There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Himmel eller helvete?

- oktober 4, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

Det är redan Oktober. Min 13 åring att fyller 14. Det är inte långt kvar till julfirande och nyårsraketer. Jag tycker tiden går så fort och ju mer jag klämmer...

Det är redan Oktober. Min 13 åring att fyller 14. Det är inte långt kvar till julfirande och nyårsraketer. Jag tycker tiden går så fort och ju mer jag klämmer in att göra varenda dag, desto fortare tycks tiden gå.

Ibland kan jag känna att jag är rädd, för att jag en dag ska inse vad mycket jag hade velat göra, som jag aldrig hann med. Att jag någon gång ska titta tillbaka på mitt liv och önska att jag hade mer tid kvar. Så jag försöker verkligen att lägga min tid på saker jag tycker är viktiga och jag kommer i alla fall aldrig höra till kategorin som önskar att de spenderat mer tid med barnen när de var små.
Det är viktigt för mig.

Vårt val

Valet att stanna hemma på heltid med barnen är ett jag aldrig kommer ångra även om jag vet att det får konsekvenser för mig längre fram. Jag har till exempel inte mycket till pension att falla tillbaka på. Det är möjligt att jag kommer va fattig som en kyrkråtta när jag blir gammal. Inte har jag heller någon direkt arbetslivserfarenhet att använda mig av.

”-Ja, jo, jag fyller snart 40 och mina meriter består i extraknäck under gymnasieåren i slutet av  1900-talet, och ett par praktikplaceringar under grundskoletiden. Det var nog före det att du föddes.”

Alla val är viktiga

Överlag tycker jag sällan att det finns fog för ånger. Även de jobbigaste, tuffaste och sämsta valen vi har gjort har format oss och formar oss dagligen till de vi är. Det är dessa som ger oss djup som personer, som ger oss insikt och förståelse.
Klart det är svårt att dagligen behöva leva med sämre val men å andra sidan så har de med största sannolikhet öppnat för annat i våra liv, gett oss erfarenheter, lärt oss empati och kanske en ödmjukhet för livet självt.

Livet som är så vansinnigt skört, så underbart och så jobbigt och som får oss som är föräldrar att konstant oroa oss för våra barn, resten av våra liv. Nej, jag tycker inte att vi ska ångra oss, vi ska lära oss, vi ska utnyttja alla våra erfarenheter och sträva efter att bli bättre, allt efter våra egna premisser.

Sen då?

Jag funderar ibland på vad som händer sedan. Mamma dog för 18 år sedan, men jag kan inte förmå mig att tro att hon är helt borta. Fast jag tror inte på en gud, ett himmelrike och ett helvete, kanske mer att vi återföds i någon form och vart vi då hamnar eller hur vårt liv blir beror helt på hur vi valt att leva vårt senaste liv.

Jag tror att när två själar som hör ihop hittar varandra kommer de alltid följas åt genom tiden, i olika former och skepnader. Mer tydligt än så kan jag nog inte formulera mig.

Jag tror på karma. Det man ger, får man igen.

Något jag definitivt inte tror på däremot…

…är dessa jävla inloggningsdosor som man numer ska ha för att logga_in överallt. Jag menar vad var det som var så himla osäkert med Bank-ID?
För det första så har man aldrig dosan med sig, om man mot förmodan behöver logga_in från en annan dator än ens egen, så även om dosorna gör säkerheten marginellt högre när man loggar in från offentliga datorer så har jag redan konstaterat att det gör man typ aldrig.

InloggningsdosorFör det andra så räckte säkerheten med Bank-ID gott och väl när man loggar in hemifrån, från sin egen dator men nähe då ska man ha en dosa, ett inloggningskort och en helvetes massa koder för att komma in på kontot.

Handelsbanken

På Handelsbanken ska man fylla i hela personnumret, 12 siffror, och ha dosan med inloggningskortet, koden till det kortet som är 6 (!!!) siffror och inte går att välja själv. Sen får man en 9-siffrig kontrollkod som ska matas in i dosan och så ska man ge tillbaka en 9-siffrig kod till banken för att få komma in på banken.

Loggar jag in via mobilen behöver jag personnumret (10 siffror) och en 4-siffrig pinkod, THAT´S IT! Seriöst, hur tänkte man där? Det är ju inte så att jag direkt längtar efter att logga_in på banken via datorn när det är så mycket enklare via mobilen. Och mobiltrafiken är väl ändå grymt säker va?

Struligast i Sverige

Det allra värsta är trots allt att jag kan använda mitt kort på vilken obskyr liten butik som helst, världen över, bara de tar Visa. Spelar ingen roll om de så kör med en gammaldags slip-dragare. Jag kan använda det i webbutiker från hela världen genom att fylla i mitt personnummer, kortnummer, giltihetstid och säkerhetskoden förutom i SVENSKA butiker!

NÄ, för då måste jag ha den där jävla dosan igen och stoppa in bankkortet i den, mata in min pinkod, mata in den 9-siffriga kontrollkoden och skicka tillbaka 9 siffror till butiken för att kunna shoppa. Så slutsatsen blir att det går utmärkt att shoppa online och offline i hela världen, samt offline i Sverige utan mycket mer än kortet och eventuellt pinkoden, men handlar man i en svensk nätbutik är det tydligen så farligt att man behöver ha deras dosa med sig.
Eller om det nu bara är i Svenska butiker med koppling till Handelsbankens tjänster, jag vet inte riktigt. Har faktiskt gett upp och använder hellre PayPal där jag kan, så slipper jag allt jox.

PayPal

För att betala med PayPal behöver jag fylla i epost och lösenord, sen dras summan från samma betalkort i alla fall.

Flygsäkerhet

Det är precis som med den här inbillade säkerheten på flyget. Den finns bara för att vi ska tro att vi är trygga, vill man kapa ett plan och skicka in det i Globen är det knappast någon omöjlighet.
Visste du att du får ta med dig skridskor om bord på planet, vem behöver en kniv då? Eller varför helt enkelt inte slå sönder en av flaskorna som välkomnar dig i ditt säte när du kliver ombord och har beställt taxfree sprit om du behöver ett vapen?
Insulin, kanyler och sprutor får jag ta med mig ombord på planet. Det skulle enkelt gå att byta ut innehållet i ampullen mot nåt helt annat om man ville det.

Det är bara att inse att illusioner sträcker sig långt bortom retuscherade modeller i tidningar och media.
I vårt trygga välfärdssamhälle är det så viktigt att tro att vi faktiskt är trygga att det nästan blivit viktigare än att vi verkligen är det.

  • sussie

    Hej.
    Har också handelsbanken men inte sån lång process för att logga in.
    Vi har också dosor och kort man sticker i men allt vi gör är att klicka på logga in via dosa, sen klicka på legitimera. Efter det får vi trycka in en 6-siffrig kod och så är vi inne…märkligt att det skiljer sig så mycket från bankkontor till bankkontor…sen tycker jag ni tog ett bra val, hade tagit samma om jag haft råd och inte blivit ensamstående när stora var liten och nu är jag ju inte ensam längre men det var ju det där med lånen nu också….=)) Fast tur nog så jobbar jag ganska ovanliga tider så jag kan spendera mycket tid med ungarna ändå…så jag är nöjd hur det än blev för mig…kram på´re!! =)) /Sussie