There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Grand Shoes – Jag är lite avis

- april 18, 2009 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

Var iväg med M till en butik vi bägge läst om i olika tidningar, bland annat i Di och Postens företagstidning Du & Company. Grand Shoes, en butik med skor...

Var iväg med M till en butik vi bägge läst om i olika tidningar, bland annat i Di och Postens företagstidning Du & Company.

Grand Shoes  - en butik att gilla

Grand Shoes - en butik att gilla

Grand Shoes, en butik med skor för män med stora fötter. En strålande idé men finns det verkligen en marknad för det i lilla Sverige? Jag har funderat över det flera gånger.

Jag vet ju att åker vi till USA så hittar vi ett enormt utbud av stora skor. Bland annat Rockport som M hade som favvo förut har stora storlekar som inte ens tas in till Sverige. Samma sak med många stora märken inom sportskor. Jag tänker att dessa finns i USA för de är så enormt många människor så marknaden borde finnas, men finns det verkligen tillräckligt många här?

Sånt går jag och grunnar på när jag läser om Grand Shoes som är just en butik med skor för män med stora fötter.

Och butiken ligger i Sverige, i Stockholm till och med men har startat som en webbutik och är det fortfarande. Att M inte handlat hos dem tidigare beror väl på att M har lustiga fötter som kräver ordentligt provning av skorna innan inköp och det är ju svårt i en webbutik.

So far…

Hittills har vi handlat M´s skor i en butik, Jerns på Sveavägen, men nackdelen är att det är svårt att komma ihåg att tajma säsongerna och kommer man lite off så är det kört. Om det ens finns ett par skor kvar i butiken som passar så kanske det inte alls är det man letar efter. Det är ju inte så roligt att få välja på en gympasko om man är ute efter en snygg kostymsko.

På väg därifrån

På väg därifrån

Så här har det alltid varit för M. Skor är helt klart inte något han ser fram emot att köpa. Det kanske är lite som att gå till tandläkaren, skitdyrt och attans plågsamt? Jag vet inte…

Men jag vill gärna tro att jag förstår lite hur han känner sig. Jag minns själv på det glada 80-talet innan alla större kedjor hade börjat med klädkollektioner för tjockisar.

Det var störtomöjligt att hitta något som passade och jag grät när jag provade det största plagget jag hittade och ändå var det kört.
Min räddning blev att jag kunde sy. Jag sydde helt nya kläder eller sydde om befintliga.
Lappade de enda jeansen jag kom i tills det bara var lapp på lapp på lapp. Kilar var på modet i brallorna och jag sydde i enorma kilar så att brallorna passade. Det var asjobbigt, deprimerande och ett ständigt moln på himlen att inte kunna hitta kläder i min storlek.

Nya skor nummer 1

Nya skor nummer 1

Tough shit

Svårast var det med vinterplagg som var svåra att sy om. Snöbyxor har jag väl aldrig haft, det var jeans med lager av långkallingar under för att inte frysa. Vinterjackor som gick att stänga om man andades in och inte andades ut igen.

Jag vill därför tro att jag förstår lite av hur jobbigt det är att alltid önska sig skor i en eller två storlekar större än vad butiken har och hur det känns att inte ha något att välja mellan utan alltid få finna sig i det skrala utbud som finns och dessutom betala ganska dyrt för det.

Hur som helst

… så har Grand Shoes numer ett Showroom med öppettider som passar en hårt arbetande man. Torsdagskvällar mellan 17-21. Så vi tog bilen och åkte dit. Jag vet inte vad M hade förväntat sig men jag märkte efter ett tag att det verkade överträffa hans förväntningar med råge. Det fanns skor att välja på, i hans storlek och inte bara ett par. Det fanns flera modeller av gympaskor, av hikerkängor, av kostymskor och sen några lite mer lediga vardagsskor. M provade skor som en unge som får provsmaka allt han ser i en godisfabrik.

Nya skor nummer 2

Nya skor nummer 2

2 timmar provade M skor.

Vi pratade med grundaren, ägaren av Grand Shoes, Fredrik, som är en sån där perfekt kombination av trevlig, hjälpsam, kunnig, ivrig, initiativrik och duktig säljare. Jag måste erkänna att jag satt där och blev lite avis.

Han startar en butik i en branch där han har noll och inga konkurrenter och får en massa mediatäckning. Han har en snygg webbutik, ett praktiskt litet showroom och framtidsplaner som i alla fall jag tror på (det lilla jag fick ta del av).

Själv konkurrerar jag på en marknad som är enorm och bara fortsätter växa. De få produkter jag varit ensam om börjar nu dyka upp på allt fler ställen. Alternativet att hitta saker jag är ensam om är nästintill hopplöst.

Alla butiker säljer numer badbomber och skrubbar så oddsen är att när jag väl tar in något nytt kommer det likväl snabbt dyka upp i andra butiker om det inte redan finns där. Fast mest avis vart jag nog på hans gulliga lilla Showroom och såg mig själv där piffandes och pyntandes bland tvålar, lotioner, skrubbar och trevliga kunder…

Kan man förresten använda uttryck som litet och gulligt i samma sammanhang som man pratar om stora ståtliga karlar med stora fötter?

Nya skor nummer 3

Nya skor nummer 3

På min gata, där jag bor…

Inom min del av marknaden kan man inte konkurrera med de stora jättarna utan man får finnas lite vid sidan om. Sälja på mjuka värden som bra personlig service och tillgänglighet.

Fast jag har ju aldrig försökt konkurrera med de stora heller. Jag vill driva butiken för att det är roligt i sig. Och även om spa är hur trendigt som helst så mättas marknaden allt mer i och med att även de större matbutikerna numer har ett utbud av badbomber, skrubbar och hudvård från alla stora märken.

Fast jag kan ändå bli lite avis på att han verkar så duktig och så rackarns trevlig den där Fredrik.

Och på att han har en grym chans att växa stort speciellt eftersom han redan nu säljer även utanför Sverige. Jag kanske skulle fundera om, och hitta en ny nisch?

Efter 2 timmar kom vi ut med två stora kassar och 3 nya par skor. Ett par hikerkängor (grova gympadojjor), ett par snygga kostymskor och ett par casual vardagsskor. Eller som jag sa, ett par jobbdojjor, ett par att spela frisbeegolf i och gå skogspromenader, och så ett par att ha när vi grillar, dricker öl och umgås med vännerna.

Så för alla er män som har skostorlek från 47 och uppåt kan jag verkligen rekommendera ett besök i Grand Shoes showroom, bara klicka och kolla in butiken så fattar ni varför.