There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

GBP, omop, Södertälje Sjukhus

- april 24, 2013 - by , in Gott och Blandat, with 4 comments -

Så här började det. Mellan åren 1998 och 2004 opererades jag tre gånger för att få hjälp att gå ner i vikt. Två Gastric Banding följt av en Gastric Bypass....

Så här började det.

Mellan åren 1998 och 2004 opererades jag tre gånger för att få hjälp att gå ner i vikt. Två Gastric Banding följt av en Gastric Bypass. Visserligen väger jag inte lika mycket nu som när min resa startade men trots det känner jag inte att någon av operationerna kan räknas som lyckad.

Nu är det dax för den fjärde och sista operationen. En omoperation av min GBP. Med gastroskopi har man kunnat konstatera att magsäcksfickan är för stor. Detta sista ingrepp ska göra den mindre och eventuellt kan tarmlängden justeras en aning. Allt för att få den effekten av operationen som är önskvärd.

Dessvärre är oddsen omöjliga att förutspå. Det finns de som trots operation inte känner av det jag kallar antabuseffekten, det vill säga, inte har problem alls med att äta varken socker eller fett, vilket om allt är som önskvärt, man borde göra. Tanken är att man begränsar matintaget genom att helt enkelt bli mätt snabbt på grund av en väldigt liten magsäck. Med hjälp av omkopplingen av tarmarna så går maten direkt ut i tunntarmen och den brukar inte alls uppskatta fett, socker eller ett för snabbt intag av mat. Det blir en slags överbelastning som leder till det som kallas dumpning.

Dumpning är ofarligt men ytterst obehagligt, därav en antabuseffekt. Varför vissa personer tycks mer toleranta än andra vet man inte, och det kan mycket väl vara så att jag tillhör en av de som får en väldigt liten/obefintlig effekt. Dock är det inte det man i första hand är ute efter.

Den största orsaken till viktminskning genom GBP är kostomläggningen. Magsäcksstorleken och antabuseffekten är hjälpmedel för att hålla sig på rätt spår, men det som verkligen gör skillnad är förändrade matvanor. Det är lätt att tänka att om det är det som är grejen, varför ändrar man inte bara kosten utan att operera sig?

Tja, för att det är väldigt svårt. De flesta tjockisarna har ju bantat hela sitt liv och gått ner, för att gå upp igen. Utan nåt som lite tvingar en att hålla sig till rätt tänk resten av livet, spårar man förr eller senare ofta ur och hamnar i gamla mönster och vanor. För min del sitter de djupt rotade sedan jag var liten och jag slår vad om att många orsaker till mitt och matens förhållande, som påverkar mig i stor utsträckning, är orsaker jag inte är medveten om. Det är svårt att förändra beteenden man inte är medveten om.

I alla fall, nu, efter många års funderande, ska jag i alla fall göra om min GBP och jag hoppas innerligt att det funkar bättre den här gången.

Igår var jag på Södertälje sjukhus för inskrivning och det var en tuff dag. Huvudvärken sitter fortfarande i och jag sov inte mer än 3 och en halv timme i natt för tankarna snurrade i huvudet och höll mig vaken. Är jag redo? Har jag vad som krävs? Är det det här jag vill? Är jag villig att ta alla risker? Många frågor.

Att välja operation är att välja ett nytt liv. Operationen kommer villkorad och det går inte att välja bara en del av det, antingen allt eller inget. Det är inte heller så lätta val att ställas inför. Först fyra veckor på strikt VLCD. Det vill säga Nutrilett eller liknande och bara shakerna, inget att tugga alls. Kaffe utan mjölk och sockerfritt tuggummi är det enda övrigt godkända.

4 veckor är oerhört svårt. Jag vet. Jag körde 10 dagar för ett tag sedan och det var fruktansvärt! Men det är antingen eller. Bara att välja.

Sen följer operation, en veckas flyt till, men då släta soppor, så lite valfrihet i alla fall. Efter det två veckor puré, då kan man äta allt man kan köra i mixern, typ. Undantagen är fett och socker, det ska man undvika för alltid. Efter detta får man börja äta vanlig mat.

Men det är inte allt. Man ska äta oerhört långsamt. Dels för att äter man för snabbt, blir man genast mätt och får då inte i sig det man behöver och speciellt i början för att va rädd om den nyopererade magsäcken.

Men det är fortfarande inte allt. Önskvärt framöver är att äta 7 gånger varje dag. En dl proteiner och en dl kolhydrater per mål, typ. Hur löser jag det som har två raster per dag?

Nu har jag ju gjort mitt val redan. Och jag har accepterat att ge 100% i alla lägen. Även om det kommer vara skitsvårt. Ni kommer kunna följa hela rasket här i bloggen. När ni märker att det är tufft så visa att ni finns i kommentarsfältet. Flytet kommer börja snart och jag ska fanimig klara av det, en dag i taget!

Tills dess har jag en del annat att stå i.

 

 • Suz

  Tack för att du delar med dig!

  • PartyPinglanSE

   Tack för att du följer mig <3

 • Anna

  Jag hejjar stort på dej !! :)

  När börjar du ? Med flytande, trots att jag inte klarade mer än 2 dagar sist jag gjorde det (Ja, typ migrän jag med) så skulle vi kanske gå hand i hand och peppa varandra ? Kram <3

  • PartyPinglanSE

   Inom några veckor. Jag skickar pm med exakt datum. Det kommer i bloggen precis innan det är dax gissar jag. Du får jättegärna haka på! Jag har ju inget annat val, jag måste klara det! Kanske kan det peppa dig lite extra :)