There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Om en föreläsning

- januari 13, 2011 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Idag har jag varit på en föreläsning om viktminskning på Sats. Föreläsare var en ung PT tjej, 24 år gammal. Åh, nu känner jag mig gammal, när jag inser att...

Idag har jag varit på en föreläsning om viktminskning på Sats. Föreläsare var en ung PT tjej, 24 år gammal. Åh, nu känner jag mig gammal, när jag inser att jag ser henne som ung….
Tycker inte det var så länge sedan jag också var 24 år och hade två ungar.

I vilket fall. Det var inte en tjej jag hade pratat med tidigare så jag hade inget att utgå från vilket passade mig perfekt.

SammansättningHon hade förberett fint med en whiteboardtavla fullskriven med info och diagram. Hon bjöd på frukt och presenterade sig. Jag har inga tvivel om att hon faktiskt vet vad hon pratar om. Efter som jag själv har ganska stor erfarenhet av viktminskning och dessutom är rätt bra på kost och näringslära så brukar jag ganska snabbt veta om det de säger stämmer eller inte.

Kunskap – Check

Och PT Lina visste vad hon pratade om. Hon började fint med 5 faser man går igenom innan man kommer så långt som att man aktivt har tagit tag i viktminskningen och lever det liv man vill leva. Men efter det kändes det som att hon tappade tråden rätt fort och även om hon sa mycket vettigt hade jag ibland svårt att se tråden i det hela. Det hattades lite hit och dit men med lite bättre struktur skulle det kunna bli en grym föreläsning.

PT Lina hade energin, utstrålningen och viljan att kunna trollbinda en publik och hon framförde allt glatt och med inlevelse. Det jag inte gillade var att hon konstant ställde frågor till sig själv. Typ ” Det finns hårda och mjuka matfetter. Och vad är då skillnaden mellan dem? Jo……” Och ”Maten kan vi dela in i kolhydrater, fett och proteiner. Vad är då skillnaden mellan dessa? Jo…”

Sen gillade jag inte heller att hon använde en hel del svordomar. Inte så att jag inte svär själv, men jag tycker att det känns lite oproffsigt när en föreläsare svär annat än i undantagsfall. Det hörs så mycket tydligare när man svär om man håller ett föredrag än när man gör det och pratar med en kompis.

Kallt

tallriksmodellen-viktminskningJag gillade inte heller att det var så rackarns kallt i cykelsalen. Det var ju dock verkligen inte hennes fel.
Det borde jag ha tänkt på själv, att det skulle kunna vara kallt, men det gjorde jag inte, utan jag frös som en gnu. Nästan så jag skakade där jag satt. För övrigt var det rätt mysigt att sitta i cykelsalen.

Så det var inte så mycket jag inte gillade men det var flera saker jag gillade desto mer. Jag gillade att hon faktiskt visste vad hon pratade om. Hon var inne på områden som att viktökning ofta inte är orsakat av maten utan av bakomliggande orsaker som stress men att det även kan vara problematik så långt tillbaka som barnaåren som ställer till det.

Saker jag gillade

Jag gillade att hon dömde ut en extrem GI-diet och förklarade varför kolhydraterna behövs i kroppen. Däremot tror jag att det kan vara svårt för folk att ta till sig ord som Insulin, Glykogen och Glykogendepåer om man inte som jag är rätt påläst för att jag har en son som är diabetiker.

Hon fick frågan varför flytande fetter är nyttigare än hårda fetter men fastnade i en förklaring om hur fettkedjorna är uppbyggda. Kanske inte riktigt nåt som vem som helst tar till sig, så det kan ju vara bra att tänka på att hålla diskussionen enkel, och förutsätta att de flesta tyvärr kan alldeles för lite kost och näringslära.

Hon konstaterade, liksom jag själv har gjort flera gånger, att något av det svåraste med viktminskningen inte är att gå ner i vikt utan att hålla ut tills man kommit i mål, och även förändra orsaken till övervikten, inte bara arbeta med symptomen. Med en tydligare tråd hade det budskapet varit mycket lättare att förstå.

matpyramidPassion

PT Lina sa att hon alltid haft ett intresse för kost och det märktes. Få smalisar brukar ha en förståelse för hur svårt det kan vara att arbeta bort en livslång övervikt men hon verkade ha förstått att allt inte bara handlar om maten.

Sedan pratade hon i ett och lämnade få utrymmen för frågor under föredraget, vilket var synd. Det kan vara svårt att komma ihåg allt tills slutet, och ibland kan det vara ganska givande att ha ett föredrag som samtidigt är lite av en diskussion.

Återhämtning

Jag satt tyst hela tiden, tänkte att om jag säger nåt kommer jag börja skallra tänder, men helt plötsligt så tittade hon rakt på mig och frågade hur lång återhämtning jag trodde att man behövde efter ett träningspass.

Då hade jag redan suttit ett tag och klurat på det hon sagt tidigare, att vid viktminskning rekommenderar man 3-5 konditionspass á 60 minuter i veckan och 2-3 styrkepass á 60 minuter i veckan så jag kunde inte motstå att kontra med ”-Tja om man nu ska träna 3-5 konditionspass och 2-3 styrkepass i veckan antar jag att det inte blir mycket tid över för återhämtning”.
Kanske lite fräckt men kul.

Klart godkänt

Hon sa många bra saker. Som att det nästan är omöjligt att bygga muskler och gå ner i vikt samtidigt och hon dömde ut pulver dieter, vilket jag ser som att hon vet hur kroppen fungerar.
Så överlag är jag nöjd, även om hon inte sa nåt nytt för min del, men det gav mig hopp om att de PT som jobbar på Sats faktiskt kan en hel del, och gjorde mig nog aningen mer sugen på att prova på det framöver.
Det måste i alla fall ses som en vinst från Sats sida sett, tycker jag.

Tack för en klart trevlig och godkänd torsdag.

Kolla gärna in mina egna inlägg om viktminskning:

Till höger på bloggens startsida hittar ni ännu fler inlägg i ämnet :)