There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

6 sätt att sätta stopp i tid!

- oktober 15, 2009 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Vill du verkligen förändra ditt matbeteende så behöver du hitta dina problemområden och de verkliga orsakerna till varför du äter. Dessa 6 enkla punkter hjälper dig att synliggöra ditt ätbetende...

Vill du verkligen förändra ditt matbeteende så behöver du hitta dina problemområden och de verkliga orsakerna till varför du äter. Dessa 6 enkla punkter hjälper dig att synliggöra ditt ätbetende så att du kan gå vidare och börja förändra.

All förändring måste komma inifrån. Det är viktigt är att du verkligen vill förändras och att du tror på att du klarar av det. Alla kan klara av att förändras bara de verkligen vill.
Det är inte heller sagt att det är enkelt, för en del kan förändringen vara ganska svår. Men vill du och är ärlig mot dig själv finns det absolut inget som hindrar dig att göra det!

Gå ner i vikt med KBT

Gå ner i vikt med KBT

 • Skriv dagbok.
  Anteckna vad du gör och när du äter. Vad har hänt under dagen, hur tänkte du när du åt, hur kändes det? Hur kändes det före du åt och hur kändes det efteråt? Kan du se att saker som hänt under dagen speglas i vad du ätit, när du ätit och hur mycket du ätit?
 • Försök hitta sambandet.
  När du följt första punkten några dagar är det dax att se över din dagbok och se om du kan hitta några samband. Äter du när du är stressad? När du börjar se mönstrena i ditt ätbeteende, fråga dig själv vad du kan göra för att förändra dessa och hur du skulle kunna göra det. Du kanske kan lägga till avslappningsövningar, timeout i 5 minuter eller motion för att bryta ett oönskat beteende.
 • Gör medvetna val.
  Bestäm dig för att du väljer själv vad du vill och inte vill äta. Inget är förbjudet. Att äta är inte en synd. När du hamnar i en situation där du erbjuds något du inte planerat att äta fundera först på om du vill äta det. Fundera på om du vill äta det just nu. När du gjort ditt val, känn dig nöjd med ditt beslut oavsett om du valde att äta eller att avstå. Passa på att njuta av att du gjort ett medvetet val. Om du vill avstå fungerar frasen ”- Tack, jag är nöjd” alldeles utmärkt.
 • Släpp dina krav på att vara duktig.
  Ingen är alltid duktig. Det ska du inte kräva av dig själv heller. Det är helt okej att inte alltid vara duktig, det är helt normalt. Sänk kraven på dig själv och minimera stressen runtomkring dig. Lär dig att säga nej, sätt gränser för vad du orkar med och prioritera och delegera.
 • Ingen mat är förbjuden.
  Du får äta allt men inte alltid. Det är inte vad du äter som är viktigt det är varför du äter.
 • Satsa på kvalitet.
  Köp hellre mindre men dyrare och finare godis så njuter du mer av varje bit. Njut i lugn och ro.

Läs mer i boken ” Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi” av Stahre, Lisbeth