There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Bilbyte?

- oktober 5, 2009 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Nu är jag inne på att byta bil igen. Fyyyy tusan vad jag är velig… Jag menar min stora sköna bil där allt och alla får plats, jag kommer att...

Nu är jag inne på att byta bil igen. Fyyyy tusan vad jag är velig… Jag menar min stora sköna bil där allt och alla får plats, jag kommer att sakna den såå och ändå…. Det skulle vara så skönt att köra liten bil och billigare både för miljön och min plånbok.

Min stora bil kostar att köra.

Det är en lyx jag betalar för.  Det är en frihet att kunna få plats med två soffor och 6 pers i bilen utan problem. Men hur ofta behövs det? Ska jag vara krass, så inte speciellt ofta. Fast om jag byter bort bilen kommer jag att sakna den friheten varenda gång jag inte får plats med det jag vill i den lilla bilen.

En liten bil å andra sidan skulle kosta en fjärdedel i skatt, ca 50% i försäkring och ungefär 50% i soppa. Kanske till och med lite mindre i soppa. Det betyder att om jag idag betalar 2500 i soppa plus försäkring så kostar det mig runt 3300 kr/månad. Om jag byter till en mindre bil så skulle jag kunna få ner kostnaden till ca hälften dvs. ca 1650 kr plus avbetalning på bilen. Så jag skulle kunna köpa en helt ny liten bil och fortfarande inte betala mer i månaden än jag gör nu.

En liten bil har många fördelar:

Jag kör säkert 90% helt ensam i bilen, till och från träningar och matbutiken. Då känns det rätt onödigt med en bil med plats för 8 passagerare.
En liten bil är lättare att parkera och roligare att köra.
Den påverkar dessutom miljön mindre.
9 gånger av 10 kommer den passa mig perfekt!

Nackdelarna är uppenbara:

Vi är 6 i familjen men bilen tar max 5 pers. Någon måste åka kommunalt om vi ska iväg allihopa. Å andra sidan kanske vi sitter i bilen hela familjen typ 10 gånger / år. Ungarna börjar bli stora och vill inte alltid följa med. De har egna agendor.
Ska vi åka på semester i bilen så får vi bytlåna bil med någon som har en större eller hyra bil.
Vi har å andra sidan inte åkt på så många semestrar i bilen så det kanske inte är ett direkt problem.

Det går ju att montera dragkrok på en liten bil också. Så kan man hyra släp om man nu inte vill spontanhandla. Det går ju faktiskt att spontanhyra släp också, och så dyrt är det inte.

Så vi får se hur det går. Det skulle vara rikitgt NICE att köra en helt NY bil.

Snygg liten bil

Snygg liten bil