There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Fettskatt

- oktober 5, 2011 - by , in Gott och Blandat, with 2 comments -

Läste i SVD att den första Oktober infördes det en fettskatt i Danmark. Skatten innebär att alla livsmedel med mer än 2.4% mättat fett kommer kosta 16 danska kronor mer...

Läste i SVD att den första Oktober infördes det en fettskatt i Danmark.
Skatten innebär att alla livsmedel med mer än 2.4% mättat fett kommer kosta 16 danska kronor mer per kilo.
Enligt dansk media kommer maten för en vanlig dansk familj stiga med ca en tusenlapp per år om de inte förändrar sina matvanor.

Fat and thin body shape

Att beskatta feta livsmedel tycker jag är helt fel väg att gå för att komma åt problemet med övervikt. Det finns fortfarande inga bevis som säger att det är just fettet i maten som är boven i dramat, och smör vid tillagning av mat och på mackor har väl de allra flesta, oavsett om de är överviktiga eller inte?
Kolhydraternas inverkan på övervikten verkar dessutom spela ganska stor roll men de innehåller generellt inte så mycket fett. Socker är en annan stor bov och sen har vi ”doldisarna”, alla sötningsmedel och tillsatser i maten.

Istället skulle det satsas större resurser när det gäller mat och kost och näringslära redan från grundskolan.
Utbilda barn och föräldrar så att de förstår hur kroppen fungerar och matens roll i det hela.
Se till att skolan inte serverar risgrynsgröt, pannkakor och potatisbullar som lunch.

Istället för att beskatta saker, främja bra val. Momsbefria nyttig mat.
Anordna kurser för föräldrar, hur man hinner med livet OCH att laga god och nyttig mat utan att det kostar fläsk och bacon. Kanske kurser för föräldrar och ungdomar tillsammans.
Väck ett intresse för matens betydelse för utvecklingen, skolresultaten och prestationsförmågan på jobbet.

Att tro att fet mat är det enda som gör feta människor feta, är att förlöjliga och förenkla problemet och det kommer inte leda till någon som helst skillnad när det gäller andelen överviktiga i samhället.

Vad tycker ni?

  • http://shapemybody.blogspot.com/ Linn

    Jag håller helt och hållet med, det borde helt klart göras något annat än att tillsätta en skatt för att ”göra oss smala”. Som du säger, ofta är inte fettet boven heller, utan är det inte oftast godis, chips osv som folk äter?
    De borde nog hellre satsa på utbildning om kost, vad som är skadligt i kosten m.m. Eller ja, vad som helst som nog mer går in i huvudena..

    • http://www.partypinglan.se Tess

      Jag tror att vi är helt överens här :)