There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Energitjuvar

- april 11, 2014 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Energitjuvar. Förut tänkte jag inte så mycket på såna. Nu mer känner jag genast när något tar mer energi än det ger. Hur gör ni med energitjuvar? Var stöter ni...

Energitjuvar.

Förut tänkte jag inte så mycket på såna. Nu mer känner jag genast när något tar mer energi än det ger.

Hur gör ni med energitjuvar? Var stöter ni på dem? Hur ser de ut?

Jag har i alla fall börjat att sortera ut allt och alla som tar mer energi än de ger. Ekonomin som jag tyckte var asjobbig förut, stal mängder av energi. Numer har jag koll på den och har satt upp dagar när jag jobbar med bokföringen. Numer stjäl den ingen energi alls, det är snarare roligt att hålla på för att jag har koll och lämnar inte berg att ta tag i.

Prylar hemma kan stjäla en hel del energi, så jag har börjat sortera hårt och slänger massor. När inte huset är så fullproppat och rörigt känns inte livet det heller.

Vänner, tja dom sorterar jag inte bort. Så många har jag inte att jag kan slösa med dem. Däremot händer det att jag väljer att inte visa alla i mitt flöde på FB till exempel. Allt som dyker upp i mitt flöde på FB som tar mer energi än det ger, sorterar jag ut. Det gäller även vänners inlägg. Och det folket jag hade på FB som verkligen stal massor med energi på grund av konflikter IRL, dom tog jag bort och blockade. Jag mår så mycket bättre av att slippa dem.

Negativa tankar. Jo, jag har min beskärda del av dom. Men jag har lärt mig att känna igen tecknen på när jag hamnar i negativa mönster och väljer aktivt att jobba mot det genom att arbeta med min självkänsla och tillåta mig själv att tro på mig själv och tycka om mig själv. Det är verkligen inte enkelt, men jag har en make som är attans duktig på att tala om för mig när jag dissar mig själv!

Mat, träning och sömn, kan också vara energitjuvar. Eller rättare sagt bristen på dem. Jag märker snabbt att när jag äter bra och tränar så mår jag bättre och sover bättre. Det gör mig gladare, piggare och mindre mottaglig för negativa tankar. Det är mycket lättare att tycka om mig själv när jag ”sköter” mig än när jag tröstäter, deppar och bosätter mig i soffan.

Men vad ger då energi?

Att nå mina mål.
Att umgås med familj, vänner och hundar.
Att utmana mig själv och klara av utmaningen.
Att vistas ute.Att ta hand om mig själv.
Att göra aktiva val för att må bra.
Att inte gnälla utan istället försöka förändra.
Att ta ansvar för mitt liv.
Att hjälpa andra.08e3208df6c662bb97b96b1d9f85f517Tänk på att vi är själva ansvariga för hur vi väljer att se på livet. Du kan välja att gnälla och klaga eller välja att förändra. Det går alltid att förändra nåt. Men det är upp till oss, att göra ett val och göra en skillnad. Ibland betyder det kanske att vi måste sätta oss själva främst, vilket är svårt för många. Men det är viktigt.
Jag levde många år för alla andra och satte mig själv sist. Jag tyckte inte jag var värd knappt att leva så jag levde för dem som var värda det, min familj, mina vänner.
Det slutade med att jag mådde asdåligt. Jag hamnade på botten, värdelös i mina ögon, och behövde bygga upp mig själv från grunden.
Den processen har tagit många år. Väldigt många år. Och det har inte varit enkelt nånstans. Jag har fått massor med stöd av Maken, som många gånger plockat upp mig från botten.

Nu tror jag att jag är förbi det värsta. Nu tror jag att jag mår bra. Ändå snubblar jag fortfarande ibland och börjar ifrågasätta mig och mitt värde.

Jag har i alla fall kommit fram till att jag väljer till stor del själv om jag ska må bra eller dåligt. Jag väljer om jag ska låta mig påverkas eller skaka av mig och fortsätta. Jag väljer om jag ska stanna kvar eller gå. Jag väljer vad och vilka jag vill lägga min tid och energi på.

Jag väljer och det kan du göra med!