There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Motivation

- mars 5, 2010 - by , in Gott och Blandat, Vikt-igt, with 6 comments -

Du har de bästa intentioner när du börjar, du är taggad, beredd att satsa och villig att ge allt. Men så kommer det en tid när lusten försvinner och allt...

Du har de bästa intentioner när du börjar, du är taggad, beredd att satsa och villig att ge allt. Men så kommer det en tid när lusten försvinner och allt känns motigt och svårt. Lusten att ge upp kväver den sista viljan och misslyckandet står för dörren. Då är det bra att ha en plan och det allra bästa är givetvis om du skapat planen redan från början.

Viktminskning är ett långsiktigt projekt, eller det borde det vara om du vill bibehålla din lägre vikt på sikt. Det innebär att även om du inte har enormt många kilon att gå ner så kommer det ta ett tag att nå målet och kanske ännu längre tid att lära dig lägga om din livsstil så att det går att stanna kvar vid målet.
Är du lite smart så gör du redan dag ett upp en plan för hur just du ska dels komma hela vägen fram till ditt mål och dels hantera hinder i form av oplanerade händelser och missmod under vägen.

Desto noggrannare du är med att följa punkterna nedan desto större chans har du att verkligen lyckas och att ta dig igenom svåra stunder.

Skriv ner dina tankarMål

Skriv ner ett tydligt mål.
Vad vill jag uppnå? Vilket är mitt mål? Vilka är fördelarna om jag når mitt mål jämför med om jag inte når det? Formulera ett klart och tydligt mål och skriv ner det.
Ditt mål ska vara inspirerande och något du verkligen känner att du vill sträva efter. Målet kan sättas som tidsbestämt men tänk då på att ha rimliga förväntningar över hur lång tid det verkligen kan ta, men det kan också vara så att du lovar dig själv att inte ge upp förrän du nått dit du vill och helt ärligt kan svara ja på frågan ”-Har du nått ditt mål?”

Delmål

Skapa delmål
Om du har en lång resa framför dig så behöver du delmål. I de flesta uppgifter behöver vi delmål. Bryt ner ditt stora mål i mindre bitar så blir det enklare att orka, enklare att hålla kvar ditt fokus och mer överskådligt.

Målbild

Ta fram en klar inre målbild.
Hur ser jag ut när jag kommit i mål? Hur vill jag att mitt liv ser ut? Låt fantasin ta ut svängarna ordentligt. Desto tydligare bild desto lättare att visualisera den. Vad har jag på mig? Var befinner jag mig? Hur ser andra mig? Vad säger de? På vilket sätt är mitt liv annorlunda? Vilka är skillnaderna mot nu?

Mental träning

Börja träna mentalt.
Ägna lite tid varje dag åt att se din målbild. Försök att göra målbilden klarare och tydligare varje gång. Du kan visualisera dig i olika situationer, i olika kläder. Se dig själv vid din målvikt. Känn efter hur det känns att ha nått målet. Se dig själv träna och känn efter hur lätt det går när du är målviktig. Se dig själv springa utan ansträngning.

Självbild

Stärk din självbild.
Bygg upp ditt förtroende för dig själv och din inre personliga styrka. Skriv ner på ett papper saker som får dig att känna att du kan lyckas.
Jag är värd det här, jag kan lyckas, jag är redo, jag är målinriktad, jag är jätteduktig osv.
Gå tillbaka för att läsa och fylla på listan så ofta du vill.

Det här är en övning för att du ska stärka din tro på dig själv och din självbild.
Ofta när vi misslyckas så beror det i botten på att vi egentligen aldrig trodde att vi skulle lyckas från första början så det här är oerhört viktigt.
Om du inte tror på dig själv och på din förmåga att lyckas kommer du ha väldigt svårt att nå dina mål.

MotivationAnsvar

Ta ansvar för allt du stoppar i munnen.
Det är enbart du som ätit dig till din övervikt. Oavsett om du tröstätit eller ätit på grund av stress så har du valt att äta. Det gör du fortfarande, men nu måste du inse att det är ditt ansvar och inga undanflykter gäller.
Varenda tugga är ditt ansvar.

Lär dig välja att äta allt men inte alltid. Boka in ett lyxigt restaurangbesök med vänner, en kväll på krogen eller en finlandskryssning och tillåt dig själv att äta det du vill under det tillfället, men gör det bara ibland. Resten av tiden så håller du dig till att äta det din kropp mår bra av och det som gynnar din viktminskning.

Om du har problem med att du äter dina känslor så ta som vana att anteckna varje gång det händer. Varför åt du? Vad hade du kunnat göra istället? Hur kändes det innan du åt? Hur kändes det efteråt? Gå tillbaka och leta efter mönstren i ditt ätande så att du kan förändra dem.

Det gör inget om du faller så länge du reser dig, borstar av dig, fortsätter framåt och lär dig något av det. För att få en förändring måste du vilja förändra och vara beredd på att ifrågasätta dig själv och det är först när du ger upp som du verkligen har misslyckats. Alla gånger du reser dig och fortsätter vidare är då du lyckas!

Förväntningar

Sätt rimliga förväntningar.
Det är bara du som förlorar på att du inte når dina mål för att dina förväntningar var för höga. Det måste vara möjligt att nå de mål du sätter upp för dig själv. Tänk långsiktigt och fokusera hellre mer på att faktiskt nå fram till målet än att nå fram till en viss tid.

Kroppen tycker inte om att stressa och stressar du upp dig för att tiden går och du börjar känna att det kommer att bli svårt att nå dina mål på utsatt tid så är risken stor att det kommer gå ännu långsammare. Då är det bättre att sätta fokus på att verkligen nå ända fram och ta till vara på tiden tills dess och utnyttja den till att lägga om din livsstil.

En hållbar viktminskning på lång sikt kommer inte av en tillfällig diet utan av en långsiktig omläggning av livsstilen. Den dagen du annars går tillbaka till dina gamla vanor kommer du att börja gå upp i vikt igen.

Kroppen

Lär dig hur din kropp fungerar.
Med större insikt i hur kroppen fungerar och hur viktminskning egentligen går till är det lättare att fatta välgrundade beslut som främjar dina mål. Läs på lite om kroppen, näringsämnen muskler, fett och hur allt hänger ihop.

Belöningar

Belöna dig själv, på rätt sätt.
Det mesta är ok förutom saker man äter. Köp en pryl, gör något roligt eller pyssla om dig själv men belöna dig aldrig med mat, eller godis. Tydliggör dina mål genom små belöningar vid dina delmål.

Framåt

Tänk framåt och se dina framgångar.
Går du upp en vecka så se efter hur mycket du har gått ner totalt.
En dålig dag förstör inte hela veckan.
Fokusera på det positiva istället för det negativa.
Desto bättre du mår desto enklare kommer det vara att nå dina mål.

Det kommer att finnas perioder när allt känns jobbigt, gå då tillbaka och läs igenom allt du skrivit ner och verkligen fundera över det.
Hitta tillbaka till varför du ville göra det här från början.
Fokusera på hur långt du har kommit från starten istället för att hänga upp dig på en misslyckad dag eller ett plus på vågen.

Vill du läsa mer om vad jag skrivit om viktminskning rekommenderar jag att du börjar här:

 • Mental viktminskning del 1- Bakgrund
 • Mental viktminskning del 2- Nutid
 • Mental viktminskning del 3- Förändring
 • Sophie

  Gjort boken själv eller köpt den var ?

  • http://www.facebook.com/Supertess Tess PartyPinglan Handley

   Boken på bilden är bara en bild jag hittat på nätet :)

 • http://www.partypinglan.se Tess

  Tack Inga.

  Jag kanske borde läsa oftare vad jag själv har skrivit. Du är inte den första som säger ”-Läs din blogg” :)

  Kram på dig Inga.

 • Inga

  Never
  Never
  Never

  Give Up

  Så sant så Tess!!!
  Hoppas du läser själv här emellanåt när det känns tungt – du har skrivit så bra här – och det är DINA ord som inspirerar många andra inklusive MIG *kram*

  JAG tror på dig och din kämparanda!!!

 • http://www.viktinfo.wordpress.com Lotta

  Vilken inspirationskälla du är!
  Lotta

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Tack snälla Lotta :-)