There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Tess pepparkaksbröd

- november 22, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 2 comments -

Som utlovat har jag nu bakat och måttat enligt konstens alla regler. Men jag vill att ni ska tänka på att jag är notoriskt dålig på att följa recept. Istället...

Som utlovat har jag nu bakat och måttat enligt konstens alla regler. Men jag vill att ni ska tänka på att jag är notoriskt dålig på att följa recept. Istället blir det ofta  ”jag-tar-det-jag-har-hemma”, och ”undrar om det här blir gott?”

Allt till och med TranbärenMitt bröd har därför utvecklats enormt sedan jag först började och smakar olika från gång till gång. Jag hoppas att ni kan använda er fantasi och utveckla brödet vidare. Ge gärna tillbaka ett recept till mig sedan.

Pepparkaksbrödet fick stående ovationer från familjen, själv älskar jag det, och jag hoppas att ni kommer tycka om det med.

Det är världens mest lättbakade bröd så hur ni än gör kan ni inte misslyckas. Förutom ingredienserna behöver ni en köksvåg, en stor bunke, en slev, bakplåtspapper och en ugn att grädda brödet i.

Nu ska det blandasReceptet är för en brödform modell större. Har ni inte en sådan så får ni skaffa en eller dela smeten i två mindre formar. Receptet är 1½ gånger en normal sats. Formen jag använder är köpt på Ica Maxi och rymmer  2.8 liter mot normala 1.5 liter.

Börja med att plocka fram

En köksvåg, en stor bunke, en slev. Släng igång ugnen på max. Jag har Varmluftsugn, om du har en vanlig ugn kanske du ska sätta den på 175 grader direkt istället. Så inte brödet bränns.

Ingredienser:

  • Färdigblandat660 g Dinkelmjöl, fullkorn
  • 45 g Kruskakli
  • 100 g Linfrön
  • 50 g Pumpakärnor
  • 100 g Mandel (hel)
  • 100 g Russin
  • 100 g Tranbär, torkade Ica gott liv
  • 13 g pepparkakskrydda
  • 10 g salt
  • 27 g Bikarbonat
  • Formen50 g Sirap, ljus
  • 160 g Lingonsylt
  • 750 g Filmjölk 3%

Gör så här:

Ställ bunken på köksvågen och starta vågen. Kolla så att det står 0.0 på vågen.
Häll i mjölet, nollställ vågen. Häll i Kruskakli, nollställ vågen.
Fortsätt så tills du kommit till Tranbären.
När du hällt i dessa rör om ordentligt.

Smeten i formen från börjanHäll sedan i pepparkakskryddan, salt och bikarbonat på samma sätt som tidigare.
Rör om ordentligt igen.
Häll i Sirap, Lingonsylt och fil, som tidigare.
Rör om ordentligt igen, kolla så du verkligen gör en smet av alltihopa och inte missar att röra i botten.

Tag din brödform och ett bakplåtspapper.
”Klä” formen med pappret genom att trycka ut det så gott du kan i formen.
Klicka ner smeten hyfsat jämt. Det är inte så noga.
När all smet är i formen tag fram en skärbräda och ställ den på köksbänken.

På väg in i ugnen”Släng” ner formen på skärbrädan / dunka den, upprepade gånger tills smeten plattat ut sig och ser jämn och slät ut. På så sätt slipper du luftbubblor och får ett jämt och kompakt bröd. Det här brödet ska inte vara luftigt och fluffigt.

Börja om från början…

Gör du som jag och alltid bakar två bröd åt gången börjar du nu om från början och gör allt en gång till.

Sänk sedan ugnen till 175 grader och skjutsa in formen/formarna i ugnen i 60 minuter. Typ i mitten av ugnen.
Precis ute ur ugnenGör du bara ett bröd kan det gå aningen fortare att grädda, så håll lite koll så att det inte bränner.

Låt svalna

Tag ut brödet när det är klart, och stjälp ur det ur formen. Peta loss bakplåtspappret och låt det svalna på galler under en kökshandduk. Låt det svalna länge, så det inte är varmt när du börjar skära upp det. Skär du det för tidigt kommer det vara kladdigt och svårt att skära snyggt.

Drygt 4 kg bröd

Summan av kardemumman

Jag får ut ca 28 skivor på en limpa, då är de ca 1 cm tjocka. Hela limpan väger lite drygt 2 kg.
Det är definitivt inte nåt smalisbröd men det är mättande så äter man inte mer än nödvändigt (för att det är så gott) så stör det inte mig att det innehåller en hel del energi. Trots allt innehåller det både nyttiga fetter och en massa fibrer.

En skiva på 75 gram innehåller ca:

  • 178 kcal
  • 5 g Fett
  • 26 g Kolhydrater
  • 6 g Protein

Missa nu inte grundregeln när du lagar mat eller bakar som jag gör, EXPERIMENTERA!
Hittar du en grym kombo så skicka den till mig.

Och du, LYCKA TILL!