There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Synad i sömmarna

- januari 19, 2009 - by , in Senaste Nytt, with 2 comments -

Ska storebror kunna se dig eller inte? Jag har alltid hävdat att har man inget att dölja så spelar det väl ingen roll om man övervakas? Om jag blir filmad...

Ska storebror kunna se dig eller inte?
Jag har alltid hävdat att har man inget att dölja så spelar det väl ingen roll om man övervakas?
Om jag blir filmad av en övervakningskamera i tunnelbanan känns ganska världsligt om samma övervakningssystem kan förebygga en våldtäkt eller en dödsmisshandel.
Eller?

Om vi rent hypotetiskt säger att vi har en simhall där ett barn i omklädningsrummet eller duschen blivit utsatt för en pedofil. Då skulle alla föräldrar säkert vara för kameraövervakning av dessa utrymmen bara för att det aldrig ska kunna upprepas. Det i sin tur innebär att alla som vistas i omklädningsrummet och duschen blir filmade.

Vi kan ju låtsas att filmen inte lagras utan att den endast visar vad som pågår i detta nu. Vem som helst får inte se övervakningsbilderna utan bara enstaka personer.
Det kan ju också vara så att ingen kollar på övervakningsbilderna men att de lagras för att kunna tittas på om man misstänker ett brott.
Det här låter ju helt ok hittills. Jag kan gott stå ut med det om jag räddar ett oskyldigt litet barn.

Men vem övervakar övervakarna?

Visst förstår jag att det finns hårda bestämmelser för hur dessa bilder ska sparas och förvaras men det finns det ju också när det gäller till exempel biofilmer. Trots det finns de ofta att ladda ner innan filmen har haft premiär på bio. Har du väl blivit filmad i en övervakningskamera kan nog ingen garantera till 100% att bilderna inte smiter ut på internet på något sätt, speciellt inte om det handlar om mer eller mindre nakna personer, vuxna och barn.

Kameraövervakning är hittills ganska hård reglerat i Svensk lagstiftning men allt fler söker tillstånd att få sätta upp kameror både här och där.

Det senaste jag hörde var en kamera som filmade alla som sjöng karaoke under en kväll på en krog i stan. Filmen lagrades inte men sändes live på nätet.
Jag vet inte, men så kul känns det inte att folk kan logga in och kolla live när man gör bort sig på krogen. Eller kolla på alla foton som tas under kvällen.

Det finns ju helt klart en del aspekter i det här. Att folk fotade har inte varit ett problem tidigare men nu har alla en kamera i fickan hela tiden, konstant beredda att med stillbild eller på film föreviga dig. Tro nu inte att bilden stannar där. Nej dagen efter hittar du den på en sajt som tex. Facebook. Inte heller ett problem i sig om det inte var så att du blev fotad utan att du visste om det vid ett tillfälle då du inte ville det och alla andra hade sett dig innan du ens fick vetskap om det.

Alla har vi väl något vi vill dölja. Alla vill inte visa upp de allra fulaste bilderna på sig själv till allmän beskådning.

Ha det i åtanke när du nästa gång lägger upp en rolig bild eller ett roligt klipp på någon annan än dig själv. Det är inte lagligt att göra det, (om personen på bilden är identifierbar) och det är rätt otrevligt om inte personen i fråga blir tillfrågad först.

 • http://www.lakris.se anna

  Tjena !

  Kul att du hör av dej.. Ja, dessa barn. Man kan inte göra annat än sucka ibland. Hos oss knallar det framåt med både solskens och gråa dagar =)

  Är ni oxå bänkade framför mellon ? Vi är..

  Kramen på er alla

 • http://www.uppsagd.se Mattias

  När sedan större organisationer (läs IFPI et al) får sprida lögner som sedan resulterar i lagförslag blir man riktigt orolig…

  Jag har iofs inget att dölja och jag har rent mjöl i påsen. Problemet ligger i att:
  1. Rent mjöl idag behöver inte vara rent mjöl imorgon
  2. Allt som läggs upp på nätet går att få tag på
  3. Du vet inte vad den som granskar din påse efter rent mjöl anser är rent mjöl.

  Ett typexempel. I Sverige så censureras internet. Telia gör stor sak av det i operatörs/slutkundskretsar och skryter stort att man filtrerar internet så att allt innehåll inte är tillgängligt.

  Nu råkar det vara barnporr och pedofilsiter man censurerar så att de flesta* internetbrukare i Sverige inte kommer åt det.

  Listan med vad som filtreras är hemlig, dvs man kan inte kontrollera vad som finns eller inte finns på listan.

  Eftersom listan är hemlig är det väldigt svårt för någon som felaktigt hamnar på listan att bli borttagen

  Det är ytterst oklart på vilka premisser man hamnar på spärrlistan och vilka som är beslutande organ.

  Nu råkar detta handla om barnporr och pedofilsiter, så de flesta tycker att det är bra. The Pirate Bay lyckades med konststycket att hamna på spärrlistan tidigare, vilket är märkligt efter som det bara var barnporrsiter som skulle vara med på listan.

  Sedan läser man saker som detta (saxat från computer sweden): ”Svenska internetanvändare ska hindras att komma åt spelsajter som är förbjudna enligt svensk lagstiftning. Det föreslås i spelutredningen som i dag överlämnades till finansminister Anders Borg.”

  Skrev om det på Spinell tidigare: http://www.spinell.se/statlig-censur-av-spelsajter/

  Vad mer skall censureras?
  Utvalda riksdagspartier (vissa partier hindras ju att komma till skolorna i valtider, men inte andra) kanske? Finns det ett bättre sätt att rigga ett val?

  Integritet och frihet är en förbrukningsvara, ju mer den naggas i kanten desto mindre blir den…

  * = Det finns operatörer som inte gått med på denna överenskommelse och som inte applicerar spärrlistorna

  Bara så ingen får fel uppfattning, jag debatterar inte om barnporr, jag tycker det är obehagligt att andra bestämmer vilken information jag får ta till mig.