There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Prenumerationer #Facebook

- september 27, 2011 - by , in Gott och Blandat, with 4 comments -

I dag fick även jag gå över till den nya Facebooklayouten med Top Stories och nån slags uppdelning av Senaste händelserna och tidigare händelser. Det fick mig osökt att fundera...

I dag fick även jag gå över till den nya Facebooklayouten med Top Stories och nån slags uppdelning av Senaste händelserna och tidigare händelser.
Det fick mig osökt att fundera på det här med Prenumerationer.

Prenumerationer är ett nytt koncept på Facebook fast det inkluderar mycket av det som ”alltid” varit.

Det som är helt och hållet nytt är att du kan aktivera ”Prenumerationer” i din profil och i och med det tillåta folk som INTE är vän med dig att ta del av allt du postar som är globalt. Det kan givetvis vem som helst se, om de söker rätt på dig,  men prenumererar någon på dig får de upp det löpande direkt i sitt flöde!

Du kan hantera prenumerationer och blocka prenumeranter precis som du kan med alla andra och du kan se vilka som valt att prenumerera på dig.

För er som har barn som gärna sitter med Facebook vill jag bara påpeka vikten av att hålla koll och VETA vad barnen gör på Facebook. Jag tillåter till exempel inte LillFisen att aktivera prenumerationer, precis som jag själv med jämna mellanrum går in och kollar runt, går igenom hennes säkerhetsinställningar och vill godkänna ALLA foton hon lägger upp.

Jag kan dessvärre inte kontrollera alla som taggar henne utan att helt stänga av möjligheten att tagga så därför visar hon mig foton som hon blir taggad i.
Vi har också kommit överens om att hon ska visa alla chattar eller inlägg med tråkig ton. Nätmobbing är sjukt vanligt och ungarna har inte erfarenhet att se bortom den egna skärmen och förstå att ord VERKLIGEN kan såra.
Hör jag om någon som blir tråkigt bemött, även om det inte är min egen LillFis ska det uppmärksammas så att respektiver föräldrar har chansen att ta tag i det.
Hon är 11 och har Facebook på MINA villkor.

För killarna som är lite äldre pratar jag om vikten av att inte dela med sig av vad som helst och konsekvenserna som kan komma av att man är oförsiktig. Vid ett tillfälle fick jag nys om att en av killarna misskött sig och då blev han av med kontrollen över sitt konto. Vett, etikett och god ton gäller alltid, även på Fb.

Jaja, tillbaka till ämnet, förutom det nya med att folk du inte känner kan prenumerera på dina globalt postade inlägg numer, så är prenumerationer det du egentligen alltid gjort med dina vänner. Du prenumererar på deras flöden och får därför i ditt flöde en konstant uppdatering av allas aktiviteter.

Det första som slog mig i det nya var att jag kollade och såg att som standard prenumererar man på ”De flesta uppdateringar” från sina vänner.
Varför inte alla?
Och för att ändra det ska man då gå in på varenda en av sina kompisar och klicka?
Det låter ju skitjobbigt.

Till att börja med så föreslår jag att du behåller standardinställningen.
Att välja ”Alla” innebär att du i ditt flöde får samma saker som i Ticker-boxen. Dvs. Varenda gång någon av dina vänner gillar en länk, en bild, ett inlägg eller lyssnar på en Spotifylåt så ser du det i FLÖDET, inte bara i Ticker-boxen.
VARENDA gång någon av dina vänner kommenterar så får du upp hela den konversationen i ditt flöde, ja förutsatt att den diskussionen är delad med vänners vänner eller globalt givetvis, men det där kan ni väl vid det här laget?

TRO MIG, du vill inte ha det så. Det blir ett enormt stökigt flöde att ta sig igenom och det mesta är långt från högintressant.

Om du nu ändå vill gå in och ändra inställningarna för fler än nån enstaka vän så är det lättare än det ser ut att vara.

Klicka in dig på din profilsida.
Kolla till vänster och klicka på Prenumerationer.

Tess PartyPinglan Handley

Som standard visas först de som prenumererar på dig, vilket för mig är noll personer, men klicka på länken vänprenumerationer så händer det saker.

Vänprenumerationer

Nu får du upp listan på alla dina vänner med prenumerationsknappar intill varje vän.

Gör du det här från en dator så är det enkelt. Bara för muspekaren över knappen ”Prenumererar” så får du en rullgardinslista där du enkelt kan bocka i önskat val. Sedan för du pekaren bara vidare till nästa vän och nästa, och det går snabbare än du tror.
Gör du det från en Ipad till exempel så blir det fler klick, men samma procedur.

Prenumerationer, alternativ
Kolla på knappen ”Prenumererar”, ser ni att de två översta i bilden ser lite annorlunda ut.
Det är för att valet ”Alla uppdateringar” är ibockat. Så ser ni skillnaden.
Är det en liten RSS ikon istället så står det ”Prenumerera”, och det visar att du idag inte prenumererar på deras inlägg, dvs. du har dolt allt de skriver från ditt flöde.

Här kan du passa på att bocka ur saker du inte är intresserad av att se från olika personer. Är det någon som postar massor med musik och filmklipp som du är helt ointresserad av så bockar du bara ur det alternativet. Då sliper du alla Spotifynotiser och Youtubefilmer från den personen både i Ticker-boxen och i ditt flöde.

Som ryktet sa, om ni har läst Senaste skiten på Facebook, så skulle ni bocka från ”kommentarer och gilla-markeringar”. Men gör ni det så kommer ni inte att se ”kommentarer och gilla-markeringar” från den personen. Det har INGET att göra med vad ni själva visar och delar ut.

Så prenumerationer är dels nåt nytt som ni kan välja att aktivera och dels nåt ”gammalt” dvs. det som ni gjort hela tiden med era vänner.

Har ni några frågor är det bara att hojta och glöm inte att kommentera i bloggen. Det har varit fasligt tyst de senaste dagarna.
Jag vet ju att ni tittar in, säg hej ibland :D

 • robin

  Tack Tess! ;) har du koll på om det går eller inte går, att göra en generell prenumerations-inställning för alla mina nästan 1000 vänner?? känns lite segt att hantera var o en för sig.. kram!

 • tokbusa

  (sorry, couldn’t help myself ;) :P )

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Hahahaha, allt e bättre än inget :D

 • tokbusa

  hej ibland