There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Hur ska jag orka äta så här mycket?

- mars 4, 2010 - by , in Gott och Blandat, Vikt-igt, with 17 comments -

Tro det eller ej, men det är en vanlig fråga på ViktVäktarnas forum. Även om vi utgår från att kanske hälften inte har någon direkt betydande övervikt att bli av...

Tro det eller ej, men det är en vanlig fråga på ViktVäktarnas forum. Även om vi utgår från att kanske hälften inte har någon direkt betydande övervikt att bli av med, så finns det många som följer ViktVäktarnas program som är ordentligt överviktiga. Är det bara jag som tycker att det känns som om en del inte har koll på läget?

Det är enormt vanligt att överviktiga personer hävdar att de inte egentligen alls äter så onyttigt, de äter dessutom ofta inte speciellt mycket. Vissa går så långt som att hävda att de äter typ inget alls och ändå lyckas de med bedriften att väga tresiffrigt. Nu pratar jag av erfarenhet, jag har varit där.

Ni har fel

Om ni tillhör den här gruppen så är det bara en sak som gäller, NI HAR FEL! Det är en omöjlighet att komma upp i en tresiffrig vikt utan att ha skruvade matvanor. Med det menar jag att hur mycket ni än vill tro att ni äter som alla smalisar, så gör ni inte det. Om ni dessutom tillhör gruppen som ”typ aldrig äter” eller ”äter nästan ingenting” så är det Fonus som är nästa steg, inte VV.

Varför är det då så här kan man undra?
Utgår jag från mig själv så hängde det ihop med ett uselt självförtroende och ett stort hat för mig själv. Jag gick med skygglapparna på. Tittade inte på min spegelbild i skyltfönstren och försökte att aldrig fastna på foton. När någon ibland lyckades fånga mig på bild kunde jag inte förstå att den där feta saken var jag.
Jag kände mig inte sån, inuti. Jag trodde aldrig att jag var så stor.

Jag hade också fel

Jag tyckte inte att jag åt speciellt mycket, ibland ”typ ingenting” ändå gick jag stadigt upp i vikt. Ett stillasittande liv, skruvade matvanor, men jag såg inte det. Jag ville inte se det.

Det är många som säger att de VILL verkligen gå ner i vikt, de VILL verkligen få koll på läget och lyckas, men det är skillnad på att tro att man vill och att faktiskt vilja.
Det märks också tydligt när folk i allmänhet klagar över att det är mycket att äta, svårt att orka med att äta frukost och mellisar mm.

Jag menar VILL man verkligen så är det här inte problem, det är nycklarna till framgång.

Mathumor

Överskott & underskott

I det nuvarande VV programmet räknar vi ProPoints och det finns ingen formel för att översätta dessa till kalorier vilket gör det svårt att veta hur många kalorier per dag vi egentligen får i oss. Vi kan utgå från att det är inte allt för många, kanske mellan 500 och 700 färre än vad vi borde göra av med per dag. Detta underskott är det som gör vår viktminskning.

För att öka i vikt behöver vi istället äta fler kalorier per dag än vad vi faktiskt gör av med och är vikten tresiffrig så har vi troligen ätit en hel del extra kalorier varje dag under en längre tid.

MarabouSå hur kan det då vara svårt att äta mindre än vad vi gjort tidigare, i många fall mycket mindre, och varför klagar folk på att det är svårt att få i sig allt?
Svaret ligger i vad vi äter.

Det är oerhört mycket enklare att klämma en 200 grams chokladkaka än att äta motsvarande mängd (i kalorier räknat) grönsaker. Dessutom har vi en bakgrund där sötsaker och fet mat har varit standard, ofta i kombination med dryck som läsk och alkohol vilket innehåller väldigt många kalorier som slinker ner snabbt och knappt märkbart.

Nya vanor

Att då styra om kroppen till att äta rena, fettsnåla livsmedel är en stor förändring och det kanske helt plötsligt känns som om maten på tallriken aldrig tar slut när den består av kyckling, råris och massor med fiberrika grönsaker.
Ytterligare en del av det här ligger i att folk i allmänhet förknippar viktminskning med LIGHT PRODUKTER och byter automatiskt ut alla sina fullfeta mejeriprodukter mot motsvarande lätta varianter.

Det är inte alltid helt bra och speciellt om man nu verkligen har problem med att orka med att klämma ner alla sina PP (ProPoints), helt onödigt. Det går alldeles utmärkt att njuta av 34% Cremefraiche, 27% mellangrädde eller 38-40% vispgrädde förutsatt att du givetvis räknar korrekta PP på dessa och skriver in dem i din checklista.
Dina PP kommer gå åt fortare än du trott var möjligt.

Gott & nyttigtVilja förändra

Men det handlar inte bara om att anpassa programmet så att det funkar för dig, det handlar givetvis om att du själv måste vilja förändra och inse att du kommer från en plats i livet där både matvanorna och träningen oftast har varit helt fel och du behöver gå mot en plats där dessa fungerar bättre.

Trots att du ”aldrig” äter frukost och tycker att det är jättejobbigt så behöver du lära dig att klara av det. Det vill säga om du verkligen vill lyckas.

Du får givetvis tycka att det är asjobbigt, men när du börjar klaga på att programmet inte fungerar, för att du vägrar att börja äta frukost, för att du helt enkelt inte klarar av det, så är det dax att fråga dig själv om det är värt att lägga dina surt förvärvade pengar på ett viktminskningsprogram om du inte är villigt att faktiskt förändra dig.

Om du inte är villig att släppa dina gamla vanor och inse att det var dessa som byggde din kropp kan du lika gärna göra nåt skoj för pengarna.

Smalisarnas hemlighet

Jag snubblade på ett utdrag ur en bok. Det stod ungefär ”smala människors hemlighet med viktkontrol, de vet att bantning är ett idiotiskt sätt att gå ner i vikt”. Och tesen baserades på att bantning är ett tillfälligt sätt att gå ner i vikt, något man gör under en begränsad tid. Få av oss kan tänka sig att banta resten av våra liv. För att få en bestående viktminskning ska vi inte banta alls utan förändra våra förutsättningar, våra vanor, hela vår livsstil, inte enbart våra matvanor och vår kost. Här kan du läsa mer om den boken

Om du verkligen vill lyckas måste du lära om dig från grunden. Du måste inse att dina gamla vanor var fel och ersätta dessa med nya vanor som passar dig och som samtidigt gynnar din viktminskning.

 • http://www.partypinglan.se Tess

  Tack Caroline för att du hjälpte mig med 2 saker.

  1. Du visade var jag hade skrivit fel, så jag kunde korrigera det.
  2. Du visade att mina sökningar inte innefattade kommentarer, det var därför jag inte hittade rätt med en gång. Nu har jag fixat även det så söker man i bloggen innefattas även kommentarer i sökningen!

  STORT tack :D

 • Mattias

  Helt klart är det felsyftat med hyper/hypo ovan, men det Daniella missar i sin kommentar, och har troligen missförstått hela inlägget, är att folk äter för mycket, motionerar för lite och gör sig själva till offer genom att skylla på ”benstomme”, ”ämnesomsättningsfel” etc.
  Det är extremt få som faktiskt har ämnesomsättningsproblem i västvärlden, speciellt om man sätter det i relation till de som självdiagnosticerat sig med detta ( dvs uppger att det härrör från ämnesomsättningsproblem).

  För den som är intresserad rekommenderar jag ett par sökningar i pubmed. På sökorden obesity + *thyroid

 • http://carolinesodergren.blogspot.com Caroline

  Absolut ska man hålla god ton i kommentarer och inte ”hugga” så som jag kan tycka att, du Daniella, gör!! Men för att vara rättvis så nämner du, Tess, bl.a. i kommmentaren ovanför min första att Hypertyreos är låg ämnesomsättning. (Se nedan.)

  ”Visst är låg ämnesomsättning (Hypertyreos) ett problem för vissa och det kan lätt leda till övervikt, MEN, det är inte speciellt vanligt trots att det är en enormt vanlig bortförklaring bland överviktiga.”

  HypERtyreos är ju en överaktiv sköldkörtel medans HyPOtyreos ska vara låg, om jag nu inte fått lära mig fel?!

 • Daniella

  Jag hittade precis hit och skulle vilja komma med några kommentarer – jag har själv låg ämnesomsättning och fick diagnosen när jag var 22 år. M a o kommer jag resten av mitt liv att vara beroende av extern tillförsel av sköldkörtelhormon för att kunna fungera optimalt, ha normal ämnesomsättning och kunna gå ner i/hålla vikten utan alltför stora uppoffringar.

  Först och främst måste jag säga att jag är chockad över att du uttalar dig så tvärsäkert utan att verka ha minsta koll. För låg ämnesomsättning heter HYPOtyreos, och HYPERtyreos (som du felaktigt kallar det inte bara en, utan minst två gånger, i ditt inlägg) betyder FÖRHÖJD ämnesomsättning (ibland åtföljd av struma men inte alltid). Personer med HYPERtyreos brukar rasa i vikt pga förhöjd ämnesomsättning – oavsett hur mycket de äter.

  Jag trodde först att det handlade om ett skrivfel, men du kallar genomgående tillståndet ”hypertyreos” vilket får mig att undra varför du överhuvudtaget uttalar dig i frågan? Har du någon som helst medicinsk utbildning/kompetens att uttala dig om sköldkörtel-/ämnesomsättningssjukdomar? Om inte tycker jag att du borde avstå helt och hållet. Vi HYPOTYREOS-patienter har lidit länge nog av omgivningens (inkl sjukvårdens) oförstående attityd, och människor som du gör det knappast bättre…du får det att låta som om alla som har fel på sköldkörteln, dvs har ett medicinskt hinder för viktnedgång, skyller på ämnesomsättningen så fort vågen inte visar önskvärda siffror…jag undrar än en gång: vad har du för medicinsk kompetens/erfarenhet att uttala dig i frågan???

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Hej Daniella.

   Ledsen att det tagit sån tid att svara men jag har ägnat massor med tid åt att leta i bloggen efter det du skriver att jag har skrivit, och jag kan inte hitta det.
   Jag skulle vara tacksam om du kunde peka ut i vilket inlägg jag har skrivit fel, så att jag kan korrigera det.

   Medicinsk utbildning har jag aldrig påstått eller antytt att jag har. Jag uttalar mig av erfarenhet, vilket jag antar att även du gör och i så fall borde vi, enligt dig, avstå från att uttala oss bägge två, vilket jag inte ser skulle hjälpa någon alls.
   Jag har aldrig skrivit att det är människor MED sköldkörtelsjukdomar som använder det som en ursäkt för övervikt, utan att folk UTAN såna problem gör det.

   Du är varmt välkommen hit för vidare diskussioner, men kravet är att du håller god ton. Välkommen att kritisera och påpeka felaktigheter men ge referenser till i vilka inlägg det är fel och håll diskussionen på en trevlig nivå.

   /Tess

 • http://carolinesodergren.blogspot.com Caroline

  Mycket bra inlägg!! Fick mig att tänka efter faktiskt… det tackar jag för!!

  /Caroline

 • Catrin

  Jag skulle vilja rätta till/komplettera en sak du säger, nämligen att det är omöjligt att väga tresiffrigt utan felaktiga matvanor. En förklaring till oförklarlig övervikt är för låg ämnesomsättning. Detta drabbade mig för 10 år sedan. Jag gick upp 10 kg under ett halvår utan att ha ändrat vare sig kost- eller motionsvanor. Den första läkaren jag kom till trodde mig inte, utan sa bara något i stil med att jag måste äta mer än jag trodde och rådde mig att försöka med Viktväktarna. Men det hände ingenting! Under en bra vecka stod jag still, under en dålig vecka gick jag upp. Till slut kom jag till en annan läkare som föreslog att vi skulle ta ett ämnesomsättningsprov. Det visade sig då att min ämnesomsättning var alldeles för låg pga nedsatt sköldkörtelfunktion. Mina värden var usla, och det förklarade varför ingenting jag gjorde hjälpte. Jag fick medicin och har nu ätit hormoner i tablettform i 10 år. Idag har jag bra värden, normal ämnesomsättning och är normalviktig tack vare VV. Tack vare medicinen har jag fått samma förutsättningar som andra med normal ämnesomsättning.

  Det jag vill säga med detta är att det kan finnas en förklaring till onaturligt stor/snabb viktuppgång. Låg ämnesomsättning är ganska vanligt och bör alltid om inte annat uteslutas, särskilt om personer som har svårt att gå ned i vikt också har symptom som abnorm trötthet, muskelvärk, torr hy som lätt fjällar sig, sköra naglar, håravfall, förstoppning, kalla händer och fötter och lätt för att frysa. Alla dessa är vanliga symptom vid för låg ämnesomsättning.

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Visst är låg ämnesomsättning (Hypotyreos) ett problem för vissa och det kan lätt leda till övervikt, MEN, det är inte speciellt vanligt trots att det är en enormt vanlig bortförklaring bland överviktiga.

   Dels är det vanligare bland äldre kvinnor (50+) men visst går det att hitta i alla åldersgrupper. Dock räknar man grovt med att endast ca 2-3% av kvinnorna har en känd Hypotyreos, ca 1% av männen, och ca 0.5% lider av det utan att veta om det.

   Om jag bara gör ett grovt överslag bland alla jag känner som är överviktiga så ser jag snabbt att alldeles för många använder det som en förklaring till sin övervikt, trots att det inte är rimligt att alla dessa lider av låg ämnesomsättning.

   Men du har helt rätt, i ett fåtal fall så är det en orsak och tror man att man har dessa problem är det enkelt att kolla upp det genom ett blodprov på närmaste vårdcentral.

   Tack för din kommentar Catrin.

   ———————-EDIT 110728————————
   Jag skrev felaktigt HYPERtyreos är jag pratade om LÅG ämnesomsättning, trots att det heter HYPOtyreos. Nu har jag korrigerat det och hoppas att alla är glada och nöjda.

 • http://www.viktinfo.wordpress.com Lotta

  TACK så otroligt mycket för ditt inlägg, det är helt superbra och jag känner igen mig i så mycket. Jag har varit uppe på strax över 130 kg och fladdrat och är numera nere på 108 än så länge och går stadigt neråt. Det är jobbigt men jag håller med om det som du skriver här. Jag har själv sagt att jag äter otroligt mycket nu – men det är ny sorts mat som jag kan tänka mig att äta i resten av mitt liv. Det handlar inte bara om en diet som kommer att vara nu ett tag framöver utan det är för alltid. Jag tror att det handlar om att man måste inse att det är en förändring som kräver att man ser hur mycket kommer in och hur mycket går ut och att man också lär sig hur detta sker. Jag tycker att vv har blivit mycket bättre på detta nu än vad de har varit innan. Förresten – den där boken verkar också vara en bra sak. Kanske någonting att införskaffa?
  Vad gäller andra kommentarer här på bloggen så är det ju intressant att kunna göra en sådan grej på tv med att man verkligen kan se vad för olika energikällor olika sorters mat är. det kan nog få upp ögonen ordentligt. Jag ser varje dag på Biggest looser och tycker att det är ett bra program och jag har fått mycket motivation från detta program, dock tror jag kanske att det är bättre att bygga långsamt och inte under så kort tid gå ner så mycket i vikt och under dessa extrema förhållande (dock står det i slutfrasen att man ska göra det under läkares inrådan och att de hela tiden är övervakade) som en tjej undrade här ovan.

  Långt inlägg blev det, men kände att jag måste skriva!
  Lotta

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack själv Lotta!

   Jag är helt övertygad om att du kommer lyckas nå dina mål för du har fattat att det handlar just om en långsiktig livsstilsförändring.

   Sköt om dig!

 • http://www.spinell.se Mattias

  Jag tror att det kunde vara ett intressant arbetsgrepp för att få folk att fatta att energiintaget måste vara mindre än energiuttaget för aat man skall gå ner i vikt. Och att kroppen inte alls vill släppa ifrån sig de dyrbara energidepåerna den byggt upp.

  Men jag vet inte hur man skall nå ut med det. Bantningstv känns lite överspelat i den svenska TV dammen…

 • http://svartvitkatt.blogg.se Linda

  Så sant som det är sagt. Bra skrivet. :)

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack Linda :-)

 • http://www.abuster.se David

  Wow vilket bra inlägg.

  Kan bara ge tummen upp
  Ha det gott

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack David!

   Ha det bra du med!

 • http://www.spinell.se Mattias

  *applåderar* Du har skrivit mycket bra, men det här var lugnt det bästa på länge!

  En sak jag skulle vilja se är att man på något sätt räknar ut en persons grundenergibehov (finns formler för det) och sedan utifrån det visar hur mycket den personen behöver röra på sig utifrån vad personen äter.

  Vore grymt kul tvprogram. Äter du den här lunchen måste du poweryoga X min för att ha förbrännt den. Tar du X mellanmål måste du simma Y minuter för att föbränna det.

  Du vill alltså ha öl och jordnötter på helgen? Då måste du styrketräna Z minuter.

  Och innan man tränat den tiden får man inte äta mer, eller något sådant. Kan bli en intressant ögonöppnare.

  Trots allt har det ofta tagit folk 30 år att bygga upp övervikten – sedan tror de av någon outgrundlig anledning att det skall gå att bli av med den på 12 veckor bara man köper pryl Z och äter diet X…

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack!

   Jag håller med i det du skriver, skulle nog bli ett roligt tv-program. Om folk bara kunde förstå att tv-bantning är mer bra tv än vettig viktminskning.

   Folk tror på fullt allvar att det är smart att springa långa distanser när man väger 140 kg och aldrig tränat i hela sitt liv bara för att de gör sånt i Biggest looser. Det har ju egentligen ingenting med vettig långvarig livsstilsförändring att göra utan bygger enbart på att det säljer som tv-koncept och att deltagarna kan pressas så hårt är ju för att de konstant är under läkarkontroll.

   De borde gå ut med en varningstext att det inte är nåt man bör göra själv så att folk fattar hur farligt det kan vara att ta ut sig som de gör. Fast det kanske finns, jag vet inte.

   Stort tack för komplimangen, kul att kunna toppa sig själv :-)