There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Om tredje veckan som passerat

- februari 23, 2014 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Hej på er så här framåt söndagskvällen! Jag hoppas att ni haft en bra helg! Det har jag haft. Jag har hållit mig från alla onyttigheter och kan därmed ikväll...

Hej på er så här framåt söndagskvällen! Jag hoppas att ni haft en bra helg! Det har jag haft. Jag har hållit mig från alla onyttigheter och kan därmed ikväll kryssa av tredje veckans detox som helt enligt plan! Ja, det känns givetvis bra. Tog på mig ett par jeans idag som garanterat satt mycket trängre för inte så länge sedan. Och imorgon är det vägdag. Får väl se om jag får ett bra resultat eller om den tredje ökänt dåliga veckan kommer drabba mig med.

När allt känns bra och jag känner mig stark så försöker jag verkligen komma ihåg känslan och lagra in den för att försöka påminna mig själv hur bra det kändes när jag vacklar lite. Det är inte så enkelt, kanske med mycket träning.

Jag är en matmissbrukare. Jag har missbrukat mat hela mitt liv och aldrig ätit för att jag har behövt det utan alltid ätit av helt fel orsaker. Mat för mig är inte näring för kroppen det är känslor. Känslan av lycka, av sorg av glädje. Själv tror jag att matmissbruket alltid kommer följa med mig men att jag kan skapa rätt förutsättningar och ge mig själv rätt verktyg för att hantera det. Att förbli normalviktig kommer säkert alltid vara en kamp för mig hur jag än ser på det.

Så viktigast för mig är att sikta på en målvikt där jag kan må bra och i mitt fall hamnar det nog enligt BMI precis in på området övervikt. Men jag har kommit fram till att det helt enkelt inte är värt att slåss stenhårt för att passa in i en norm utan bättre att stanna där jag känner mig nöjd och lycklig och inte behöva kämpa lika hårt. Jag siktar på att hamna på 70 kg eller strax under. Låter säkert mycket för er, men för mig är det lite. Framför allt tror jag att det är en vikt jag kan behålla.

Jag har en rutin/ett tips som funkar för mig, som jag tänkte dela med mig av. Jag är sån som har otroligt svårt för att förbjuda mig själv saker. Jag gillar inte förbud och det gör mig snarare rebellisk och trotsig än nåt annat.

Så när jag blir otroligt sugen på nåt och hamnar i det där stadiet att jag ifrågasätter alla mina bra motiv och försöker övertala mig själv om att det gör nog inte så stor skillnad med bara lite.. så gör jag så här.

Jag tar en liten petflaska, eller en stor om det är väldigt svårt att stå emot suget. Så fyller jag den med vatten (vilket jag inte alls gillar) och så säger jag till mig själv att jag får äta precis vad jag vill, det är helt okej, MEN FÖRST måste jag dricka ur allt vatten.

Medan jag dricker vattnet måste jag svara på följande frågor och skriva ner svaren (för mig gör det det hela mycket verkligare och svårare då). Frågorna är:

  • VARFÖR vill jag verkligen ha det här nu?
  • VAD tror jag att det kommer tillföra?
  • HUR tror jag att jag kommer må sen?
  • HUR kommer jag känna mig efteråt?
  • ÄR det värt det?

Hittills har jag inte kommit fram till att det är värt det en enda gång. Och efter att ha hällt i mig massor med vatten är jag hyfsat fullproppad och inte fullt så sugen i alla fall.

Ett annat tips som jag använder mig av när jag behöver handla och är jättesugen, eller det luktar otroligt gott hemma av mat som inte jag ska äta, är att stoppa in den starkaste halstabletten jag kan hitta och suga på den länge. Det här mintiga i munnen tar död på upplevelsen av alla dofter runtomkring och både svalget och näsan känns mest mintiga och suget blir lättare att hantera.

En vicks kostar 3.5g kolhydrater och det är en liten investering om det hjälper mig från att vräka i mig nåt jag inte alls planerat att jag ska äta.

Jaja, det var lite tips.

Veckan som kommer ser ut att bli bra. Jag har 6-7 hundar varje dag och vädret ser ut att bli fint. Förutom att det är min 4:e vecka som också är matvecka ser det ut som om det inte kommer hända nåt direkt rafflande. Det är helt okej. Rafflande kan ju innebära mat eller godis och då måste jag i alla fall tacka nej.