There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Miljövänlig eller miljöanpassad?

- december 2, 2008 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Jag läste en insändare i Coop tidningen Mersmak från en klok kvinna vid namn Margit Anderberg. Hon påpekar i sin insändare att i Mersmak 8/2008 står det ” Det är...

Jag läste en insändare i Coop tidningen Mersmak från en klok kvinna vid namn Margit Anderberg.

Hon påpekar i sin insändare att i Mersmak 8/2008 står det ” Det är skönt att vara fåfäng när schampot är bra för miljön” och undrar då i vilket avseende schampot är bra dvs. har en positiv påverkan på miljön.

Margit påpekar att även om schampot är mindre skadligt för miljön jämfört med andra liknande produkter så kan det inte beläggas att det faktiskt i något avseende ger en positiv miljöpåverkan kan det inte anses vara bra för miljön.

Om vi däremot konsumerade mindre och använde mindre schampo när vi tvättade håret skulle det vara en vinst för miljön. Miljövänlig ar ett förrädiskt ord som ofta används i fel sammanhang och ges innebörden ”mindre miljöskadlig än ett annat alternativ”, vilket ordet ju egentligen inte betyder.
Miljövänlig ska användas om produkter som inte alls belastar miljön.

Miljöanpassad är enligt Coop ett ord som i tidningsbranchen egentligen ska användas för produkter som då är ett bättre alternativ för miljön än motsvarande andra produkter.

Jag vill bara tacka Margit som har öppnat mina ögon och fått mig att tänka till varenda gång jag hör ordet miljövänlig.