There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Gastroskopi

- oktober 25, 2012 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Är det så fruktansvärt som det låter? Är det en plågsam undersökning? Nej! Det är det verkligen inte. Ska du göra en gastroskopi så sluta oroa dig med en gång!...

Är det så fruktansvärt som det låter? Är det en plågsam undersökning?

Nej!

Det är det verkligen inte.

Ska du göra en gastroskopi så sluta oroa dig med en gång!

Du kommer definitivt inte dö men det är inte plättlätt heller. Det är obehagligt men det gör inte ont och det går snabbt. På 5 minuter hade kirurgen kört ner kameran i halsen på mig, kollat runt och dragit ut den igen. 5 minuter! Tänk på hur snabbt 5 minuter går om du gör nåt roligt!

Jag kom till mottagningen på utsatt tid. Väntade en stund, blev sedan invisad till ett rum. Jag tog av mig jacka och mössa, det var allt, och hängde det med min väska på en stol.

Sköterskan gav mig miniform i en liten fluormugg att svälja för att lugna magen. Miniform är sånt man ger till spädbarn, smakade inget. Sen frågade hon mig om jag ville ha bedövning. Lugnande hade jag redan avsagt mig men bedövning får alla. Det är som tandläkarbedövning fast det sprejas i halsen, i svalget och det dämpar kräkreflexerna lite. Det tar inte helt bort dem. Nackdelen är att man är bedövad uppåt en timme och kan inte äta eller dricka under den tiden. Jag var ju redan fastande och suktade efter mitt kaffe. Så jag tackade nej.

Bedövningen verkar omedelbart så sköterskan försäkrade mig om att det var bara att spreja lite senare om det visade sig att det behövdes.

Kör ner den bara sa jag, och gör det snabbt.

Kirurgen gjorde som jag bad honom och tjoffade ner 65 cm kamera i halsen på mig. Jag hulkade och kväljde och tårarna rann mot min vilja. När tuben väl var nere joxade han runt och nån sekund kändes det som att jag inte kunde andas, men det är klart att det kunde jag ju. Bara inbillning.

Till slut drog han ut tuben och allt det jobbiga var över. Visst kände jag mig en aning tilltufsad men efter några minuter hade jag bara lite ont i halsen, inget mer.

Resultatet då?

Jo, kirurgen sa att min magsäck nog var aningens för stor och att nån krök vid kopplingen också var lite kort, eller lång, eller hur det nu var. Bägge kan korrigeras.

Nu väntar röntgen och sen visar det sig vart det hela bär. Nu är jag på G i alla fall.

Så går det till

  • Läkaren styr gastroskopet med hjälp av rattar som sitter på instrumentet. Dessa gör det möjligt att vrida spetsen där linsen finns så att läkaren kan se åt alla håll.

Gastroskopet visar magens inre

Ett gastroskop är ett instrument som består av en böjlig slang som är ungefär en meter lång och en centimeter i diameter. Det förs in genom munnen, ner i svalget och vidare ner i magen. Längst fram finns en liten lins med belysning och ett datachips som överför bilder av slemhinnan till en bildskärm. Läkaren styr med hjälp av rattar som sitter på instrumentet som gör det möjligt att vrida spetsen där linsen finns så att läkaren kan se åt alla håll. Samtidigt granskas slemhinnans utseende på bildskärmen.

Läkaren kan även ta prover och behandla sjukliga förändringar i slemhinnorna med hjälp av instrumentet. Då utnyttjas inbyggda kanaler i gastroskopet. Genom dessa sugs luft och vätska upp eller så förs specialinstrument ner för provtagning. Läkaren kan även blåsa in luft och spruta in sköljvatten så att det som undersöks framträder tydligare.

Läs vidare här