There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Hur dum kan man vara i en tonårings ögon?

- september 15, 2009 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Antagligen riktigt, riktigt dum… och orättvis, glöm inte det. För det känns som att det ofta handlar om det, jag är orättvis för att jag vill att mina barn ska...

Antagligen riktigt, riktigt dum… och orättvis, glöm inte det. För det känns som att det ofta handlar om det, jag är orättvis för att jag vill att mina barn ska göra som vi här hemma bestämmer istället för att jag ska jamsa runt och göra som alla andra.

Jag har skrivit om det här med föräldraskap förut och nu är det dax igen, för jag tycker att det är så oerhört viktigt. Det är nästa generation som utvecklas i våra händer, under vårt ansvar. Det är vi som är förebilderna och ska föregå med gott exempel, vi som ska visa och lära våra barn om empati,  självkänsla och självförtroende och det är vår skyldighet att göra så som föräldrar.

Föräldraansvar

Föräldrar som är veka och jamsar runt, som inte vågar ta ställning, som inte vågar stå för det de tror på har jag svårt för. Jag fattar att inte alla föds till perfekta föräldrar och det behöver man inte heller vara, men jag anser att man verkligen bör sträva efter att utvecklas som förälder. Istället för att ta enkla vägen och låta barnen bestämma hemma så kan man leta efter kurs i föräldraskap eller skaffa ett bollplank bland sina vänner, en mentor som kan vägleda och stödja när det är svårt att stå emot tjat och gnat hemmifrån. För det är vår skyldighet som föräldrar, vårt ansvar.

Varför är det så svårt för vuxna människor att ignorera frasen ”Alla andra får…” ? Jag fattar inte. Alla barn kör med samma fras, vi gjorde det när vi var små, och ändå, trots att man kanske vet att det inte var så man ville att det skulle bli så faller man för ”Alla andra får…”

Säg bara nej

Inte ens lagar och regler hjälper ibland. Åldersgräns på filmer, lag om cykelhjälm, förbud mot rökning på skolans område, alkohol tillåtet till 18 åringar endast på krogen, man tycker att även de allra vekaste föräldrarna skulle ha vett att fatta att det finns ett syfte med allt det här istället för att tillåta att barnen gör som de vill. Men det är kanske så att föräldrarna själva tycker att det är ok att strunta i reglerna och då kan till och med jag förstå att det är svårt att visa barnen rätt och fel.

Det är egentligen inte svårt, du behöver bara ha lite sunt förnuft och modet att säga nej till ditt barn.
”-Nej, du får inte vara ute senare än till kl 21 för du klarar inte av att sköta skolarbetet om du är för trött. Dina kompisar följer de tider deras föräldrar har bestämt, du följer våra.”

Klart att ungen blir sur. Speciellt då tonåringar. De surar dessutom gärna länge och tycker ohyggligt synd om sig själva. Det är bara att stå ut. Förklara noga varför du har bestämt på det sätt du har gjort, argumentera sakligt.

Stå stark

Precis som du övade och övade med dem när de skulle lära sig att cykla eller att simma så övar du nu in ett beteende hos ditt barn.
De behöver lära sig var dina gränser går och att du inte ger upp för att de surar. De behöver se och få en chans att förstå att du handlar i deras intresse.

Genom att vara stark och stå för det du säger lär du dem att vara starka och våga stå för sina åsikter.
Genom att visa tydligt att du tar dina egna beslut och inte jämför med andra föräldrar visar du att de kan välja att gå sin egen väg och vara starka.
Genom att argumentera för din sak visar du att du inte bara bestämmer saker för att du tycker att det är roligt att bossa runt dem utan att du tar svåra beslut för att du har en bra orsak till det.

Glöm inte heller bort alla de gånger ditt barn faktiskt får men inte deras kompisar. Det händer säkert lika ofta men märks inte och glöms bort.

Var stark, var modig och ta ansvaret att uppfostra dina barn till sunda vuxna.