There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Kennelhosta

- april 5, 2013 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Stackars Ninjan har ju varit så sjuk. Kräkts och hulkat i flera dagar. Igår när han vägrade dricka åkte vi in till djursjukhuset i Bagarmossen. Ninjan var i och för...

Stackars Ninjan har ju varit så sjuk. Kräkts och hulkat i flera dagar. Igår när han vägrade dricka åkte vi in till djursjukhuset i Bagarmossen. Ninjan var i och för sig på många sätt bättre än han var i tisdags och onsdags men just det här med att han inte ville dricka, det kändes inte bra och ohållbart i längden.

Jag ringde först och blev inskriven. Väl på plats fick vi gå in direkt i ett eget rum, ifall det var nåt smittsamt. Akutläkaren kom rätt snabbt och kollade av. Ninjan skuttade runt glatt och kissade i hörnen. Hon tog tempen på honom och han fann sig i behandlingen, dock något motvilligt.

Sen gick hon och vi fick vänta kanske en 45 minuter eller så. Läkaren kom in och klämde lite på Ninjan och konstaterade snabbt kennelhosta. Tydligen går det mycket nu. Så det var bara för oss att säga tack, betala en tusenlapp och gå hem och ge Ninjan mat och vatten. Han var rätt glad att få äta igen!

Nu ska han hållas lugn och kopplad ett par veckor. Inte bli för kall och få chans att vila. Kennelhosta är en virusorsakad förkylning som är lite som vår kikhosta. Jag hade inte en tanke på det eftersom Ninjan dels är vaccinerad mot kennelhosta men också för att han kräktes ju som en gris ett dygn först. Dock var det tydligen resultatet av hostan och inte av magsjuka. Och vaccinet är inte hundraprocentigt skydd men det mildrar förloppet om de trots allt drar på sig sjukdomen.

Skönt i alla fall att veta, och Ninjan mår mycket bättre idag. Han är tröttare än vanligt men glad och sig själv. Han hostar inte så mycket längre heller.

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund. Flera olika smittämnen är inblandade. Vissa smittämnen kan ensamma orsaka typiska kennelhostesymtom, medan andra smittämnen främst förekommer i kombination. Typiska symtom på kennelhosta är akut insättande hostattacker. Hundarna hostar ibland så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Djurägaren tror ibland att hunden satt något i halsen. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband med starten av hostan.