There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Baka, baka, liten kaka….

- november 29, 2010 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Måndag igen och jag satte fart i köket redan strax före 9. Först julpyntade jag och hängde upp mina stjärnor i fönstren. Sedan satte jag en bröddeg som ska få...

Måndag igen och jag satte fart i köket redan strax före 9.
Först julpyntade jag och hängde upp mina stjärnor i fönstren.
Sedan satte jag en bröddeg som ska få jäsa hela dagen och tänkte jag att det var en bra idé att äta frukost.

Så jag åt en tallrik gröt och ett kokt ägg medan jag tittade på ett avsnitt av Byggfällan på PlayTV.

Kristyr

Vita pepparkakorNär det var klart blandade jag första omgången kristyr till pepparkakorna och började  med att färga alla vita. Vis av lite erfarenhet nu så vet jag att dessa måste torka tills imorgon för att inte färgen ska fälla ut från kristyren när jag sen ska dekorera dem.

Jag insåg att det var problemet med de röda pepparkakorna jag gjorde sist. De hade stått och torkat flera timmar men antagligen var de fortfarande inte riktigt torra för den röda färgen fällde ut på flera av pepparkakorna, vilket jag tyckte var trist.
Så den här omgången får torka till imorgon, innan jag börjar dekorera dem.

Muffins

Små muffinsBröddegen jäser för fullt och är redo för utbak runt 16 i eftermiddag och senare än så hinner jag inte heller eftersom jag ska träna 18:30.

Av all kristyr jag har gjort har jag fått massor med äggulor över så jag beslutade mig för att baka muffins på dem.
Kändes klart bättre än att slänga dem. Det blev muffins med pepparkakssmak, julen till ära, i söta små pappersformar som jag köpte när jag besökte Ikea igår.

Peppriga pepparkakor

Älsklingen har önskat sig pepparkakor med peppar i. Något man traditionellt inte bakat sedan typ 1300-talet men visst, varför inte. Jag står inte ut med att kavla och greja, tar alldeles för lång tid, så jag hittade ett recept på skurna pepparkakor.
Passade mig perfekt.

Jag slängde ihop en deg som jag rullade i 2 st 25 cm långa rullar med en diameter på 4-5 cm. Innan jag packade in dessa i plastfolie rullade jag dem i en blandning av farinsocker och cayennepeppar. Sen åkte de in i kylen så att de blev riktigt kalla.

Hembakta pepparkakorNär de var klara var det bara att ta fram en rulle och skära den i ca 4 mm tjocka skivor, lägga dessa på en plåt och skjutsa in dem i ugnen. Det blev jättegoda pepparkakor som var lite sega, i alla fall innan de svalnat helt.

Smaken var det inget fel på

Kanske inte världens vackraste pepparkakor, men huvudsaken är ju att de smakar som de ska och attans vad snäll jag kommer vara efter att ha provsmakat och provsmakat…

Eller fet kanske? Jag lär nog knappast bli snäll jag lär nog bli fet, och då lär jag nog bli jävligt grinig.
Inga pepparkakor i världen kommer hjälpa mig då.

När pepparkakorna är klara i ugnen måste jag klura på middagen till ikväll. Tänkte bespara mig handlingen idag och tillaga nåt vi har i frysen, vilket verkligen inte borde vara ett problem. Det finns nog mat så det räcker i frysen.

Söndagen

Igår hann jag inte uppdatera alls, det var en jättemysig söndag men en ganska hektisk sådan.

Mitt köksbordDagen började med frukost med hela familjen, vi tände ljus och hade det jättemysigt. Strax före 12 gav jag mig ut till bilen och började gräva fram den. Det var snö överallt och jag stod upp till knäna i snön och försökte sparka undan den. Alla mina skyfflar är i stora förrådet, dem ska jag hämta ikväll.

Inka & Ikea

När jag fått loss bilen körde jag hem till Inka och lämnade av Lilla M som skulle få leka med Inkas söta tjejer. Själv drog jag till Ikea, orkade inte åka hem innan träningen så jag käkade lunch på Ikea och strosade runt ett tag.

Lite besviken över deras julavdelning var jag. Jag brukar alltid hitta snyggt julkrafs, presentpapper, ljuslyktor och ljusslingor men i år hittade jag inget alls. Hur trist som helst.

Jag köpte lite nya glas, dörrmattor, muffinsformar och ett par paraplyer. Inte för att jag känner att jag behöver ett paraply just nu men de har så snygga paraplyer för bara 25 pix så jag kunde inte låta bli.

Tung träning

Vidare till ett Body Pump-pass med Inka i Farsta och sen tillbaka hem till henne för att hämta upp Lilla M och åka hem och äta middag som Älsklingen hade gjort. Runt 20 drack vi glögg, åt chokladpraliner och pepparkakor allihopa innan det var dax för Lilla M att gå och lägga sig och dax för alla killar att duscha och göra kväll de med.

Jag och Älskling satt uppe till strax före midnatt och kollade på filmen The Social Network, eller filmen om Fb. Den var helt ok, ingen biofilm men sevärd. I alla fall om man är intresserad av hur allt började.

Nu är alla pepparkakor klara, så nu ska jag börja rota i frysen efter kvällens middag. Ska bara smaka en till…
Nu är de inte sega längre snarare frasiga….mmmmmm, inte illa faktiskt.
Inte illa alls.