There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Mer ärlighet mindre skitsnack

- oktober 3, 2012 - by , in Gott och Blandat, with 2 comments -

Jag funderade på väg till pendeln vad jag skulle blogga om, för det blir lätt bara samma, samma. Dagarna är ju rätt lika varandra, så här mitt i veckan. Jag...

Jag funderade på väg till pendeln vad jag skulle blogga om, för det blir lätt bara samma, samma. Dagarna är ju rätt lika varandra, så här mitt i veckan.
Jag kom fram till att jag ville fundera lite kring eget ansvar. Jag tycker att det blir vanligare och vanligare att folk i allmänhet skyller hela livet på andra, på omständigheter som ligger utanför dem själva att kontrollera.

Men jag tror att vi kan påverka våra liv i mycket större utsträckning om vi bara öppnar ögonen och slutar se oss som offer för omständigheterna.
Det är väl inte för intet som det finns så många talesätt om just detta. ”Du är din egen lyckas smed” är ett bland många.

Men det handlar inte bara om att ha roligt. Det handlar om att må bra. Inte tillåta sig själv krascha in i den berömda väggen. Ta ansvar för sina relationer. Våga och vilja säga till, säga ifrån och öppna för en dialog. Både privat och på jobbet. Ha åsikter och stå för dem.

Jag tycker ofta folk tycks vara helt utan åsikter, inget spelar någon roll tills den det berör inte hör. Då snackas det desto mer och helt plötsligt finns det utrymme för väldigt många åsikter. Hur ska det bli förändring om ingen tar tag i problemen?

Dessutom byggs det gärna på. Små oförrätter blir till hela berg med tiden och väldigt svåra att ta sig över och förbi till slut.

Vänder vi på det här så har vi på andra sidan alla som säger att de alltid vill höra sanningen men inte kan hantera den. När det kommer till kritan klarar de bara av att höra positiva saker, allt annat blir till stora problem för att de allt som oftast saknar självinsikt.

Ärlighet är inte allt och inte alltid det bästa i alla situationer. Framför allt inte om ingen har bett om din åsikt men när någon frågar och alla sitter som fån, och bara ”-Jag vet inte. Jag har ingen åsikt. För mig kvittar det.”
Men i samma ögonblick frågeställaren lämnar rummet så har alla en åsikt, då vill jag bara kräkas en aning.

Jag tycker att vi har ett ansvar gentemot oss själva och andra i alla situationer. Vi har ett ansvar för det vi säger och förmedlar och ett ansvar att fundera på hur det kan tas emot av andra.
Om vi alla tog ansvar för allt vi säger och gör skulle det vara så mycket svårare att låta hela ålderdomshem fungera sämre än fängelserna, för de anställda skulle slå larm om de dåliga förhållandena istället för att bara säga att det är någon annans ansvar och vara rädda för att bli av med jobben.

Mer ärlighet kanske i förlängningen leder till mindre skitsnack och det skulle ju vara strålande!

Det är inte fult att faktiskt ha en åsikt. Däremot är det fult att ha en åsikt, inte säga nåt, men ändå förvänta sig att folk ska förstå.
Prata med varandra vänner!

 • http://minendie.wordpress.com Minendie

  Jag brukar titta in här men har hittills varit en tyst besökare. Det här inlägget är så himla bra att jag var tvungen att ge mig tillkänna. Vi har alla ett ansvar, mot oss själva och mot andra. Om vi bara sitter tysta och förväntar oss att andra ska vara tankeläsare kommer vi inte framåt, men måste våga ge uttryck för sin åsikt och prata med dem det berör istället för att prata bakom ryggen.

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack.
   Det är så roligt att få höra ifrån er läsare ibland :D
   Jag håller helt med dig! Det du säger är oerhört viktigt!
   Kram
   //Tess