There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Mycket snack

- december 16, 2009 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

…är det säkert bland alla Viktväktare nu kring jul. Hur gör man egentligen med alla gottiga julbord? Vad ska vi välja, vad ska vi välja bort? Hur många Propoints (pp)...

…är det säkert bland alla Viktväktare nu kring jul. Hur gör man egentligen med alla gottiga julbord? Vad ska vi välja, vad ska vi välja bort? Hur många Propoints (pp) innehåller konstiga patéer och inlagda sillar?

Men vänd på det. Om vi bara åt allt vi ville på julen och aldrig annars, hade vi haft problem med vikten då? Troligen inte va. Det är inte vad vi äter under julen som är problemet, det är vad vi äter alla andra dagar.

Lite tips

Nu är julfirandet ofta ganska utdraget och det är inte alltid enkelt om man känner sig nödgad att besöka många julbord och utöver det kanske fira jul flera gånger i olika familjekonstellationer. Men är det så så gör det bästa av situationen. Ät inte allt det onyttigaste på julbordet varenda gång. Välj bland de bättre alternativen. Ta lite av allt det du verkligen inte kan avstå men leta rätt på grönsaker att fylla upp med.

Ät innan så är du inte fullt så hungrig och slipper att frestas så mycket. Känn dig inte tvingad att ta något du inte vill ha bara för att någon annan tillagat det. Nej, men nej tack! Vill du inte ha så låt bli. Var inte rädd för att såra någon, om de menar väl så förstår de att du väljer för att du ska må bra och det borde vara viktigare för dem med. Alla förstår om en allergiker tackar nej. Vi kan också få utslag av fel sorts mat, fast på vågen.

Låt inte julfirandet dra ut mer än nödvändigt, med fika efter fika hos grannar, vänner och släktingar. Köp framför allt inte hem mer mat än det som faktiskt går åt. De dagar du väljer vad du ska äta, se till att du gör bra val. Lägg in extra träning om du har möjlighet till det.

Stå (åtminstonde hemma) för att du inte mår bra av skåp och kylar fyllda med bullar och sötsaker. Det finns ingen som mår bra av att överkonsumera skräpmat, inte ens de allra smalaste. Då är de bättre att de äter mer ”riktig” mat.

Tänk till

Fundera på om du kan ersätta julaftonens efterrätter och juldagarnas fika med bättre alternativ. Jag tar ofta med mig vv-bars när jag går bort på fika. Lägger jag dem på bordet kommer bullfatet aldrig ens fram ut skåpet och jag kan äta dem med gott samvete och veta exakt hur många pp det blir.

Julen är så mycket mer än maten och paketen. Hitta mervärdena i att umgås med de du tycker om och att tillsammans göra något roligt. Kul saker innehåller ofta ett inslag av mat eller fika konstigt nog. Det är på senare år som ätande och umgänge nästan har blivit synonymt med varandra. Utmana dig i att hitta på saker att göra som inte innehåller något att stoppa i munnen.

Framför allt så tycker jag att du ska fundera ordentligt innan julhelgen på vilket resultat du vill ha på vågen efter jul och nyår. Släpp inte allt om du inte är beredd sen att ta konsekvenserna av det.

Jag

Själv går jag aldrig på julbord så där har jag inget problem. Vi har en ganska liten familj så det blir inte mer än två julfiranden. Själva julmaten är jag inte ens särskilt svag för. Jag gillar jansson och lax. Kanske en och annan sillbit och kålrotslåda. Jag har övergett julbak och julgodistillverkning. Med en son som är diabetiker och inte klarar av att äta sånt så är det lätta val att göra.
Dessutom har jag en familj som aldrig skulle ge mig dåligt samvete för att jag strävar efter att må bra.  Vad gäller traditionen så är det verkligen inte viktigt för mig att julbordet har just juliga maträtter. Hellre har vi sånt vi gillar. Med influenser från Finland och USA och en förkärlek för allt asiatiskt så kan det bli ganska spännande.

Hoppas att ni alla hittar ert sätt att tackla jul och nyår. Men glöm för all del inte det allra viktigaste och det är varken maten eller paketeten.

Ta hand om varandra. Glöm inte bort att ibland tala om för folk att de är viktiga för dig. Det är så lätt att glömma bort i pakethetsen att livet är kort och flyktigt och vår familj och våra vänner är det viktigaste vi har. Ta chansen emellanåt att faktiskt berätta varför de du tycker de är viktiga för dig, chansa inte på att de ändå vet.
Det är det som är jul för mig!

Sköt om er.