There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Earth Hour

- mars 26, 2009 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

På lördag mellan 20.30 och 21.30 är det Earth Hour. Över hela världen gör folket en jättemanifestation och går ihop och släcker lamporna för att visa för våra politiker att...

På lördag mellan 20.30 och 21.30 är det Earth Hour.
Över hela världen gör folket en jättemanifestation och går ihop och släcker lamporna för att visa för våra politiker att vi står bakom dem i klimatfrågorna, att vi stödjer dem.

Men om man inte vill stödja alla utan bara några?
Det kan ju hända att en del politiker har jättebra koll på läget medan andra fortfarande har huvudena uppe i det blå. Släcker man bara några lampor då?

Och vad ska man göra en timme i beckmörker? Barn? Vad ska barnen göra? Hur miljövänligt är det att ersätta lamporna med stearingljus? Värmeljus i små aluminiumformar?
Fast tv får man ju titta på i alla fall. Jag har hittat ett kryphål. Budskapet är ju att vi ska släcka alla lamporna inte tv-apparaterna.

M och jag är i vilket fall inte överens.

Jag förstår honom och jag tror att i grunden går vi åt samma håll, vi har bara helt olika vägar för att nå fram.
Han har ju en poäng min smarta M.
Läs hans inlägg om Earth Hour här och fundera själv.
För visst är det lite som med fadderbarnen och rödakorset (för att bara nämna några), det är otroligt enkelt att skänka en slant och köpa sig fri från sitt dåliga samvete.
Men det är inte så jag vill se på Earth Hour.

Jag vill se det som en gemensam handling just för att synliggöra hur många vi är som tror på förändring fast givetvis i kombination med en livsstil där man aktivt tänker på miljön och klimatet i alla handlingar. Det ena ska inte utesluta det andra och att bara släcka lamporna och förnöjt luta sig tillbaka gör inte planeten lyckligare.
Det kan ju lätt kännas som om jag själv inte kan åstadkomma underverk men om jag ser hur många andra som försöker också så känns det bättre.

Om lamporna släcks eller inte här hemma
känns faktiskt helt oväsentligt

för diskussionerna vi har haft inför det här jippot hur man än vill se det har varit många och intensiva. Jag kan gå så långt som att säga att både jag och M och barnen faktiskt redan har fått ut något utav Earth Hour. Vi har diskuterat livligt kring handlingen som sådan men också mycket kring vad man egentligen skulle kunna göra.
Vad kan vi göra i vår vardag för att bli mer klimatsmarta utan att ge avkall på allt som känns normalt?
Vilka enkla, billiga förändringar kan vi göra? Hur ska vi få andra att vilja förändra sig? Hur kan vi påverka andra?

Och jag tror att det här är det som verkligen är viktigt. Att skapa diskussioner som pågår hemma, på jobbet och i matbutiken. Få de som inte vet hur allvarligt läget är att vilja veta mer. Få folket att aktivt börja leta efter och begära produkter som innebär en mindre miljöbelastning.

Hos M får du en hel radda bra saker du lätt kan göra och jag tror att när du väl har börjat kommer du inse hur lätt det är att hitta fler. Jag vet att det på hans lista står klimatparty och det kan jag verkligen rekommendera.
För att anordna ett klimatparty går du hit, där står det hur du ska göra.
Jag hade klimatparty förra helgen och det var verkligen superintressant och jättetrevligt. Mycket uppskattat av de vänner jag bjudit in!

Tänk på att minsta lilla steg i rätt riktning är ett steg frammåt.

Förutom att själv bli mer miljömedveten så tryck på politikerna och företagen också. Skriv till SL och ifrågasätt varför det är så dyrt att åka med dem när det borde vara billigare så att folk slutar ta bilen överallt. Skriv till Sj och fråga varför man inte får ta med sig cyklar på tågen. Ska du cykla på annan ort i sverige är flyget nästan alltid enda sättet om du ska ha med dig cyckeln dit. Kontakta styrelsen i din bostadstättsförening och kolla vad de gör för miljön. Allt handlar inte om att sopsortera och köpa dyra ekologiska råvaror. Att skapa opinion och kontakta de som bestämmer och tar besluten är precis lika viktigt.

  • Läs vad M tycker om Earth Hour här
  • För att anordna ett klimatparty går du hit
  • Läs mer om Earth Hour här
  • http://www.uppsagd.se Mattias

    Bra skrivet :) Laddar för ett nytt earth hour inlägg imorgon…

    Skall komma på en sak till man kan göra, något som engagerar och gör att gräsrötter får det enklare att inse vad man kan göra.

    Men iden är inte tillräckligt bra än för att möta allmänhetens ögon… Kommer snart nära dig…