There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

GBP – Kalla Fakta

- mars 11, 2011 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

Som så många andra viktopererade satt jag givetvis klistrad framför gårdagens Kalla Fakta och jag trodde det skulle storma bland viktbloggarna idag men hittills har jag inte sett så många...

Som så många andra viktopererade satt jag givetvis klistrad framför gårdagens Kalla Fakta och jag trodde det skulle storma bland viktbloggarna idag men hittills har jag inte sett så många som skrivit något om programmet.

De jag har läst har kritiserat programmet, inte helt oväntat. Det kommer jag också göra.
Det som förvånade mig var att alla de jag har läst (typ 3 st) tyckte att programmet var dåligt för att de visade upp en för NEGATIV bild av Gastric Bypass operationer!
Kan man det undrar jag?

Vi sätter en baslinje för min ståndpunkt. Jag har opererats 3 gånger. Två gånger Gastric Banding och till slut en Gastric Bypass. Jag är definitivt inte emot viktminskande operationer som ett hjälpmedel för gravt överviktiga. För denna patientgrupp kan operationen vara enda sättet att vända en dödlig trend av övervikt.

MEN

Jag är helt emot den här löpandeband hysterin. Det är helt galet att folk opereras till höger och vänster när de knappt fyller kraven för fetma och helt utan hänsyn till deras vikthistorik och annan problematik.
Det är helt galet att eftervården för flertalet i stort sett är obefintlig.
Det är helt galet att man säljer GBP som en operation som löser dina viktproblem för gott. Vi gör så att du inte KAN äta fel och det går mycket snabbare än att gå i terapi.

Eftervård

Eftervården har jag efterlyst i 10 år.
Den finns inte.
Patientgruppen extremt feta har ett matmissbruks problem. Det behöver sjukvården ta hänsyn till. En operation i buken kan aldrig lösa de mentala knutarna, hur mycket sjukvården än vill påstå det. En GBP är boten för ett symptom inte för orsaken.

Plastik är nödvändigt i de flesta fall. Det borde självklart ingå när man väl fått operationen. Har du överskottshud som hänger under armarna eller över buken behöver patienterna kunna få hjälp med detta. Det ska räknas in i kostnaden för att operera en patient med GBP.

ÖverarmarKolla in mina armar

Jag skäms för dem VARJE DAG!
De fladdrar när jag rör mig, de fladdrar när jag tränar. Jag skäms, så jag tror jag ska dö ibland och jag är helt övertygad om att folk i allmänhet tycker att det är äckligt med vingar.
Jag har gått ner massor i vikt, men plastik på armarna ingår inte i det Landstinget sanktionerar.

Jag har träffat kirurgen som bekräftade det jag redan vet. Operation är enda sättet att komma till rätta med mina problem.
Runt 10 cm är hänget.
Även hon berättade om Landstinget och hur hon försökt hjälpa patienter att få Landstinget att godkänna operationen men bara fått nedslag. Runt 22 000 kr skulle en sån operation gå lös på (2010).
En struntsumma för Landstinget men mycket för privatekonomin.

Utredningar

Att det innan operationen görs en ordentlig utredning av patienten för att se om andra metoder skulle passa bättre borde vara obligatoriskt. Och att eftervården innehöll hjälp till terapi.
Idag får man själv leta rätt på en terapeut, vilket inte är det lättaste. KBT utan remiss kostar FRÅN 700 kr/ besök. Remiss vet jag inte om man kan få.
Nu pratar vi om en patientgrupp som oftast inte förknippat maten med huvudet utan med magen och dessutom fått höra av sjukvården att operationen kommer lösa alla problem.
Tror ni chansen är stor att de söker hjälp själva?

Långsiktighet

Det finns fortfarande inte ett välgrundat långsiktigt perspektiv av den här typen av operationer. Ingen som riktigt vet hur det kommer se ut när de här patienterna blir gamla.

Istället för att operera kreti och pleti för att man kan, och bara hävda att operationen löser allt, borde sjukvården se att för varenda patient ska det finnas en eftervård som terapi, plastik och uppföljning. Det ska finnas pengar till det så att patienterna inte behöver slåss för något så självklart.

Och det är helt sjukt att från remiss till kirurg kan operationen vara genomförd inom ett par månader. För alla som opereras behöver inte opereras. Sjukvården tycks ha glömt bort att det finns andra alternativ.

Tillbaka till Kalla Fakta

Tyvärr tyckte jag det var mycket som lämnades osagt i programmet och att de som visades upp kanske inte var så representativa för patientgruppen. Tjejen som bara kräktes verkade ju ha en salig blandning av andra problem. Tjejen som gjorde en omop hade varit intressant, om vi fått se hur det gick, vad resultatet blev.
Själva operationen är inte intressant.

Däremot hade jag gärna hört mer om alla de som gick ner i vikt men sedan gick upp igen, för det är många som gör det. Och sedan gruppen som operationen inte alls tycks fungera för. De som är som jag, som inte har någon effekt av operationen. För oavsett om läkarna säger på tv att det aldrig mer går att äta normala portioner eller felaktig mat så vet jag att det har fel.
Här har ni undantaget.
Sen saknade jag en bild av andra komplikationer, för de finns och de är viktiga att ta med i beräkningen. Inte ens läkarna vet på förhand vilka komplikationer just du kommer att drabbas av.

Klart det finns lyckliga slut med

Jag är i alla fall glad att de inte hyllade operationen till skyarna. Jag vet att det finns många som opererats och som mår jättebra. Fast frågan är om någon idag kan säga med säkerhet att det INTE är ren tur? Just den gruppen patienter kanske hade exakt det som krävdes i form av historik och problematik för att operationen skulle lyckas.

Jag har skrivit detta utifrån min egen erfarenhet, jag är inte medicinskt utbildad.
Det här är mina åsikter.
Dina åsikter är hjärtligt välkomna.

Jag har skrivit om viktminskande operationer tidigare här och här.

  • http://svartvitkatt.blogg.se Linda

    Vilken snyggingarm! Ser ut som en mumsig chicken wing på TGIF. Mucklig är den också. Med blue cheese dip. :p