There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Mot Blåkulla

- mars 31, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 3 comments -

Påsken står för dörren, men det spelar inte mig så stor roll. Jag pyntar inte och pysslar inte. Skippar gärna påskstädningen och putsar bara lite på ytan om det vankas...

Påsken står för dörren, men det spelar inte mig så stor roll. Jag pyntar inte och pysslar inte. Skippar gärna påskstädningen och putsar bara lite på ytan om det vankas besök. Det är ingen som kollar under sofforna eller i garderoberna i alla fall.

Men påsken för de flesta betyder påskmat och för barnen framför allt påskgodis. Dessutom är det påsklov och jag har märkt att barnen gärna då anser att påsken är hela påsklovet, dvs. godis hela veckan.

Godis

Påskmat

Påskmaten är egentligen inget problem. Även mindre nyttig mat går bra att äta då och då, problemet är snarare mängden. Vi köper hem och tillagar kopiösa mängder mat. Sen måste vi äta upp allt. Personligen tror jag att vårt beteende kommer från traditioner som vi idag inte längre mår bra av men som är svåra att släppa för att det SKA vara så.

Förr i tiden så hade man kanske dignande påskbord och man var många som åt av maten. Nu för tiden har vi enorma mängder mat, även om vi inte är lika många som delar på den. Dessutom så firar vi mycket mer än bara påsk. Födelsedagar, namnsdagar, framgångar, högtider osv. Lägg till att vi åker hem till varandra också och firar alla andras födelsedagar så har vi ganska många dagar varje år när vi tillåter oss själva att äta onyttigt. Alla de här dagarna kommer bara en gång varje år och med den ursäkten tar man för sig ordentligt från faten.

Bara i vår familj har vi 6 födelsedagar att fira. Det blir en gång varannan månad. Sen lägger vi till Påsk, Jul, Midsommar, Halloween, Bröllopsdag, lite middagsbjudningar och diverse fester. Vi toppar det med att vi blir bortbjudna emellanåt, går på restaurang ibland och firar några vänners födelsedagar. Det blir många dagar totalt varje år.

En björntjänst

En björntjänstI år hade jag ingen lust att jaga ihop en påskbuffé. Vanligtvis gillar jag att stå i köket och pyssla men jag äter hellre godis under påsken och slipper offra ProPoints på påskmat. Så när jag gjorde matlistan för veckan skrev jag in biff och potatisgratäng med efterrätt på påskafton.
Familjen var nöjd.

Vi borde tänka oss för i dagens samhälle vad det är vi lär våra barn. Om vi fortsätter att slaviskt följa traditionerna kommer våra barn göra likadant. Om vi inte klarar av att ändra på oss och anpassa oss efter dagens samhälle så kommer inte våra ungar ha mycket lättare att göra det heller.

Det är klart att vi ska värna om traditionerna men vi behöver komma ihåg att samhället inte alls ser ut som det gjorde förut och vi har problem med övervikt som vi inte botar genom att själva traditionsenligt äta mer mat än vi egentligen behöver. Vi gör sannerligen våra barn en björntjänst när vi  för över dessa värderingar till dem.

Det är bra för barnen att se att vi faktiskt väljer själva, kanske skapar våra egna traditioner som bättre är anpassade efter vårt sätt att leva idag.

Påskgodis

För barnen är nog ändå godiset den allra största händelsen. Jag bor i ett område med massor med barn och jag ser omkring mig hur ungarna frossar i godis. Egentligen borde jag inte vara förvånad för de äter ofta redan godis varenda dag.
Hur ska man kunna toppa det? Jo med mängden.
Genom att helt enkelt ge dem massor med godis så att ungen upplever en skillnad jämfört med vardagen. Vi gör dem inte bara sockerberoende, vi gör dem dessutom en björntjänst. Vi bygger deras vanor och dessa kommer de med största sannolikhet föra vidare till sina barn.

Påskägg

Föräldraskap

Föräldrar av idag är i många fall rätt dåliga föräldrar. De lever med ständig tidsbrist och dåliga samveten som de glatt kompenserar för genom att helt enkelt låta ungarna styra. De tror att det är bra när man är ”kompis” med sitt barn och inser inte vidden av att de till viss del ger upp föräldrarollen. Ungar har alltid testat gränser och det de behöver är starka vuxna förebilder som kan visa var gränserna går.

Det är en tradition som vi borde ha behållit men som många valt bort, föräldraskapet. Jag säger inte att det var bättre förr när barnen var helt utan rättigheter och aga användes flitigt men skillnaden mellan föräldrar och barn borde vi fortfarande ha kvar.
Barnen är inte våra kompisar, de har inte automatiskt rätt till att få allt det vi själva har. De behöver gränser, tider att passa, regler att följa. De behöver lära sig ansvar och att pengar är något man behöver arbeta för.
De behöver definitivt inte 3 kg godis att roa sig med under påsklovet för att vi måste jobba varje dag eller en ny mobil i påskägget bara för att ”alla andra” har mobiler som kostar flera tusen kronor.

Så då undrar ni kanske vad mina stackars barn får i påsk? Tja, de får givetvis lite godis, Lilla T får ännu mindre godis eftersom han är diabetiker. Hans ägg fyller vi ut med lite annat. De får äta godis på skärtorsdagen och påskafton och sedan som vanligt varje lördag.

 • http://www.partypinglan.se Tess

  Tack för kommentaren David. Visst är det rätt skönt när man kommit så långt att man skapar sina egna traditioner som man mår bra av istället för att hålla fast vid gamla traditioner som man inte mår bra av.

  Jag önskar er en trevlig påsk!

 • http://www.abuster.se David

  Ännu ett bra inlägg med fakta som stämmer överens på många.

  Sen tror jag många har svårt att säga nej mig sjäv tex.

  Man tänker lite av varje.

  Sen är ni 6 personer kan det vara 6 olika önskemål om maten och favoriter.

  Vi kör också en annorlunda påsk och bryter tradionerna och tur är det.

  Å inget mega godis påskägg som tidigre.

 • Pingback: Tweets that mention Mot Blåkulla | Party Pinglan -- Topsy.com