There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Frukostsystemet

- april 17, 2009 - by , in Gott och Blandat, with 3 comments -

Jag bakar varje vecka, matbröd, inte bullar. Vi har ett frukostsystem här hemma. Så här fungerar det: Måndag, Onsdag och Fredag: Fil och musli (osötad) alternativt välling eller en (eller...

Jag bakar varje vecka, matbröd, inte bullar. Vi har ett frukostsystem här hemma.

Så här fungerar det:

Måndag, Onsdag och Fredag: Fil och musli (osötad) alternativt välling eller en (eller två) rågkuse/ar (Fazer osötat). Frukt om man är mer hungrig eller sötsugen.
Tisdag & Torsdag: Fil och flingor, vi brukar ha några olika att välja på. Allt är godkänt som inte är fyllt med tex choklad (Cocopops rocks kommer inte innanför min tröskel).
Lördag & Söndag: Mackor, en massa olika pålägg som ost, Lördagskorv, kaviar, messmör lätt, mjukost, rökt kalkon, groddar, sallad mm.

Limpor *mums*

Vi har haft frukostsystemet i många år nu och förändrat det lite efterhand. Jag tycker att det är jätteviktigt att barnen äter ordentligt på morgonen och att frukosten är kvalitativ och inte bara består av socker.
Dels så ska de ju hålla sig mätta på den fram till lunch och dels så ska den helst inte höja blodsockret till skyarna för att sen följas av en ordentlig dipp framåt förmiddagsrasten. Vilken förälder vill inte ge sina barn bra förutsättningar för inlärning?

Med frukostsystemet slipper jag allt tjat om vad de ska äta och att de egentligen alltid vill äta flingor. De vet att äter de inte ordentligt när de inte är flingdagar så blir det heller inga flingor utan då tar jag bort deras flingdagar.

Helgbröd

Förut köpte jag alltid helgbrödet. Favoriter var de biodynamiska alternativen från Saltå. Enda kraven jag har på matbröd är att det får inte vara helt vitt och det får inte innehålla mer än 5 g tillsatt socker / 100g bröd. Helst vill jag ha ekologiska, osötade, mellanmörka matbröd, med frön i. Då är jag nöjd.

Sedan några månader tillbaka så bakar jag allt helgbröd själv. Det blir så enkelt som man vill göra det och är inget problem att hinna med om man bara planerar in det. Det går ju inte att sätta igång lagom till frukosten, då är det för sent. Ibland om jag har mer tid så bakar jag många bröd och lägger i frysen så kan jag hoppa över bakandet en vecka. Sen kan det ju vara rätt roligt att baka, det är lätt att variera bröden och slänga i lite vad man gillar och har hemma.

Fruktigt lyxig (vänster),Mörk & Grov (höger)

Två bröd, med Points för er som räknar…

Idag har jag roat mig med att baka två nya bröd. Det är två limpor som är så enkla att till och med barnen skulle klara av att röra ihop dem. Jag var iväg igår och köpte två nya avlånga brödformar och hittade då dem i en större storlek på 2.8 liter. Normalt är ju en avlång brödform 1.5 liter. Så jag gjorde limporna 1½ gånger receptet men gräddade dem lika länge. De blev jättebra.

Sen roade jag mig med att räkna ut points på brödet också för er som räknar. Jag har inte räknat med att jag smorde formen med några droppar olivolja och bröade med lite mjöl. Det blir så små mängder att det inte är någon ide att räkna det på brödet. Däremot så bröade jag den ena formen med krossade linfrön och det vart supersmarrigt. Kan jag verkligen rekommendera.

Jag har också mätt upp vikten på alla ingredienser för då kan man göra det superenkelt om man bara har en vettig köksvåg.

Väg istället för att mäta.

Ställ skålen du ska blanda degen i på vågen och starta vågen, kolla att den visar 0. Tillsätt sedan alla torra ingredienser en i taget och nollställ vågen mellan varje. Du behöver inte några mått alls utan väger ner allt i bunken. När alla torra är i bunken så blandar du med en slev, nollställer igen och häller i de blöta ingredienserna på samma sätt. Nollställ mellan varje. När du är klar är det bara att röra ihop allt och degen är färdig!

Limpa1 - Mörk & Grov

Så här kommer två varianter av barnsligt enkla men nyttiga frukostlimpor.

Mörk & Grov limpa

För bägge limporna, både den mindre och den större bakar du så här:

Sätt ugnen på 175 C.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke (läs ovan om hur du gör det superlätt).

Häll i alla blöta ingredienser och rör ordentligt.

Smörj och bröa en form.

Klicka ut smeten i formen och jämna till.

Strö över något om du vill, linfrön, krossade linfrön, rågkross, mm (jag gjorde inte det).

Grädda på nedersta falsen i ca 1 timme.

Stjälp upp limpan och låt den svalna på galler under en ren kökshandduk.

Limpa 2 - Fruktigt lyxig

Fruktigt lyxig limpa

För bägge limporna, både den mindre och den större bakar du så här:

 • Sätt ugnen på 200 C.
 • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke (läs ovan om hur du gör det superlätt).
 • Häll i alla blöta ingredienser och rör ordentligt.
 • Smörj och bröa en form.
 • Klicka ut smeten i formen och jämna till.
 • Strö över något om du vill, linfrön, krossade linfrön, rågkross, mm (jag gjorde inte det).
 • Grädda på nedersta falsen i ca 1 timme.
 • Stjälp upp limpan och låt den svalna på galler under en ren kökshandduk.

Min limpa blev ganska mörk och vill du inte ha det så kan du ju sänka värmen till 175 C eller täcka limpan med folie när du tycker att den ser lagom ut. Jag slängde på en bit folie efter 40 minuter.

Dyrt bröd?

Självklart så har jag provätit och jag måste säga att bägge limporna är jättegoda.
Jag skar under kvällen upp båda limporna i skivor som var så nära 1 cm tjocka som möjligt.

Sen vägde jag alla skivorna och kom fram till att de vägde i snitt 75 g /st. Det blir då 2½ p /skiva vilket jag antar kan uppfattas som mycket men man kan ju kompensera med magra pålägg, tex. mjukost istället för smör så kostar det ändå inte så många points.
Tänk också på att jag bakade mina i de stora formarna så jag gjorde 1½ sats / limpa och det gör ju att mina skivor när jag skivar brödet givetvis är lite större än om man bakar i en mindre form.

För mig som inte äter lunch på helgerna så är det perfekt med två skivor till frukost och det är jag sen mätt på tills en tidig middag vid 16.30 tiden.

Frukost

 • http://www.spastugan.se/blogg/index.php/om/ Tess

  Jag uppdaterade idag med en lite mer rättvisande points/ skiva uträkning. Efter att ha skivat upp bägge limporna och vägt alla skivorna kom jag fram till att jag hade varit ungefär en ½ point för snål/skiva.

  Nu är receptet uppdaterat och korrekt.
  Brödet är dessutom provsmakat av hela familjen och en granne och alla tyckte mycket om det.

 • Madde

  Faan va duktig du är! Ska sätta igång med mitt liv här med..

 • http://www.oberlander.se David

  Mums, det såg gott ut.
  Dröjer länge innan man får äta bröd igen.