There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Hur många kalorier är egentligen en APP?

- mars 22, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 5 comments -

Eller hur många kalorier motsvarar en PP? Med det nya ProPoints från Viktväktarna har det varit många som undrat och nu har jag gjort en högst ovetenskaplig undersökning och fått...

Eller hur många kalorier motsvarar en PP? Med det nya ProPoints från Viktväktarna har det varit många som undrat och nu har jag gjort en högst ovetenskaplig undersökning och fått fram siffror som i alla fall är värda att fundera lite över.

Det är förhållandevis många som på VV´s forum påstår att de inte går ner i vikt med det nya programmet eller att det går mycket långsammare än det gjort med tidigare program. Jag har skrivit om det tidigare och konstaterat att jämförelserna inte håller. Inte ens när vi jämför med oss själva men framför allt när vi jämför oss med andra.

Olika förutsättningar

Vi har i grund och botten olika förutsättningar men hela vår livsstil, hur många gånger vi jojoat upp och ner i vikt, vårt dagliga liv, våra matvanor, träningsvanor och hur vi mår rent psykiskt gör skillnad. Det går inte ens att jämföra med sig själv av den orsaken att förutsättningarna helt enkelt inte är de samma. Vi är äldre, vi kanske inte äter som tidigare, inte tränar som innan, har ett annat jobb, en annan stress osv.

Bäst är det att helt enkelt sikta på att lära sig så mycket som möjligt om sig själv och utifrån det försöka förstå hur kroppen fungerar för att kunna finjustera kostprogrammet specifikt efter sina egna förutsättningar.

Intressant jämförelse

I bloggen Stinas Viktväktarliv kan vi läsa om en tjej som har haft svårt att få viktminskningen att fungera. Så hon tog beslutet att jämföra gamla Pointsprogrammet med nya ProPoints och med Hälsovakten för att se om hon kunde hitta den felande länken och förstå varför det inte fungerade.

En eloge till henne, jag skulle aldrig orka sitta och jämföra all mat jag stoppar i mig under en dag enligt 3 helt olika system, ännu mindre skulle jag orka göra det långsiktigt. Idén är dock väldigt intressant och efter bara 2 dagar såg jag snabbt ett mönster i hennes jämförelser.

APP

I Viktväktarnas program räknar vi numer ProPoints (PP). Egentligen är det som att räkna kalorier men VV har gjort om det till sitt eget system. I förra programmet som hette Points (P) så uppskattade många att en Point hade ett ungefärligt värde på 90 kcal. I nya ProPoints har det inte läckt ut några sådana siffror än och givetvis vill helst VV att det hålls så.

Istället för kalorier så får man på Viktväktarna tilldelat sig ett antal ProPoints (PP) som man ska äta per dag. Dessa är uträknade av konsulenten med en hemlig formel som tar hänsyn till längd, vikt och ålder.

Förutom sina dagliga PP kan man genom att motionera tjäna ihop AktivitetsProPoints (APP). Dessa får man äta och tränar man hårt rekommenderas man att äta i alla fall hälften av dem. Men de är utöver det ordinarie programmet så till skillnad från de dagliga PP som man måste äta, så måste man inte äta sina APP.

APP räknas ut enligt en tabell och därav blir uträkningen inte alltid helt korrekt. Det landar oftast i hur ärlig man är mot sig själv för felmarginalen blir lätt stor. Vi räknar i Låg, mellan eller hög intensitet och det skiljer en hel del mellan dessa.

APP-tabell

Om vi kollar i tabellen för en person som väger 80 kg så ger 6o minuters träning  3/5/12 APP beroende på intensitet. Då är frågan hur vi bedömer hur jobbig träningen är. Hur vet vi hur vi ska räkna? Det finns givetvis flera tips på hur vi ska avgöra vilken intensitet det verkligen är men jag vet också att många räknar sina APP väldigt högt. Det i sig är inte ett problem, tills du börjar äta upp dem.

Nu ska vi jämföra

Det är här det börjar bli intressant och det är också här som Stinas Viktväktarliv kommer in. För i och med att hon använder sig av Hälsovakten så räknar hon också ut i kalorier hur mycket hon äter och motionerar och det var det som gjorde att jag såg mönstret.

Så här ser Stinas siffror ut:

Motion den 18:e Mars räknat i:

 • APP: 19
 • AP: 15
 • Kcal: 560

Motion den 19:e Mars räknat i:

 • APP: 7
 • AP: 4
 • Kcal: 210

Motion den 20:e Mars: ingen

Motion den 21:a Mars räknat i:

 • APP: 12
 • AP: 9
 • Kcal: 520

Det som slog mig var att förhållandet mellan kalorierna och APP inte alls ser ut att stämma. Om 19 APP är det samma som 560 kcal så äter vi som standard knappt 855 kalorier per dag för de flesta ligger på 29 PP/dag. Snarare är det nog APP som är för högt räknade.

Så jag gjorde en egen liten tabell och började jämföra livsmedel ur olika grupper.

Livsmedel jämförelse

Det jag kom fram till är att snittvärdet för de PP jag orkat jämföra är att 2,57 PP motsvarar 100 kcal. Men det är inte helt korrekt för det skulle betyda att 29 PP är bara lite drygt 1100 kcal. Så slog det mig att jag har inte med alla livsmedel med väldigt lågt kaloriinehåll, dessa som vi VV:are nog äter flest av och dessa skulle sänka PP-värdet betydligt. För att visa det räknade jag ut snittet på 5 av livsmedlen och undvek de feta och genast hade jag sänkt snittet till 2,3 PP för 100 kcal.

Om vi istället vänder på det och utgår från att lägsta dagliga PP är 29 och att dessa borde motsvara som lägst 1300 kcal  för en hälsosam viktminskning så kommer jag fram till att 100 kcal borde motsvara runt 2,2 PP och det låter rimligt i mina öron. Sen har vi ju VB på det som man inte måste äta men som ska gå att äta.

Jämför jag nu siffrorna från Stinas Viktväktarliv med de jag själv helt ovetenskapligt tagit fram får jag ut detta:

Motion den 18:e Mars räknat i:

 • APP: 19 motsvarar 826 kcal
 • AP: 15
 • Kcal: 560 motsvarar 13 APP
 • Om Stina åt sina 19 APP så åt hon alltså 6 APP mer än hon motionerat ihop och det motsvarar 266 kcal för mycket.

Motion den 19:e Mars räknat i:

 • APP: 7 motsvarar 304 kcal
 • AP: 4
 • Kcal: 210 motsvarar 5 APP
 • Om Stina åt sina 7 APP så åt hon alltså 2 APP mer än hon motionerat ihop och det motsvarar 96 kcal för mycket.

Motion den 20:e Mars: ingen

Motion den 21:a Mars räknat i:

 • APP: 12 motsvarar 522 kcal
 • AP: 9
 • Kcal: 520 motsvarar 12 APP
 • Om Stina åt sina 12 APP så åt hon alltså alla APP hon motionerat ihop, varken mer eller mindre.

Alla siffrorna är avrundade. VV har inte kvar halva PP eller halva APP och jämförelsen stämmer inte ner i minsta kalori men överlag så visar den tydligt att det är väldigt lätt att överskatta sina APP och tränar man mycket och dessutom äter sina APP (vilket man bör göra) så gäller det att hålla sig på rätt sida om felmarginalen.

Det är verkligen inte en omöjlighet att i misstag räkna ut och äta upp mellan 500 och 1000 kcal för mycket varje vecka och det lär garanterat ge oönskat resultat på vågen.

Själv tränar jag ihop mellan 20 & 30 APP varje vecka. Dessa ska alltså enligt min uträkning motsvara att jag har motionerat bort mellan 870 och 1300 kcal. Om jag äter dessa och har räknat fel lär jag inte gå ner i vikt hur mycket jag än försöker.

Kanske dax att ta på sig pulsklockan och testa alla passen för att se vad den visar. Kan ju bli ett bra inlägg lite längre fram.

 • Ismön

  Hej!
  Mäkta bra uträknat av dig!
  Jag har mycket nytta av det här.

  Nu tror jag de har ändrat så att 26pp är det lägsta
  man får äta.
  Ändrar man då om dina uträkningar så att 26pp är lägst 1300kcl
  så blir det:

  26pp = 1300kcl
  30pp = 1500kcl
  35pp = 1750kcl
  osv.
  Då blir 100kcl 2pp om jag räknat rätt och om jag
  förstått dina uträkningar rätt.

 • http://tinathornberg.blogg.se Tina

  mycket intressant! jag har tidigare kört på viktväktarna och har planer på att börja igen.. kilona sätter sig ju lätt på sommaren så har börjat träna igen, enligt maskinerna på gymmet så förbränner jag mellan 500-750 kalorier varje dag vilket i APP skulle bli ganska mycket, själv har jag tagit för vana att alltid räkna på låg intensitet för att ha marginalen kvar.. det gör (iaf för mig) att jag inte äter upp alla APP på en vecka :)

 • mia

  mycket intressant…..läsning.
  Jag brukar motionea ihop mellan 16 o 20 men mycket sällan röra dom …bara i nödfall

 • http://www.spinell.se Mattias

  Om man kan prata under passet så är det lågintensivt. Jämför med att gå en lugn promenad.

  Känns det som att tungan skall kväva dig, att du inte kan använda kroppsdelar och att du bara vill ligga ner och avlida, då är det högintensivt.

  Allt däremellan är just mellan. Stort spann alltså.
  Och det varierar från person till person, från aktivitet till aktivitet, och med dagsform.

  Skall man vara säker måste man _mäta_ och _räkna_.

  Tråkigt kanske, men det går inte att göra på något annat sätt.

 • http://svartvitkatt.blogg.se Linda

  Spännande! Ja, det är inte lätt det där att räkna hur mycket man egentligen tränar. Själv experimenterar jag den här veckan med att inte äta upp träningspointsen och knappt några veckobonus så får vi se om det ger resultat på onsdag. :)