There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Stressiga vardag

- juni 4, 2009 - by , in Gott och Blandat, Vikt-igt, with 4 comments -

Nästan varje dag är en vardag och dessa tenderar man ofta att stressa sig igenom för att komma fram till helgen. Jag stressar inte så mycket tror jag, inte om...

Nästan varje dag är en vardag och dessa tenderar man ofta att stressa sig igenom för att komma fram till helgen.

Jag stressar inte så mycket tror jag, inte om jag jämför med många andra i alla fall. Egentligen så skulle jag aldrig behöva stressa om jag bara planerade min tid lite bättre. Men det är inte alltid så lätt att vara välplanerad och ha framförhållning för helt plötsligt dyker något upp som man missat eller helt glömt och så blev det ont om tid.

Jag undrar hur ni hinner med som dessutom arbetar heltid? Jag skulle då aldrig klara av det. Å andra sidan så vet jag flera som inte klarar av att vara hemma på heltid heller.
Vi kan väl dra slutsatsen att vi alla är olika.

Matlagning

Ett av mina stora intressen är matlagning och det lägger jag mycket tid på. Vi äter sällan halvfabrikat. Jag lagar oftast nya recept som jag hittar i tidningar, kokböcker eller på nätet. Visserligen kan nya recept vara ganska lika saker jag lagat tidigare men med någon ny tvist.
Ibland när jag inte orkar lagar jag något av mina gamla ”basrecept”. Såna som jag kan utantill.

Jag fick tre ”kokböcker” i födelsedagspresent. De ser inte ut som traditionella kokböcker, ni får kolla in bilderna så ser ni. Otroligt praktiska och fyllda med goda recept. Ur Wok högen gjorde jag en asiatisk biffsallad i tisdags som var supersmarrig. Nya recept är lite min passion.
Att hitta nya smakkombinationer och prova på nya saker jag inte tidigare ätit. Några saker på senare tid som jag insett att jag gillar är Quorn och Struts.

Alla middagar jag serverar ska ha grönsaker till. Ofta blir det grönsaker i maten, sallad vid sidan om. Utan grönsaker känns det som att måltiden inte blir komplett.

Det tar ganska mycket tid att alltid laga nya recept, även om maten i sig kan vara ganska enkel.
Hemma hos oss är det oftare så att det blir enklare mat på helgerna. Då är alla hemma och vi lägger mer tid på varandra än på matplanering.

Under sommarhalvåret blir det ofta grillat på helgerna. Det kan ju gå rätt fort om vi bara grillar korv med bröd men när jag sätter igång och ska laga egen potatissallad och ett par olika såser till plus en grönsallad så blir det till att planera lite i alla fall.

Jag tror att jag på det sättet har lite bortskämda barn. De är uppfödda på ”riktig” mat och vet hur den kan smaka. När skolan då serverar det som kallas skolmat så klagar mina barn ofta på att det är otrevlig konsistens, smaklöst eller ser direkt oaptitligt ut.

[svgallery name=”090604″]

Wii Active

Något helt annat som jag hinner med att göra hemma är att träna. Tid finns det fast att jag inte alltid utnyttjar den så bra. Träna hör definitivt inte till mina favoritsysselsättningar så det blir lätt undanskuffat av andra roligare saker.

Nu när jag har börjat träna med Wii Active så måste jag säga att hittills så har det verkligen överträffat mina förväntningar. Efter ett pass med Wii Active så är jag ordentligt svettig och med alla styrkeövningar så ligger träningsvärken inte långt borta.

Det är så skönt ibland när man hittar något som verkligen är genomtänkt, hela vägen. Små detaljer som man inte lägger märke till när allt fungerar men som är otroligt irriterande när de inte finns.

Efter 5 träningspass har jag kommit fram till följande:

Att starta upp spelet första gången tar lite tid. Du skapar din egen profil, väljer namn, kön, ålder, längd, och vikt. Efter det får du möjlighet att välja utseende och om du vill ha en kvinnlig eller manlig PT osv. När alla dessa grundinställningar väl är gjorda är det bara att tuta och köra!

Först och främst så väljer du att köra en 30 dagars träningsomgång. Genom att välja mellan nivåerna lätt, medel eller svår så får du ett program anpassat efter det du känner att du själv orkar och klarar.

Har du en balansbräda kan du välja att använda den i vissa övningar. Har du ingen så fungerar allt precis lika bra ändå. I din kalender får du se vilka dagar det är träning och vilka dagar det är inplanerad vila. Kan du inte träna en dag så blir den automatiskt satt som vilodag och så fortsätter programmet utan vidare pekpinnar.

Inför varje träningspass får du se vad just det här passet fokuserar på, vilka övningar som ingår, hur lång tid det kommer att ta och uppskattad kaloriförbrukning. Här kan du välja bort övningar om du känner att de inte är rätt för dig. När du är klar kör du ingång.

Ledd av din PT blir du undervisad inför varje ny övning hur den ska genomföras och påhejad genom hela övningen. Gör du fel väntar din PT in dig och du kan när som helst ta fram instruktionsvideon för just den övningen du håller på med om du vill se igen hur du ska göra.

Har du gjort en övning tidigare så hoppar Active helt över instruktionsvideon men du kan fortfarande enkelt ta fram den om du behöver.

Övningarna är en salig blandning av styrketräning, löpning, boxning och typiska Wii Fit lekar som inlines, dans mm.

När du har tränat ett tag och börjar förstå vilka övningar som är vad kan du sätta ihop dina egna program. Du väljer själv bland alla övningar vilka du vill ha med, i vilken ordning, vilken svårighetsgrad (individuellt per övning eller överlag för alla övningar). Du kan skapa flera olika träningsprogram och spara dessa med olika namn.

Förutom detta så finns det ett antal färdiga träningsprogram indelade efter nivå, längd och fokus som styrka, kondition, både styrka och kondis eller mer specifikt som 30 minuter styrka överkroppen.

Shit, det är ju roligt!

Jag kör 30 dagars programmet på lättaste nivån. Där tar ett pass inklusive instruktionsvideos mellan 20 & 30 minuter. När jag är klar med det så kör jag ofta lite till bara för att det är så roligt.

Låter det här som jag? NEJ, det gör det verkligen inte. Men Wii Active är verkligen roligt. Precis som med all annan träning så blir den vad du gör den till.

Desto mer du tar i och verkligen strävar efter att göra varje övning så ordentligt som möjligt desto bättre resultat får du.
Fuskar du dig igenom övningarna, och slarvar så kan du lika gärna låta bli med en gång.

Wii Active kommer inte träna åt dig.

Jag kan verkligen rekommendera Wii Active till alla. Speciellt mycket till alla som är som jag, dålig grundkondis, svag, gillar inte träning.

Hemma i mitt vardagsrum blir jag drottningen i gymmet. Med min PT som uppmuntrar mig att ta i lite mer, att orka lite till och som berömmer mig när jag klarat av en övning så svettas jag och ler.
Tänker att om grannarna såg mig nu så skulle jag dö, och just då så ringer det på dörren…

Just det, det regnar idag igen…

 • Pingback: 18/8 | Lovely Bubbly

 • Susanne

  Wii är superkul! :D En väldigt bra investering.

  Ps Så nyfiken på vem som vann ljustävlingen, har jag missat nått vinnarinlägg?

 • http://madela.blogg.se Madde

  Det tycker jag verkligen att vi ska göra! Men jag tycker att du och Eva snart får komma hit och ta en fika :-) Jag ska operera min fot på måndag så jag kommer nog att behöva lite sällskap ;-)
  Kram M

 • http://www.spinell.se Mattias

  ”Shit, det här är ju roligt” – näe, det låter verkligen inte som du när det gäller träning ;)