There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Det här med miljön och maten. Del 1

- januari 14, 2009 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

Är det inte lite konstigt, i våra upplysta tider att så många av oss alltid handlar den billigaste maten de hittar i butiken? Vi vet att många länder börjar få...

Är det inte lite konstigt, i våra upplysta tider att så många av oss alltid handlar den billigaste maten de hittar i butiken?

 • Vi vet att många länder börjar få problem med överviktig befolkning.
 • Vi vet att vår dåliga kost, vårt allt mer stillasittande liv och stress spelar stor roll i det här.
 • Vi vet att vi borde äta ”bra” mat, fibrer, frukt & grönt och borde minska på snabbmat och godis.

 • Men vad gör vi?
 • Ändrar vi på något?
 • Tänker vi efter innan?
 • Läser vi innehållsförteckningarna och har koll på vad vi stoppar i oss?
 • Begränsar vi tiden framför datorn och tv-spelet?
 • Prioriterar vi ett aktivt liv?
 • Lär vi våra barn allt det här?
 • agerar vi som vuxna ansvariga föräldrar?

Av egen erfarenhet säger jag tyvärr, NEJ. En del av oss har givetvis koll på det mesta men många av oss har kanske främst inte tid att engagera sig.

Det är så tragiskt tycker jag.

Har ni tänkt på att många av oss lägger ner mer tid på att undersöka kvaliteten på de elektronik prylar vi köper än den tid det tar att välja ut bra produkter att äta?
Ska det inhandlas en ny TV så måste den dels vara prisvärd, dels ha alla ingångar och möjligheter till allt vi vill koppla in, dels ha en skarp och klar bild, kunna visa svartaste svart som just svart och inte som någon urblekt grådaskig variant, dels ha en bekväm gärna snygg och praktisk fjärrkontroll. Vi läser, kollar recensioner och undersöker vad andra har tyckt om den produkten.

Så kommer vi till ICA…
Där springer vi snabbt igenom butiken och fyller kundvagnen med:

 • färdigfrysta maträtter (laddade med massor med fett och socker)
 • bröd med lappen ”nu ännu mer fibrer” (fast kollar man i innehållsförteckningen är det försumbart men sockerhalten är nästan densamma som i en del godis)
 • billigt importerat kött (som dels kanske kommer från uppfödning vi aldrig skulle klara av att se på, men det vi inte vet mår vi inte dåligt av och dels innehåller massor med vatten, salt och konstiga tillsatser)
 • mejeriprodukter utan fett (men kollade du tillsatt socker?)
 • charkprodukter (laddade med vatten och smaktillsatser och socker)
 • flingor som är värre än att servera ungarna godis direkt i en skål till frukost (och så undrar vi varför barnen inte kan koncentrera sig i skolan men det skyller vi på sämre lärare och för stora klasser)
 • och så vidare…

Visst är det lite bakvänt att vi lägger ner mer tid på att bedöma om en TV är en bra TV än vad vi funderar på vad vi stoppar i munnen? Vad vår mat faktiskt innehåller. Hur dessa djur som vi äter har levt.

Köper vi några produkter med snygga symboler på förpackningarna så är ju allt förlåtet.
Då är det okej för oss att blunda för stackars grisar i burar så trånga att de kan välja mellan att stå och att ligga ner. Att vända sig om är inte möjligt, någonsin, under hela grisens liv.
Då är det okej att hönsen som förser dig med dina frukostägg lever hela sina liv i en bur så trång att de knappt får plats i den. De får aldrig se dagsljuset och kan inte sträcka på vingarna. Då är det okej att en del av dina inköp kanske kommer från plantager där arbetarna lever i misär och där de kanske använder sig av barnarbetare.

Hur mycket är de då värda? De ekologiska och rättvisemärkta produkterna?

För varje produkt märkt med en Svanen symbol eller där det klart och tydligt framgår att produkten eller åtminstonde en del av den är ekologiskt framställd är det då okej att vi inte sopsorterar? Kan jag då slänga mina batterier med gott samvete direkt i hushållssoporna?
Om jag köper en produkt med Fairtrade sybol kan jag då välja ett billigare alternativ ur någon annan varugrupp och slippa dåligt samvete?  För vi ska inte sticka under stol med att det är dyrt att köpa ekologiskt odlade grönsaker till exempel.

Igår var jag på Coop, där kostade gurkan 34.90 kr /kg. Hutlöst redan där, för vatten på pinne. Den ekologiska gurkan kostade 54.90 kr /kg.
I mejeridisken finns det ju en uppsjö av ekologiska produkter. Alla är lite dyrare än sina oekologiska motsvarigheter. Ett par kronor hit eller dit kan tyckas småttigt att tjafsa om men slår man ut det på ett år blir det en kännbar skillnad i plånboken, speciellt i vår familj där jag sällan handlar mindre än 10 liter mjölk och fil åt gången.

Då när jag står där i mejeridisken skulle jag enkelt vilja kunna se, förstå och bli påmind om varför jag borde betala dessa extra kronor för miljön. Jag vill veta exakt vad det ger mig. Vad vinner jag på det?

Ge mig bilder på glada kossor på gröna ängar, skuttandes i det fria utan bekymmer. Ge mig korta informativa och slående texter om skillnaden mellan eko och oeko.
Samma sak i köttdisken. Jag fattar ju att de som säljer billigt kött inte vill skylta med djurplågerier men de som står för dyrare köttbitar från lyckliga svenska djur… Varför visar ni inte mig i köttdisken varför jag ska välja ert kött?

Just på Coop stod jag också och valde köttfärs. Det fanns irländsk, svensk och så en till svensk från någon gård som jag med en gång kände att den här borde jag kanske välja. Men jag gjorde inte det. Den kostade dubbelt så mycket per kilo som den från Irland och det fanns ingen information om hur någon av de stackars kossorna hade haft det, varken de svenska eller de irändska. Klart jag tog den billigaste. Jag är ju inte gjord av pengar och tacos smakar ändå tacos…

Miljön och maten är viktiga frågor i dagens samhälle och det finns många aspekter på det. Dels kan vi ju göra det enkelt och bara se till oss som individer. Bara ta hänsyn till våra egna beslut. Men det är också viktigt att se allt i ett större perspektiv. Hur kan jag med mina val påverka andra? Hur kan vi tillsammans påverka industrin (konsumentmakt)? Hur mycket av det som sägs är sant? Det finns stora politiska och ekonomiska intressen i dessa frågor. Vi pratar mucho dinero!

Hur som helst, det kommer en fortsättning på det här. Jag känner mig långt ifrån klar. Glöm inte att kommentera. Nu om någonsin borde ni ha en åsikt annars tycker jag att ni borde skaffa er en!

 • Eva

  Ett mycket bra inlägg i en lång och inte helt självkar debatt!.. Håller med dej fullständigt men som butiksarbetare vet jag att det inte helt lätt att komma dit. Men det jobbas på det.. i alla fall i våran lilla butik.. Det är jättebra att vi som konsumenter ställer frågan och vill veta var och hur djur är uppfödda osv.. annars får vi aldrig veta.. Ska ta upp fler av dom sakerna med mina kollegor och se vad vi kan göra.. Har ofta ställ mej frågan när jag ser nya saker som är kravmärkta. ”vad är kriterierna för just denna vara”.. Som KRAV-märkt Sej.. Hur får man en vildfångad fisk att bli KRAV.. osv…