du en del att jobba med, mentalt menar jag då.

2. Ät god mat!

Gör om dina favoritrecept till att passa din nya livsstil.
Prova massor med nya recept och hitta det du kan tillåta dig själv att mumsa på när du är sugen, för att slippa ångest senare.

Det handlar inte om att aldrig mer äta allt det där som är svårt att få plats med inom pointsen. Det handlar istället om att välja när du vill äta det och att hitta annat gott att äta däremellan.
Ät ofta så slipper du den värsta hungern och sockersuget.

3. Sluta genast att ”unna dig”

och lär dig att vara medveten över dina val.
Ät det du vill ha, välj aktivt om du vill äta något som inte platsar i din nya kostplan. Tänk efter och försök hitta bra alternativ, men sluta äta för att du är värd det.

Vi behöver äta för att vi ska överleva inte för att vi behöver tröst, ska fira eller är värda det.
Ta ansvar för ditt ätande. Jag äter för att jag behöver det och för att jag vill. Jag äter för att jag tycker att det är gott. Jag äter för att jag är ledsen…hm, jag kanske ska försöka göra något annat istället.

4. Jobba med dina tankar och värderingar.

Har du svårt att släppa tanken på att ett felsteg förstör resten av dagen så se till att lära dig tänka rätt så slipper du förstöra en hel dag i onödan.
Ingenting förstörs av att du tar ett felsteg lite nu och då. Du går inte upp 4 kilo för att du fallit för en pizza.
Låt det som har varit vara och se framåt.
Idag kanske är en dag när du har tid att träna lite extra. Du kanske kan äta lite färre points och gå istället för att ta bussen så har du i alla fall kompenserat en del.

Det är faktiskt nästan lika viktigt vilken inställning du har till din viktminskning rent mentalt som det är att du håller dig inom dina points. Om du är helt säker på att det inte kommer att fungera för dig så kommer det med största trolighet inte att göra det heller.

När du tar ansvar för det du stoppar i munnen så behöver du inte få dåligt samvete.
Vägra ångest! Vägra dåligt samvete!

Inse att du ibland äter av fel orsaker, hitta dem och arbeta bort dem.
Det handlar om att ta ansvar inte bara för det du stoppar i munnen utan också för orsaken till varför du gör det. Hitta problemet och äg det!

5. Anpassa din kost efter ditt liv och inte tvärt om.

Du orkar längre och det är roligare om du inte gör avkall på allt du tycker sätter guldkant på tillvaron.
Du kan gå ner i vikt ändå.
I många recept går det alldeles utmärkt att ersätta fett med lättvarinater och ändå få det att smaka gott. Jag vet, det smakar givetvis inte likadant men sluta jämföra. Det kan vara gott ändå.

Jag har festat och ätit ute vid många tillfällen och det fungerar. Kompensera genom att välja lättare mat före och efter och träna lite extra. Man kan ju äta smalt även ute, det ska inte glömmas bort!

6. Sätt små kortsiktiga mål

och fokusera mindre på slutmålet om du har långt dit.
Små mål, som är lätta att klara ger dig energi att klara fler mål.
Visualisera dina mål. Blunda och se dig som du vill se ut.

Mat och godis är helt förbjudet som belöningar. Det ska bara ätas för att du valt det.
Belöna dig med annat som du kanske annars inte brukar köpa eller göra.
Själv köper jag smink när jag lyckas bra. Desto bättre resultat desto dyrare smink :)
Hitta små belöningar som förgyller din vardag utan att förstöra din plan.
Belöna dig på vilket sätt som helst utom med något du äter.

Jag gör gärna först och tänker sen. Impulsiv och smått galen ibland. Fick en dag för mig att cykla 2 mil (helt otränad) och trodde jag skulle dö flera gånger om längs vägen. När jag kom fram till mitt mål ringde jag min älskling och förklarade vad jag gjort med följdfrågan ”- Hur tusan ska jag ta mig hem igen?”

Kloka M svarade ”Hur äter du en hel elefant? Jo, en tugga i taget.” Det tänker jag på ofta för det var den insikten som tog mig hela vägen hem. Ett steg i taget hur litet det än må vara är fortfarande ett steg. Många små steg ger till slut stora resultat.

7. Hitta en supporter

eller flera som kan tala dig tillrätta när du deppar och heja på dig när du behöver det.
Alla behöver vi höra att vi är duktiga lite nu och då.
Själv skickar jag två SMS direkt efter varje Tisdagsmöte till två av mina närmaste. Där skriver jag hur mycket + eller – jag fått. Jag ljuger aldrig.

Går det bra får jag ofta tillbaka att jag är så duktig!
Går det dåligt får jag ofta tillbaka…samma sak, att jag är så duktig!
Surar jag över dåliga resultat får jag äta upp det och får tillbaka SMS där det står att jag minsann inte ska sura som ändå gör så bra ifrån mig.
Det är viktigt att få perspektiv på tillvaron emellanåt.

8. Lär dig vad maten innehåller.

När du vet värdet av det du stoppar i dig är det lättare att avstå från onyttigheterna.
Det finns en jätteenkel pointsformel som du kan använda dig av precis var som helst.

Det enda som krävs är en miniräknare och det har de flesta i sin mobiltelefon.
Varje gång jag står i butiken med en glass eller en påse bullar i näven räknar jag ut antalet points. Oftast så avskräcker det mig och jag låter bli men ibland blir jag glatt överraskad och äter och njuter. Om inte annat så är det bra att veta hur mycket allt innehåller för att inte överbelasta tramskontot.

Så här gör du: Kolla innehållsförteckningen och ta kcal per 100g, dela det med 60, lägg i minnet. Kolla nu fett per 100 g och dela det med 9. Slå ihop dessa två och du har points per 100 g. Enkelt va?

9. Jaga dina kilon i grupp.

Då kan ni peppa varandra, och det spelar ingen roll om det är i ett Internetforum eller i fysiska världen. Min VV grupp är ett måste för mig. Dels har jag hittat jättefina nya vänner, dels peppar det mig att väga mig hos Charlie varje vecka. Hon har alltid ett skratt till övers och får mig alltid att känna att jag lyckas oavsett vad vågen visar den veckan.

10. Ska du på fest så njut och ha det jätteroligt!

Passa på att motionera extra innan och ät lite lättare så har du utrymme för extravaganser.
Min kropp släpper lättare ifrån sig kilona om jag lite nu och då roar mig med en helkväll på stan. Visst låter det lite skumt men det har inget att göra med pointsen utan snarare  med att jag mår så mycket bättre i själen när jag kommer ut och träffar vänner, äter lyxig mat och umgås emellanåt.

Är min själ nöjd är min kropp det. Sen ska man inte glömma Charlies mantra ”Du kan äta allt men inte alltid”
Jag kan inte vara ute och festa jämt då skulle det givetvis inte funka men en gång lite nu och då går jättebra. Är du sen på ett dansställe så ska du inte glömma att svettigt dansande en hel natt förbränner en hel del kalorier.

Viktväktarna är inte en diet, inte heller en kur eller eller en tillfällig bot. För mig har viktväktandet blivit en livsstil, en hållbar sådan. Äntligen känner jag att jag själv börjar ta kontrollen över mina matnojjor istället för att leva som en slav under dem.