There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Ketos Vs ketoacidos

- maj 10, 2013 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Det är dax för en förändring. I fyra veckor ska jag fasta, eller flyta som jag kallar det. Ingen riktig mat, bara shakes, kaffe, the och vatten. Och jag har...

Det är dax för en förändring.

I fyra veckor ska jag fasta, eller flyta som jag kallar det. Ingen riktig mat, bara shakes, kaffe, the och vatten. Och jag har beslutat mig för att det ska gå. Det måste gå.

STARTDATUM: 14/5

Jag har bestämt mig för nåt annat också. Nämligen att det kommer fungera den här gången. Jag måste ju våga tro att det ska lyckas. Inte bara att jag klarar de första fyra veckorna, men också att operationen ska bli bra och att jag får det liv jag längtar efter ”på andra sidan”.

Jag vet faktiskt inte hur jag ska gå vidare annars. Men jag kan inte tänka på det nu.

Mitt liv ska förändras och jag måste inse att jag kan förändra och börja tro att jag är värd att må bra. Framför allt det sista, att jag är värd att må bra, det måste jag få in i huvudet.

Marie ska följa med mig in i VLCD-kuren. Det är jag enormt tacksam för. Kanske är det just det som är skillnaden som gör att jag klarar det den här gången? Hur som helst är det ett underbart stöd! Dessutom har jag en till vän som jag hoppas ska hoppa på de två sista veckorna! Yes! Tillsammans klarar vi det!

Vid både VLCD och LCHF vill man få kroppen att hamna i ketos. När läkaren pratade om ketos och berättade att två veckor in i flytet så kommer de kontrollera just detta, så frågade jag vad skillnaden är mellan ketos vid viktminskning och ketos för en diabetiker.

Jag fick inga bra svar och då frågade jag både sjuksköterskan vid inskrivningen och dietisten. De kunde bara säga att det inte är samma sak men inte förklara för mig vad den faktiska skillnaden är. Så jag har googlat. Det gör jag konstant, för jag vill VETA, inte bara gissa eller anta.

Det jag kom fram till är följande:

1. Det livshotande tillstånd som man oroar sig för när ungen kommer hem och stinker aceton som om han badat i det, heter KETOACIDOS. Det är förbehållet typ 1 diabetiker och är nåt man enbart kan hamna i om man är Insulinbehandlad, dvs. Inte har någon egen Insulinproduktion. Så för min egen del är det ingen fara.

2. KETOACIDOS uppstår när kroppen inte får tillräckligt, eller inget alls, Insulin och måste bryta ner kolhydraterna anaerobt (utan syre) till två molekyler mjölksyra som sänker pH, men gör slut på glukosen 19 gånger snabbare än aerob förbränning (med syre). Kostnaden för detta är att blodet blir surt, dvs. får ett för lågt pH vilket till slut leder till ett livshotande tillstånd. Men som sagt, man måste vara typ 1 diabetiker för att detta ska vara aktuellt.

3. KETOS är en helt annan sak. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i KETOS. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner (fett) som energi i stället för glukos (kolhydrater). Glukos består av sex kolatomer, ketoner består av tre kolatomer. Skillnaden mellan glukos och ketoner är att ketonerna transporteras in i hjärnan på ett lite annorlunda sätt än glukosen. Annars förbränns de på samma sätt.

För att fett ska kunna användas som energi i hjärnan måste det omvandlas. Först bryts fettet ner till fettsyror, inte heller dess klarar att sig igenom blod-hjärnbarriären. Därför måste fettsyrorna omvandlas till ketoner (ketonkroppar) i levern. Ketonerna transporteras sedan med blodet, genom artärerna till hjärnan.

När man går från att använda glukos (kolhydrater) som energi till att använda fett behöver kroppen ställa om sig. I början kan man drabbas av omställningsbesvär. Man kan bli trött, seg i huvudet och i kroppen, få ont i huvudet, bli förstoppad och få dålig andedräkt. Dessa besvär går oftast över efter någon vecka, men kan ibland hålla i sig i några månader.

Visst ska det bli roligt Marie?