There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Elaka mamman och skolan

- maj 9, 2012 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Fisen ska till Skansen på fredag med sin skolklass. Jättebra så. Vi har fått hem en lapp med information och så här ser den ut. Ser ni det uppenbara? Först...

Fisen ska till Skansen på fredag med sin skolklass. Jättebra så. Vi har fått hem en lapp med information och så här ser den ut.

Ser ni det uppenbara?

Först mailade jag igår angående godiset. Efter att under flera år trätt med Lilla T:s lärare angående godiset i skolan så blev jag lite putt när det stod en godisbit på lappen. Jag vill först och främst bestämma själv när mina barn ska få äta godis och jag bestämmer sällan att de ska få göra det just under ett Skansen besök en fredag.

Lilla T som inte alls åt godis förut på grund av sin diabetes var ständigt utsatt när det kom till att saker i skolan skulle belönas med fika och godis. Jag menar, hitta på nåt nytt! Det är inte bara diabetiker som inte mår bra av att äta godis alla dagar i veckan.

Skit samma. Elaka mamman mailade fröken som idag förtydligade att det var ju dumt att skriva godisbit när godis för henne var en bit ost, eller en frukt? Jag trodde vi var överens om att frukt inte är godis nu för tiden. Frukt är frukt och godis är godis, fråga vilket barn som helst. Nåja.

Det här är dock dotra min ovetandes om, att det var mitt fel att godiset byttes ut mot en bit ost. Nu pratar vi 5:e klassare. Kul att de fått lära sig nåt nytt. Ost är tydligen dagens godis.

Idag så kommer Fisen och säger att hon inte längre vill ha tonfiskmackor, vilket var vad hon själv valt att ha i matsäcken. Istället vill hon ha två olika mackor för att fröken sagt att de skulle ha med sig ”lite olika sorter” och att fröken själv gärna ville ha nåt att äta på tåget för då blev hon sugen. Så Fisen ville givetvis ha en macka till tågresan och en annan till lunch (och till det dög det med en tonfiskmacka).

Nu tycker ni väl att jag är elak men jag vill inte att mina barn äter på tåget. För det första så kladdar barn alltid, tänk er då en hel skolklass. För det andra så ser det helt enkelt inte trevligt ut. Pendeltåget är ett transportmedel, inte en lunchrestaurang. Sen behöver man inte äta nåt för att det tar 30 minuter in till City. De åker 08:30, direkt efter frukost.

Jag sa att hon kunde få äta ett äpple på tåget, om hon kände att hon verkligen måste, men för övrigt så äter hon ju både frukost och lunch och ska knappast vara hungrig varken på ut- eller hemresan. Gissa om hon var upprörd?

Hon var jätteledsen för hon hade ju sett fram emot att få mysa på tåget, äta nåt bara för att hon skulle vara sugen. Och alla andra skulle säkert ha nåt att äta på tåget. För alla andra skulle ju säkert vara jättesugna. Vis av erfanhet från killarnas utflykter så kommer dessutom merparten ha med sig mat till tåget för att ingen hemma orkade 1. Tjafsa om det och 2. För att deras barn sagt att ALLA ANDRA får ju! Oavsett vad föräldrarna själva egentligen tycker om det hela.

Här jobbar jag med att lära mina barn vikten av att äta regelbundet, att inte småäta. Jag försöker sätta sunda och bra matvanor och inte lära dem att allt mys alltid ska förknippas med att äta nåt. Att äta på Pendeln har aldrig ens varit ett alternativ hemma tidigare, men nu blev det till en timmes tjafs och gråt.

Så jag sa att jag ska maila fröken och Fisen höll på att dö av skam. Det här är dessutom inte hennes fröken utan en annan som hoppar in och tar med sig klassen. Det slutade med att Fisen gick och lade sig, fast hon grät en skvätt när jag bäddade in henne.

Självklart så mailade jag fröken. Inte för att klaga eller skälla, snarare informera henne om vilken effekt en oskyldig lapp kan ha. Nästa gång lär vi få en lapp där det står medtag matsäck, godis och läsk är förbjudet, och ingen kommer vara nöjdare än jag.

(Det där med glasspeng har jag inte ens hunnit till….men inte ens jag orkar bråka om allt….)