There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

”Alla kommentarer” alla ”gillar” kommer nu att bli uppsatta som offentlig information på Google

- februari 29, 2012 - by , in Gott och Blandat, with 4 comments -

Dax igen för lite info om Facebook, för er som tycker att det är intressant. De senaste dagarna har jag förvånats över ett tiotal av mina vänner på Fb som...

Dax igen för lite info om Facebook, för er som tycker att det är intressant.

De senaste dagarna har jag förvånats över ett tiotal av mina vänner på Fb som postat följande i sin status:

”Ber er snälla om 30 sek för att: Håll pekaren på mitt namn. Då kommer en ruta upp med mitt namn, profilbild, Vänner och Prenumererar, Klicka på ”Prenumererar” och Klicka bort bocken ”Kommentarer och Gilla-markeringar”. Tack! Sen kan du lägga detta på din egen ”status” , så hjälps vi åt! FB har nämligen ändrats. ”Allakommentarer” alla ”gillar” kommer nu att bli uppsatta som offentlig information på Google. Det är nu fullt möjligt alternativ för reklamföretagen. De gör en Walk Inn på” din sida”. Jag VILL INTE att mina kommentarer om vänners profiler ska synas i hela menyn till höger om skärmen! Tack på förhand!”

Jag menar, ATT DE FORTFARANDE INTE FATTAT, att det här bara är skit som man gör bäst i att inte sprida.

Jag brukar hjälpa mina vänner, när de undrar över sånt som tillgängligheten av den info de lämnar ut på Fb, ni vet ställa in alla säkerhetsinställningar så bara ”rätt”personer kan komma åt deras info och uppdateringar, men i grund och botten är det egentligen väldigt enkelt. Du behöver inte kunna ett skit om Fb’s säkerhetsinställningar, följ bara följande simpla regel:

VILL DU INTE ATT DET DU SKRIVER SKA KOMMA UT, BLI OFFENTLIGT, SÅ SKRIV INTE DET PÅ FACEBOOK!

Svårt? Komplicerat? Nä. Det här klarar min 11:åring av och ja, jag vet. Det är 13 på Fb. Tyst nu!

Men tillbaka till det senaste ryktet. Vad är det du EGENTLIGEN GÖR, om du gör exakt det som står ovan?

Jo, du får dina vänner att klicka bort visningen av saker du klickar ”gilla” på i deras flöde. När du ”gillat” en sida, en artist eller en kompis foto, så kommer dina vänner inte få upp det som en nyhet, MEN, det betyder inte att de inte kan se det.

Går de in på din sida, din profil, så syns det. Det är bara bortfiltrerat ur deras flöde. Samma sak när du kommenterar. Du kommenterar någons foto men dina vänner får inte upp det i sitt flöde. Däremot så syns det om de kollar på fotot, där finns din kommentar och kollar de på din sida åter igen, så finns all info där med.

Gör du sen så här för dina vänner så får du själv ett mindre späckat flöde. Du missar allas kommentarer hos andra och även när nån gillat nåt, en sida, en länk, en grym artikel, allt sånt hör till det förflutna.

Så vilken är nu kopplingen till Google? Tja, det finns ingen. Och när det kommer till Google så är det intressant att många är så himla rädda. Hur många av er har och nyttjar Googles tjänster? Jag gissar att ganska många av er utnyttjar flera tjänster och till alla dessa så har ni en inloggning, troligen ert Gmailkonto.

Ni har inte tänkt på hur mycket info Google samlar ihop om er på bara en dag, en vecka helt utan inblandning från Facebook? Vi börjar med de minst uppenbara.

Många har numera ett Google+ konto, liknande Facebook, ett socialt nätverk där man delar information. Google+ är baserad på användarens googlekonto, och är därmed integrerad med andra inloggningsskyddade Googletjänster såsomGmail (e-post), Picasa (fotografialbum), Google Talk (chat), Google Kalender, Google Docs (ordbehandling och kalkylblad) och Google-profilen.

Ni ser ovan, flera Googletjänster många av er säkert har, men Google är mycket större än så.

Google Chrome, använder säkert några av er. Google Earth har ni kanske testat och Google Toolbar har bland annat jag själv installerat i min Firefox. Även YouTube är nu mera ägt av Google. Men vi är inte klara än. Det största, det alla tänker på, det som blivit ett eget utryck är Googla. Vi pratar om Googels söktjänst.

Söktjänsten Google har en stark ställning i Sverige och över 90% av internetsökningarna sker via Google, jämfört med t ex mellan 65% och 70% i USA (2010).

Gå till Google.se och logga in. Jag är redan inloggad, så jag klickade på det lilla kugghjulet uppe i högra hörnet och valde webbhistorik. Nu blir det spännande. Här kan jag se all min sparade historik. Den går ända tillbaka till 2008.

Sedan 2008 har jag gjort drygt 6000 sökningar.

Och ni som oroade er för att Google skulle offentliggöra era olika ”gilla”markeringar och kommentarer på Fb. Google behöver inte göra det, de vet redan allt om er. De har koll på era bilder (picasa), era videoklipp (YouTube), er kalender (Google kalender), era dokument (Google Docs), ert digitala liv (Google Chrome och Google+), er epost (Gmail)…..behöver jag fortsätta eller har ni förstått nu?

Vill jag kan jag radera all min historik hos Google och det kanske kan vara värt att göra emellanåt. Imorgon ändrar dessutom Google sin sekretesspolicy

Tech News Daily reports that once Google’s new unified privacy policy takes effect all data already collected about you, including search queries, sites visited, age, gender and location will be gathered and assigned to your online identity represented by your Gmail and YouTube accounts. After the policy takes effect you are not allowed to opt out without abandoning Google altogether. But now before the policy takes effect, you have the option of deleting your Google Web History by modifying your settings so that Google is unable to associate data collected about you with your Gmail or YouTube accounts.


Read more: http://www.digitaljournal.com/article/320137#ixzz1nkdZUNCm

Så det kan vara värt att radera innan om du e orolig. Det är inte svårt. Logga in på ditt Googlekonto, klicka fram dig till webbhistoriken och läs.

Här kan ni läsa hur Googles nya sekretesspolicy kommer se ut, den som börjar gälla från och med imorgon den 1/3 2012.

Så, har ni fortfarande frågor kvar, eller funderingar, är kommentarsfältet öppet. Jag svarar så gott jag kan.

På nätet är inget helt hemligt, tänk på det innan ni delar med er av info ni inte vill ska komma ut.

Jag glömde ju påminna er om att allt ni kommenterar på Facebook följer ÄGAREN AV INLÄGGETS sekretessinställningar. Är orginalposten offentlig blir era kommentarer även offentliga. Jag har sagt det förut men tänkte att det kanske behövde sägas igen, och jag har skrivit om det här tidigare.

Läs HÄR!

 

 • Marianne

  Tusen tack för en jättebra förklaring. Nu fattade till och med jag. Har genast raderat min webbhistorik. Man kanske rent av ska radera allt som har med google att göra? Byta webläsare, ta bort g-mailkontot. Sluta att söka via google och så vidare. Google+ har jag redan skippat eftersom det verkar helt ute innan det ens blev inne. Men jag visste överhuvudtaget inte ens att jag hade nåt som kallades Googlekonto. Jag hittade det när jag googlade på det. Jag kommer att spara din bloggadress för du kommer säkert med flera klurigheter. Skulle du radera allt enligt ovan om du var jag?

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Kul att jag kunde förklara så att andra förstod, det var min målsättning och nu har jag lyckats!
   Vad gäller Google så är det här för att stanna, ett bra tag till i alla fall, och jag skulle inte radera allt som har med Google att göra. Är det inte Google så är det nåt annat och i en era när information är mer och mer digital är det bara att vänja sig vid att den blir spårbar, sökbar, och beständig.
   Snarare handlar det om att lära sig leva med det, förstå hur man ska hantera det och noga välja vad man delar med sig av.

   Är det hemligt så är det bättre att inte skriva det på nätet. Det gamla hederliga sättet att kommunicera via telefon eller kanske ansikte mot ansikte är ett mycket bättre sätt om man verkligen pratar statshemligheter.

   Det finns fördelar med att informationen är digital, som för läkarjournaler när olika instanser numer kan få tillgång till en patients journal och på det sättet göra det svårare att gå till många olika läkare för att tex stödja ett missbruk. Mina barn besöker olika läkare och nu när de har tillgång till varandras journalanteckningar, blir det hela så mycket enklare.

   Det viktigaste är en förståelse för hur det funkar och en tanke på att allt du skriver nu finns lagrat även i framtiden. Det är så lätt att tro att bara för att det inte syns på Facebook längre så finns det inte kvar, men det är då du ska komma ihåg att varenda sak du skrivit finns lagrat. Nya Timeline är ett exempel som visar lite mer av allt de har lagrat om dig.

   Men kontentan blir väl kanske att 1. Stå för allt du skriver så det inte kommer tillbaka och biter dig i rumpan och 2. Var inte rädd för internet utan lär dig det du behöver veta för att förstå hur det fungerar.

   Välkommen som läsare och ställ fler frågor om du undrar över nåt.

 • Anna

  Mycket bra förklarat ! :D

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack :)

   Fast 9 av 10 kommer ändå inte förstå nåt ;)