There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Jag blir så arg

- mars 28, 2009 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

Såg på nyheterna igår (vilket jag faktiskt nästintill aldrig gör) och hörde då om facket som är upprörda för att två anställda blivit avskedade hos Ragn Sells sedan de vägrat...

Såg på nyheterna igår (vilket jag faktiskt nästintill aldrig gör) och hörde då om facket som är upprörda för att två anställda blivit avskedade hos Ragn Sells sedan de vägrat använda alkoskåp.

Sån här gör mig alldeles vansinnig. Det här är inte första gången som ett fack agerar bakåtsträvande allt i ”medlemmarnas intresse”. Var och varannan dag dör folk på vägarna för att idioter kör rattfulla. Det kan aldrig vara acceptabelt. Med Ragn-Sells i bräschen hoppas jag att flera företag får ändan ur och hittar modet att kräva att förarna blåser innan de sätter sig och kör. Respekt till dem!

Läs och begrunda!

Ragnsells har satt upp ett alkoskåp där de kräver att alla förare blåser både före och efter varje arbetspass. Genom att bli godkänd i alkoskåpet kan de få ut nyckeln till sitt fordon.

Två förare ansåg att blåsandet kränker den personliga integriteten. Kränkningen skulle ligga i att när man står på kö och instrumenten visar att föraren har för hög promillehalt för att få köra så ser de bakomvarande förarna det och kan då eventuellt håna den (idioten) som vill köra onykter.

Inte mer än rätt tycker jag. Vet de med sig att de inte kommer bli godkända så får de väl sjukanmäla sig eller lösa det på något annat sätt. Inte ska sätta sig bakom ratten i alla fall.
Dessutom händer det att det fälls en del sarkastiska kommentarer om hur man blåser eller suger i apparaten (typiskt killar).

Det är precis här facket skulle gå in och tillsammans med arbetsgivaren arbeta fram ett förhållningssätt som fungerar. Sexistiska, trakasserande kommentarer kan aldrig godkännas på en arbetsplats och istället för att som facket gör nu och stoppar huvudet i sanden, och går emot en oerhört viktig utveckling så skulle de arbeta aktivt för att lösa problematiken tillsammans med i detta fall Ragn-Sells. Skapa en miljö där personalen kan göra ett alkotest utan att vara orolig för kränkningar.

Ragn Sells godtog inte det här och sa helt enkelt upp de två som vägrade använda alkoskåpet men facket (transportarbetarförbundet) klev in godkände inte uppsägningarna utan stämde Ragnsells på mer än 1½ miljoner kronor.

Facket uttalade sig ”-Det finns ju då polis som har till uppgift att kontrollera rattonykterheten och att ha arbetsgivare som är ute på vägarna och leker poliser, det är jag tveksam till”.
Typisk, här kan de agera ansvarsfullt och som fackförbund för just de som är ute på vägarna ofta, visa var skåpet ska stå, men då skickar de vidare problemet till Poliserna.
Vaddå samhällsansvar???

I Sverige finns ingen lagstiftning som reglerar alkotester bland privatanställda, det finns inget lagstöd för att utföra tester men inget som förbjuder dem heller.
Den här domen som väntas komma i April kan därför bli vägledande i dessa typer av fall.
Ragnsells säger att de anser att trafiksäkerheten är såpass viktig att de håller på sina regler trots att de två avskedade faktiskt inte har begått något lagbrott.
Trafiksäkerheten måste gå först.

Facket däremot ser mer övervakning på arbetsplatserna med Gps:er i fordon, övervakningskameror på arbetsplatserna och nu alkolås som något negativt för personalen.
Ett ingrepp i den personliga integriteten för de anställda.

Ragn Sells är ett av Sveriges största miljö- och återvinningsföretag och marknadsledande inom ett flertal segment. Ragn-Sells samlar in, behandlar och återvinner restprodukter och avfall från industrier och hushåll vid ett stort antal återvinningsanläggningar. Ragn-Sells är ett privatägt företag med ca 2800 medarbetare.

Jag tycker att ni ska ringa eller skriva till Ragnsells och stödja dem:
Växel: 0771-88 88 88 / 08-795 45 00
E-postadress: info@ragnsells.se

Transportarbetareförbundet bildades 1897 (och verkar inte ha utvecklats sedan dess.)
I dag har har förbundet drygt 74 000 medlemmar, av dem är cirka 11 000 kvinnor.
Flest medlemmar finns inom åkeri, oljedistribution, bevakning, tidningsdistribution, taxi, buss, flyg och stuveri.
Transports uppgift är att se efter medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet.
Dessutom ska förbundet arbeta för politisk, social och ekonomisk demokrati.
Transportarbetareförbundet är en kamporganisation där varje medlem är viktig.
”Men uppenbarligen inga andra än deras medlemmar (Min notis)”

Jag tycker att ni ska ringa eller maila till Transportarbetareförbundet och klaga:
Tel: 010-480 30 00
E-post: transport.fk@transport.se

Inslaget på tv4 nyheterna

Delar av texten är hämtad från: Ragn SellsTransport

  • Pierre Bertilsson

    Hej,
    Tack för dit stöd i frågan om alkoskåp.
    Jag kan berätta att vi vann i AD.
    Mvh Pierre Bertilsson (Fordonsansvarig Ragn Sells AB)