Tess Bönsalsa
- november 22, 2010 - by Tess, in Gott och Blandat, with 5 comments -
Min bönsalsa är uppskattad här hemma. Alla gillar den, till och med ungarna. Fast mina ungar äter typ allt, tacksamt nog. De är lika nyfikna på mat som jag är...
Min bönsalsa är uppskattad här hemma. Alla gillar den, till och med ungarna. Fast mina ungar äter typ allt, tacksamt nog. De är lika nyfikna på mat som jag är och är uppvuxna med riktig mat, inte bara halvfabrikat.
För mig har det alltid varit helt självklart och viktigt att mina barn aldrig skulle få samma usla kostvanor som jag hade med mig hemifrån.
Bönsalsa är något vi äter ganska ofta, som ett tillbehör till middagen. Bönor är nyttiga med ett lågt fettinnehåll, ganska högt proteininnehåll och dessutom flera viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Salsan kan varieras i det oändliga och den här gången har jag i Matvete Durum, vilket jag aldrig haft i tidigare. Så uteslut eller lägg till efter egna önskemål.
Som alltid är mina recept ungefärliga. Jag mäter sällan utan kör allt på känn och smakar av istället. För er skull har jag idag faktiskt mätt alla ingredienser.
Recept
En sats av dagens bönsalsa:
-
1 Gul lök
- 3 Medelstora Tomater
- 1 Förpackning Kidenybönor ICA
- 1 Förpackning Stora vita bönor ICA
- 1 Förpackning Kikärter ICA
- 1 Burk Matvete Durum Zeta
- 1 Förpackning krossade tomater ICA
- 1 dl Olivolja
- ½ dl Vitvinsvinäger
- Salt
Instruktioner
Gör så här:
Ta fram en stor skål att blanda allt i.
Skala och hacka löken fint. Små bitar är mycket godare än stora så slarva inte. Lägg ner det i skålen
Tvätta och hacka tomaterna. Lägg även dem i skålen.
Öppna alla förpackningar och burkar.
Häll en förpackning bönor i taget i en sil och skölj noga, men försiktigt, under kallt rinnande vatten. Skaka av försiktigt och häll ner bönorna i skålen.
Gör samma sak med Matvetet.
Häll även förpackningen med krossade tomater i silen och skaka ur det mesta av vattnet, häll över resten i skålen.
Häll i Olivoljan och vinägern i skålen, salta lite lagom. Jag anväder gärna mitt favvosalt, ett grovkornigt, örtkryddat havssalt som doftar rosmarin.
Blanda FÖRSIKTIGT! Bönor är ömtåliga och går lätt sönder. Låt sedan stå tills det är dax att äta. Går utmärkt att äta genast men kan med fördel få stå och dra ett tag.
Näringsinnehåll
Näringsinnehållet på bilden är för HELA satsen. Jag räknar med att en sats kan räcka till 8 portioner men det beror ju helt på om man bara har den som tillbehör eller istället för pasta/ris / potatis, vilket jag ofta har.
Delar man satsen i 8 blir en portion ca 200 g och näringsinnehållet följande:
- 193 kalorier
- 10 g fett
- 21 g kolhydrater
- 5 g protein
Löken är viktig i salsan och för er som tycker att lök är för starkt, använd en mildare lök som rödlök och ta kanske lite mindre än en hel. Finhackad vitlök är jättegott att ha i, vanligtvis har jag i massor, och persilja fungerar också jättebra.
Experimentera på!