There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Mitt liv, mitt val

- februari 13, 2014 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Tjohoo, mer än halva vecka två har passerat!!! 4 och en halv vecka kvar! Igår hämtade jag ut en ketosmätare från SÖS diabetesungdomsmottagning och testade mig själv. Jag hade ett...

Tjohoo, mer än halva vecka två har passerat!!! 4 och en halv vecka kvar!

Igår hämtade jag ut en ketosmätare från SÖS diabetesungdomsmottagning och testade mig själv. Jag hade ett värde på 0.8mmol/L

Blodketoner mäts i första hand fastande på morgonen. Här är en guide för att tolka resultatet:

Under 0,5 mmol/L räknas inte som ketos. Här har du långt ifrån maximal fettförbränning.

Mellan 0,5-1,5 mmol/L räknas som begynnande ketos. Du får bra men inte maximal effekt på vikten.

Runt 1,5 – 3 mmol/L kallas optimal ketos och rekommenderas för maximal viktminskning.

Värden på över 3 mmol/L är erfarenhetsmässigt onödigt, det vill säga ger varken bättre eller sämre vikteffekt än att ligga mellan 1,5 – 3. Högre värden kan ibland också tyda på att du inte får i dig tillräckligt med mat. Hos typ 1-diabetiker kan det bero på svår insulinbrist, se nedan.

Så jag är i ketos, men inte optimalt enligt tabellen.

Det spelar inte nån jättestor roll i det hela, men jag kommer hålla koll på mina värden och se hur det utvecklar sig.

Jag skrev ju förut att jag provar en ny diet. Den heter Exante och kommer från England. Än så länge säljs den inte i Sverige, med undantag för att de sålt den på Groupon, och det var också där jag hittade den och köpte den. De håller på att expandera, så jag tror den kommer dyka upp i Sverige under året.

Exante är ett märke på VLCD, precis som Naturdiet, Cambridge, Nutrilett och alla andra märken vi har här i Sverige. De har ett gäng produkter allt från klassiska shakes och bars till varma soppor och riktig ”mat”. Det var det jag föll för, att det inte bara blir chokladshakes i 6 veckor. För det är så sjukt jobbigt. Och kallt.

I paketet jag beställde via Groupon, var det givetvis ett begränsat antal produkter, inga bars alls och inte alla smaker av allt, men annars lite av varje.

Dietpaketet (för sex veckor) innehåller:

14 havregrynsgröt-mål

14 äpple- och kanelgröt-mål

14 thaikycklingsoppor

14 vegetariska soppor

14 choklad-shakes

7 banan-shakes

14 vanilj-shakes

7 jordgubbs-shakes

7 portioner shepard's pie

7 portioner pasta carbonara

7 spaghetti bolognese

7 red bean chili

1 shaker

Nu har jag provat mig igenom alla produkter och jag äru glatt överraskad. Det smakar helt okej!!! Faktum är att en del är riktigt gott! Dock är smaken väldigt delad och en del verkligen ogillar sånt som andra älskar, så det är svårt att säga vad just DU kommer tycka.

Shaker och soppor är inget konstigt. Maten är gjord på pulver så det blir ”barnmat” och ganska moshigt, men kryddar man det lite smakar det i alla fall som god barnmat.

En ny upptäkt som jag gjort är kelpnudlar. Jag var egentligen ute efter klassiska mirakelnudlar när jag hittade dessa och bestämde mig för att prova.

Ett paket innehåller 300 gram vilket ger tre portioner och kostar 27 kr på Ica Maxi i Haninge. En portion innehåller 2g kolhydrater och 6 kcal. Så det funkar bra att äta till både lunch och middag om man vill. Exante maten innehåller mellan 20g-25g kolhydrater och mellan 200-205 kcal per portion så det borde inte påverka resultatet nämnvärt.

Kelpnudlarna är färdiga att ätas direkt ur förpackningen. Det enda som behöver göras är att skölja dem under kallt vatten. Jag brukar ta mina 100g och sedan blanda dem med lite soja och lite siraccasås (jupp det är socker i den) och äta rakt upp och ner som de är. Supergott och krispigt! Skönt med lite textur på maten. Det går också bra att blanda ner dem i maten, eller i en soppa. Då mjuknar nudlarna och blir som risnudlar i koncistensen.

Det svåraste med att leva på Exante för mig är inte att jag är hungrig utan att jag är sugen. Det är en vana att äta som sitter i kroppen och gör sig påmind konstant i de situationer jag brukar äta. Det är ett sug efter godis, choklad framför allt. Och efter alkohol och snacks under helgen. Som sagt, det är vanor som behöver brytas och det är lättare sagt än gjort.

Idag var sista dagen för erbjudandet på Groupon. Och jag var så velig. Skulle jag köpa 6 veckor till eller inte. Kommer jag palla 12 veckor? Jag som max klarat 4 tidigare. Samtidigt var det ett bra erbjudande. 2500 kr rabatt. Och med ytterligare 6 veckor har jag en god chans att nå målvikt lagom till min födelsedag! DET skulle ju sitta rätt fint minsann!

Så jag köpte.

Men jag bestämde mig samtidigt för att först göra klart den här omgången. Efter dessa 6 veckor ska jag besluta hur jag ska gå vidare. Ska jag köra 6 veckor direkt? Eller ta några dagars paus? Ska jag köra strikt? Eller blanda med mat? Alla beslut får vänta tills det är dax. När lådan kommer med produkterna åker den in i förrådet tills tiden är inne.

Det är egentligen inte svårare än att bara göra. Det är jag som bestämmer vad jag ska äta och vad jag ska låta bli. Det är precis så lätt och så svårt. För att göra ”rätt” val är verkligen inte alls enkelt ibland. Att hitta fokus och hålla fast vid det är lättare sagt än gjort. Dock tror jag att jag har utvecklats så mycket det senaste året och kommit så långt när det kommer till hur jag ser på mig själv, att det här verkligen inte är en omöjlighet.

Kram på er alla!