There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Fredagshandling

- januari 31, 2009 - by , in Gott och Blandat, Matsmart, with no comments -

Jag brukar inte handla på fredagar. Det är alltid så mycket folk i butiken då. Nu blev det så i alla fall att jag behövde komma iväg och handla lite...

Jag brukar inte handla på fredagar. Det är alltid så mycket folk i butiken då. Nu blev det så i alla fall att jag behövde komma iväg och handla lite inför helgen så jag styrde kosan mot Bolaget och ICA Maxi.

Bolaget först.

Jag var ute efter rött vin och god öl. Med miljön i fokus letade jag efter Bolagets gröna lappar som indikerar att produkten är ekologisk och ibland kravmärkt. Bland bag-in-box vinerna fanns det faktiskt förvånansvärt nog fler att välja mellan om man ville köpa ekologiskt. Det hade jag aldrig trott för jag har varit där flera gånger tidigare och inte har jag tänkt på att de har ekoviner på låda…

Jag valde till slut Cape Original Shiraz från Syd Afrika som är ett kravmärkt vin. Vin är definitivt inte ett intresse för mig och jag kan inte skilja på ett dyrt och ett billigt vin men jag vet att personligen vill jag ha ett fylligt vin som inte är surt och inte har för mycket eftersmak. Jag dricker inte vin till maten utan vinet ska vara gott att dricka för sig själv.
Cape Original var helt ok. Lite syrligt för min smak men efter ett glas så slinker glas nummer två ner lätt.
Priset för en låda är 174 kr (58 kr / l) så det hör definitivt inte till de dyrare vinerna.

När det gällde ölen så var utbudet mycket skralare. Jag hittade två öl varav ett var kravmärkt och ett var ekologiskt.
Whitstable Bay Organic Ale, ekologiskt. 500 ml 21,90 kr
Brakspear Oxford Gold Org, kravmärkt. 330 ml 13,90 kr
Själv dricker jag inte öl men min man gör det och jag gissar att ni i hans blogg kommer kunna läsa mer ingående om dessa två ölsorter. När jag frågade honom vad han tyckte så var Whitstablen jättegod och Brakspear helt ok.

Så vidare till ICA Maxi.

Jag hittade kaffe från ICA´s egen serie ekologiska produkter, I love eco. 1 pkt 30,90 kr. Smakade på det i morse och det smakade kaffe som förväntat. Ingen wow upplevelse men vill jag ha riktigt gott kaffe så maler jag kaffebönorna själv och gör kaffet i espresso maskinen inte i bryggaren.

I ostdisken tyckte jag att det fanns väldigt lite att välja på. Vi brukar vanligtvis inte köpa en ost fetare än 17 % och ofta väljer vi Arlas 17%-iga Hushållsost. Ost är det pålägget som går åt snabbast här hemma så jag vill helst inte köpa allt för dyr ost. De ekologiska ostarna jag hittade var en ICA I love Eco ost för runt 100 kr /kg som var för fet, en 10%-ig som vi brukar köpa ibland men jag kommer inte ihåg vad den heter (Västan?) och en Greve (tror jag) som var ekologisk men för fet. Det slutade med att jag trots allt tog Arlas Hushållsost för allt annat kändes för dyrt.

När det gäller ekologiskt bröd så hittade jag bara ett märke, Saltå som har ekologiskt bröd. Vi brukar ofta köpa deras bröd men just idag valde jag några andra sorter.
Mjölk och fil valde jag ekologiska men smörgåsmargarinet Lätta mini finns inte som ekologiskt.

Lövbiffen blev också den Icas egna som visserligen kommer från Svenska djur vilket i alla fall borde vara lite bättre än den irländska. Det skilde nämligen exakt 100 kr kg på den svenska lövbiffen (145 kr /kg) och den ekologiska (245 kr /kg) och det blir för dyrt för mig.

Popcorn hittade jag en ekologisk variant av som dessutom inte hade något tillsatt fett alls. 3-pack micropopcorn för 31,90 kr. Jag brukar annars köpa Americas Best som ligger runt 25 kr för ett 3-pack så visst skilde det några kr men man köper ju inte så många åt gången så det märks inte så mycket i det stora hela.
Eco popcornen hade bara 3.8% /100 g fett till skillnad från Americas best som ligger på 7,2 % /100 g. Vi poppade och smakade och de behövde en del salt men var annars frasiga och goda.
Jag valde ekologiska tomater men oekologisk paprika för den ekologiska var dubbelt så dyr.

Jag har funderat många gånger på varför vi behöver ha ett sånt sjukt utbud av mejerivaror. Det är ju inte bara det att det finns mycket att välja på utan det finns 3 saker som är i stort sett identiska men från olika tillverkare. Behöver vi kunna välja vaniljyoghurt från olika tillverkare? Smakar de verkligen så olika?
Så fort Arla släpper en ny smak eller ny produkt så kontrar Valio med motsvarande.
Först har vi allt i två eller tre fetthalter, med eller utan socker eller lättsockrat. Lägg sen till att det finns ett helt utbud med låglaktos produkter, ett med laktosfria produkter, ett med ekologiska produkter…
Varför?

Från och med 1:a februari ska jag gå igenom mina inköp lite tydligare. Under hela februari ska jag för varje vara jämföra pris och utbud mellan ekologiskt och oekologiskt.
Vi får väl se hur det går…