There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Halloween

- oktober 31, 2012 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Idag är det halloween. Den 31/10 infaller halloween, alltid. Till skillnad från Alla helgons dag som är rörlig och infaller lördagen mellan den 31:a oktober och den 6:e november. Man...

Idag är det halloween. Den 31/10 infaller halloween, alltid. Till skillnad från Alla helgons dag som är rörlig och infaller lördagen mellan den 31:a oktober och den 6:e november. Man kan tro att halloween är ett nytt påfund och i Sverige har det inte firats speciellt länge, men historien bakom halloween sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden. Och det är en intressant historia att läsa.

Saxat från Wikipedia, läs hela artikeln här! Det finns mycket mer att läsa!

Historia – Brittiska öarna

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till Halloween.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton[3]) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, så kallade Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.[4]

Under 400-talet började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använda sig av de förkristna traditionerna istället för att helt utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att under 700-talet flytta Alla helgons dag från maj till 1 november. Således blev 31 oktober allhelgonaafton.[5] Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla helgons dag den 2 november.[6] Tanken var att Alla helgons dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.

Även om kyrkan aldrig kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Det folkliga Halloweenfirandet blandades med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt som firandet kom till USA under 1800-talet.

——————

Det är först i början av 1990-talet som några större ansträngningar att lansera högtiden görs i Sverige. Hard Rock Cafe i Stockholm tillsammans med Buttericks gick 1990 ut med en satsning där man firade Halloween under en veckas tid.[7] Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993. 1995 blev Halloweenfirandet mer allmänt i Sverige.

Inte förrän 1997 började firandet uppmärksammas av svenska tidningar och i övriga detaljhandeln. Under de följande åren och in på 2000-talet ökade fenomenet mer och mer i Sverige. Det var inte bara barn som firade utan det anordnades stora fester för alla åldrar. De flesta har privata fester, men även krogar och restauranger satsar ibland. I storstäderna och inom barnverksamheter förekommer firandet fortfarande (2010).

——————

Skillnaden på Alla helgons dag och Allhelgonadagen är också intressant! Klicka på länkarna för att läsa mer!

Vi gör dock inte så stor grej av halloween. Ungarna är lite för stora för att knacka dörr och ingen orkar riktigt engagera sig i maskeradkostymer. Istället brukar jag bjuda ungarna på godis, vi åker iväg tillsammans och handlar och killarna brukar kolla på skräckfilm. Fast i år blir det nog inte ens skräckfilm. Det verkade inte vara någon förutom Maken som var intresserad.

Buuuuu på er!