There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Earth Hour – najs eller bajs

- mars 29, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 2 comments -

Earth Hour var i lördags, var ni med på den? Jag var inte det, våra åsikter om ifall det är najs eller bajs går nämligen helt isär här hemma. Jag...

Earth Hour var i lördags, var ni med på den? Jag var inte det, våra åsikter om ifall det är najs eller bajs går nämligen helt isär här hemma. Jag är för den, tro inte nåt annat, men i år vek jag mig för Darling som är helt emot Earth Hour.

Earth Hour är en av de allra största globala manifestationerna någonsin. Rätt coolt tycker jag men vad betyder det egentligen?
Earth HourFörut så samlades vi i fackeltåg och protestmarscher när vi ville förändra. Det sade sig själv att det krävdes en del engagemang för att vara delaktig då. Idag räcker det med att vi med några klick med musknappen väljer att ”gå med” i Earth Hour.
Egentligen om vi ska vara krassa så kan vi skita i att släcka, för mätningarna görs på de som anmält intresse, och generellt i elnäten, ingen kollar att just du verkligen släcker.

Hur många gör skillnad?

Klart som attan att många är med, det är ju onekligen otroligt enkelt, men betyder det att fler bryr sig? Även om du släcker lamporna en timme så är det fortfarande en simpel insats som knappt kräver något alls av dig. Du behöver inte ge dig av hemifrån, ordna med skyltar och protestrop & marschera i dåligt väder, du kan enkelt visa ditt missnöje bara genom att stanna hemma.

Men jag tycker att det är positivt att så många är intresserade och samtidigt är jag lite rädd för att Darling har rätt, det kanske inte händer så mycket mer sen. För det är inte under den enda timmen vi räddar världen. Det är med varenda liten tanke och handling den resterande tiden som vi gör skillnad. Och skiter vi i att göra något mer än att släcka lamporna lite nu och då kommer det inte hända mycket.

Det blir inte lättare

Resten av tiden är det dessutom svårare.
Det är inte alltid så lätt att ta beslut som påverkar miljön positivt och det är ingen som uppmärksammar att just du tänker på miljön.
Hos oss är vi inte så miljövänliga som vi skulle kunna vara, men vi är i alla fall rätt medvetna om det.
Jag kör bil, även kortare sträckor för att det går fort och är praktiskt. Vi har lampor tända både här och där för att ungarna inte alltid kommer ihåg att släcka. Vi har säkert färre än hälften av våra lampor utbytta mot lågenergilampor av olika orsaker. Vi källsorterar inte, men papper och glas kommer i alla fall i rätt behållare.
Jag kör dessutom ofta rätt onödigt stor bli men har helt enkelt inte råd att byta mot ett bättre alternativ som en miljögasbil.
Det är inte lätt men vi försöker, och vi lär våra barn att tänka på att göra det bästa de kan med tanke på miljön.

Vad blev resultatet?

Earth Hour 2009 var arrangören Världsnaturfonden nöjd med. Enligt Svenska Kraftnät, som ansvarar för den svenska elförsörjningen, motsvarade minskningen vad en halv miljon hushåll i Sverige förbrukar på en timme. På Vattenfall gick förbrukningen ner med ungefär tre procent under den timme som manifestationen varade. 32000 privatpersoner hade anmält sitt intresse att deltaga på Världsnaturfondens hemsida. I år hade färre anmält sitt intresse bara 21500 privatpersoner.

Frågan är vad det här kommer betyda i förlängningen? Huvudsyftet med manifestationen är inte att spara energi, utan att skicka en signal till makthavarna att det nu är dags att stoppa klimatförstörelsen. Hjälper det att vi släcker ner en timme för att få politikerna att ta tag i och fatta några riktigt svåra beslut? Det återstår att se.
Earth Hour 2009, någon som vet om något hände efter det? Någon som kan visa upp en förbättring?

Är Earth Hour rätt väg att gå?

Den här bloggaren, Per Altenberg (fp) skrev efter förra årets Earth Hour:

”Vi kommer aldrig att föra klimatfrågan framåt om vi sprider uppfattningen att det ska ske på bekostnad av uppvärmning och belysning. Det är den fossila elproduktionen som ska fasas ut, inte elen eller belysningen. På samma sätt är det med transporter. Det är inte resandet som ska minskas utan utsläpp från transporter som belastar klimatet. ”

Han har helt klart en poäng med det. Men jag väljer att avsluta med något annat han skrev:

”Detta blir en debatt om vilka medel vi bör använda. För mig är hur som helst opinionsbildning bara första steget i politiken. Målet med politik kan inte vara att vi ska få må bra en stund över att vi tar ställning. Vi måste ända in i kaklet till konkret förändring. Då krävs tusentals trappsteg i en ofta mödosam process. Om “earth hour” innebär att EU presenterar ett förslag om koldioxidbeskattning som får stöd bland medlemsländerna, då kan vi prata om att uppnått resultat för världen och klimatet.

Det här är min förhoppning, min önskan att Earth Hour ska leda fram till. Konkreta beslut, tagna för att verkligen förändra. Desto mer jag funderar på saken desto mer osäker blir jag dock på att det kommer att ske.

 • http://www.spinell.se Mattias

  Ok, här är min syn på saken.

  Istället för att titta på jipposiffror under en timme, jämför siffror 2008, 2009 och prognos för 2010
  – totala elförbrukningen
  – co2 utsläppen
  – mängden båttransporter (som står för en skrämmande stor del av utsläppen)

  Vattenfall genomför nu de största investeringarna i europa, med att bygga ut kolkraft i tyskland. Pengarna de satsar räcker för att köpa ett par Volvo AB eller fyra.

  Döm själv, leder detta jippo som kallas Earth Hour till förändring? Självklart går elförbrukningen ner under timmen som earth hour håller på, men den långsiktiga förändringen i livsstil? Är det ok att elförbrukningen går ner under en timme (succe för EH) men att konsumtionen ökar i raketfart?

  Att sitta på FB/twitter/bloggar och prata om hur duktig man är som släckt lampor under EH är ju jättebra. Att ladda batteriet i datorn drog ju ingen ström. Routern till bredbandet drar ju ingen ström. Bredbandsleverantörens utrustning drar ju definitivt ingen ström. Servrarna man går till drar ju bara ström som ett mindre samhälle, så det måste ju vara bra.
  Men man var ju duktig under earth hour.

  Vi konsumerar mer och mer, förväntar oss att kunna köra bil överallt till allt mer dygnet runt öppna faciliteter.

  Att låta folk döva sitt samvete med en protestgrupp eller med en timmesaktion eller med att hänga ut ett färgat tygstycke är jättebra. Pöbeln får döva sitt dåliga samvete och behöver inte bry sig efter det att de ”gjort sitt”. Nu är det upp till ”någon annan” att göra ”något”.

  Se till exempel på skolvåldtäkten i Bjästa. Ingen trodde på henne. Ingen tog ansvar. Ingen vågade ifrågasätta.
  Det är bättre/enklare att strunta i att ta i det obehagliga, och hoppas att det försvinner eller att någon annan gör något.

  Ingen gjorde något i Bjästa.

  Förens det var för sent, då skall det startas protestgrupper på facebook. Bloggar. Protestaktioner.

  [Bakgrundsinfo: http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&q=linnea+v%C3%A4ldt%C3%A4kt ]

  Hade varit bättre om någon vågat agera istället. Samma sak här. Starta grupper och ”sänd ett budskap till de som bestämmer” ni.

  Låt bli att aktivt arbeta med frågan bara. Det vore ju hemskt att ta ansvar själv. Bättre att låta någon annan ansvara för att det blir av.

 • Pingback: Tweets that mention Earth Hour – najs eller bajs | Party Pinglan -- Topsy.com