There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Jaha?

- november 30, 2009 - by , in Gott och Blandat, Vikt-igt, with no comments -

Måndag morgon och jag ska sätta igång med nya ProPoints programmet från Viktväktarna. Men jag inser snabbt att det kommer inte fungera. För jag kunde formeln för att räkna ut...

Måndag morgon och jag ska sätta igång med nya ProPoints programmet från Viktväktarna.
Men jag inser snabbt att det kommer inte fungera.

För jag kunde formeln för att räkna ut points (p) från varenda livsmedel förut men nu finns det inte någon sån formel tillgänglig. Nu måste jag införskaffa en Propoints (pp) kalkylator som ska göra jobbet åt mig…för 195 kr!
Det hade jag ingen lust med alls så jag köpte ingen i tisdags men jag inser ju nu att ska det bli någon ordning på pp-räknandet så behöver jag den. För jag äter inte bara det som står i listan över pp-värde på livsmedel, och listan är emellanåt alldeles för generell för att det ska fungera.
Alternativt så kommer det gå att räkna ut pp-värden på vv´s webbsida (när den väl uppdateras om en vecka) men det känns bökigare att behöva ha datorn tillgänglig jämt för att räkna ut pp-värden.

PP Värden

Som Fazer Julvört, ett färdigskivat bröd med alldeles för mycket tillsatt socker. Det står fiberrikt rågbröd på förpackningen och det innehåller 10 g socker / 100 g. Vad räknar jag det som? Jag kan välja på:

  • Bröd, grovt 35 g 2pp
  • Bröd ljust, vitt 25 g 2pp

Men grovt bröd finns ju i nyttigare varianter med, osötade. Ska det verkligen vara samma pp värde då? Samma sak med korvbröd. Det står korvbröd 28 g 2 pp. Men det finns både ljusa och grova varianter och dessutom skiljer det i mängden socker, jag har kollat. Ska dessa verkligen ändå räknas lika?

PP värde på Lördagskorv?

På min macka hade jag lördagskorv. Står det med i listan över pp-värde på livsmedel? Nope, det finns inte ens ett alternativ på korvpålägg förutom medvurst och det är inte ens i närheten. Kollar jag under korv så finns det inga alternativ för korvar som har 9% fett. Jag får välja mellan max 5% eller max 11%. Men jag vill veta exakt, annars kan jag lika gärna hoppa över checklistan och bara köra på känn.

Sen kan man ju köpa butiksguiden om man vill för ytterligare en slant. Då slipper man räkna ut pp-värden på flertalet livsmedel utan kan ägna sig åt att slå upp dem i boken färdiguträknade.

Merförsäljning

Jag har inget emot att de säljer diverse hjälpmedel som kalkylatorn och vågar. Inte heller har jag problem med att de säljer butiksguiden, restaurangguiden och en uppsjö av kokböcker.

MEN jag tycker inte om när jag känner mig tvungen att lägga 200 kr för att kunna följa deras program vilket jag redan betalar en hel del för att följa.

Dessutom har jag en del att klaga på när det gäller de nya medlemskorten som ska komma om en vecka men det återkommer jag till lite senare. Jag har nämligen mailat Viktväktarna och ställt lite frågor kring dessa som jag hoppas få svar på. Får jag svar får ni svar.

Gnäll, gnäll

Jag känner mig lite gnällig. På forumen så är folk rent allmänt antingen lyriska över hur mycket de får äta med det nya systemet eller rätt skeptiska till att det verkligen kommer att fungera. Jag lutar nog lite åt den senare kategorin. Det låter lite för bra för att vara sant och när det låter för bra för att vara sant är det oftast just det.

Det är inte lätt att ställa om sig och det är besvärligt och joxigt att börja om och räkna ut allt igen. Alla gamla recept behöver uppdateras. Å andra sidan så vet jag att vv brukar byta program emellanåt och oftast så är folk i längden rätt nöjda med det nya och tycker att det är bättre.

Men jag ska självklart ge det en chans, jag har inga planer på att sluta i vilket fall utan snarare att jag kanske fortsätter räkna p om jag tycker att pp inte känns bra. Jag kan verkligen förstå Alex som känns supertveksam till allt det här.

”Min” Alex

Fast jag försöker att hålla kvar honom, se om jag kan hjälpa lite så att det blir enklare. Det skulle dels vara så trist om han slutade och dels så vet jag att de flesta som slutar, som tror sig ha tillräckligt mycket kunskap för att klara sig på egen hand, inte gör det i alla fall.

Alex kanske är undantaget, han kanske är den som skulle klara det galant, varför inte? Men han har verkligen kämpat hårt och det skulle vara så trist om det i slutändan inte gav honom de resultat han önskar.

För er som inte vet är Alex min vv kompis som jag lärde känna på mötena men som har blivit en av mina allra käraste vänner. Det är givetvis samma Alex som jag tränar med. Perfekt att umgås med någon som strävar åt samma håll, mot liknande mål! Dessutom är han en sån där människa som är omöjlig att inte tycka om. Och jag har aldrig tråkigt i hans sällskap.

Måndag

Så förutom att det är måndag och jag ska räkna pp och skriva checklista så ska jag ägna dagen åt följande:

  • Tvätta
  • Hänga upp julstjärnorna
  • Kanske börja städa bokhyllan
  • Laga middag
  • Gå på klädparty

Låter inte så tokigt va? Min fot som jag skadade i lördags är ännu bättre idag. Inte helt bra, men bättre. Kan jag nu bara hålla mig från att snubbla igen så ska det nog gå bra på Afrodansen imorgon.