There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Borde jag gilla Biggest Loser?

- september 8, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 3 comments -

För det gör jag inte. Eller jag är i alla fall inte världens fan, det går ju att titta på spektaklet men jag gråter inte om jag missar det. Men...

För det gör jag inte. Eller jag är i alla fall inte världens fan, det går ju att titta på spektaklet men jag gråter inte om jag missar det.

Men jag är tjock och kämpar med vikten, borde jag inte kunna relatera till deltagarna och tycka att det var intressant att följa deras resa och kanske själv bli peppad av att se hur de kämpar och se deras framgångar? I min omgivning är det många som älskar Biggest Loser och inte missar ett avsnitt och jag hör hur det pratas om än den ena och än den andra deltagaren.

Problemet är att jag inte köper konceptet.

Sorry men Biggest Loser är bullshit

För det första så är det inte svårt att gå ner i vikt om du tränar med PT varenda dag, hela dagen, och bor i ett hus där det inte finns tillstymmelse till onyttigheter i närheten, OCH dessutom filmas dygnet runt i syftet att fläkas ut på bästa sändningstid inför miljoner tittare. Visst, det är ingen lätt resa för deltagarna men det är heller inte jämförbart med att gå ner IRL.

För det andra så vägrar jag tro att det ens är i närheten av sunt att träna på det sättet de gör med tanke på deras bakgrund och utgångsläge. Det funkar för att de står under konstant läkarkontroll och det görs för att det blir bra tv. Det är för övrigt, enligt mig, VANSINNE.
Det är faktiskt helt galet oavsett vad du har för utgångsläge och bakgrund.

Inte hälsosamt

Kroppen tar enormt mycket stryk av att utsättas för de påfrestningar deltagarna tvingas gå igenom och många med mig håller nog med om att skaderisken är enorm. Det är definitivt INTE hälsosamt.

Dessutom blir jag bara arg för att media återigen lyckas få oss överviktiga, deprimerade, med obefintligt självförtroende att tro på att det de gör på tv, faktiskt är görbart på riktigt.
DET ÄR INTE DET, och vi som inte har möjlighet att leva Biggest Looser-liv ska egentligen vara tacksamma för att vi inte kan det, inte sitta och önska att vi fick vara med som deltagare.

Vill du också ha nån som skriker på dig, skaffa dig en vettig PT på ett bra gym nära dig och skapa dina egna mirakel. Men köp inte skiten de serverar dig på tv.

Biggest LoserEtt par exempel, det finns fler…

Ryan Benson, gick ner 55 kg och vann första säsongen av Biggest Loser i Januari 2005 berättade sedan att han gick upp 14.5 kg de första 5 dagarna bara genom att dricka vatten.

Läs mer här

Kai Hibbard, som var med i 3:e säsongen berättar att hon spenderade 6 timmar före finalen med att hoppa in och ut i en bastu, åt bara sockerfri Jell-O och sparris under flera dagar före finalen. Sparris lär dessutom ha laxerande effekt.
Läs mer här
och här

Google är din vän

Googla och ta reda på vad som har hänt med deltagarna från de olika säsongerna.
Men visst, en del av de som varit med har också hållit sin vikt mer eller mindre, och det kan man ju glädjas åt med tanke på vilket helvete de gått igenom för att nå dit där de är idag.

Sorgligt

Jag tycker att det är synd att den här typen av viktminskning får sånt genomslag i media. Det skulle vara så mycket bättre om vi lärde oss att det tar tid att gå ner i vikt och att vi gör det bäst genom att både lägga om kosten, träna regelbundet och se över vår livsstil.
Det finns så mycket mer som påverkar vår vikt förutom mat och träning. Stress och sjukdom för att bara nämna två.

Jag tror att många skulle må så mycket bättre om de skiftade fokus från att enbart sikta på att gå ner i vikt så snabbt som möjligt till att faktiskt lära sig lite om kroppen och ha som mål att må bra inte bara fysiskt utan också psykiskt.

Vi lever här, vi lever nu.

 • Lena

  Håller verkligen med dig, hur bra kan det vara för kroppen att träna på detta vis? Och hur sjukt svårt måste det inte bli för dessa stackars människor när de kommer hem till verkligheten igen? Som så många gånger förr kan jag konstatera att du är en klok tjej med mycket sunda tankar. Tack för att du delar med dig! Kramis Lena

 • Mattias

  Kom och köp konserverad gröt!

  Som vanligt är det alltid de extrema lösningarna som visas. Det vettiga och enkla och sunda (som till exempel ”Ät mindre energi än du gör av med” och ”ät en blandad kost med mycket grönsaker”) blir ingen bra tv och gör ingen sponsor rik.

  Personligen så gillar jag verkligen Paris Hiltons gyllene citat ”lightläsk gör dig fet”. Fundera på det innan du reagerar med ryggmärgen. Om lightläsk nu är så bra, varför fortsätter fetman att marshera över världen? Resten får ni fundera på själva…

  Biggest looser är underhållning baserat på lyteskomik. Kryddat med reklam.

 • labelle

  Helt rätt!!!