There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Träna med pulsklocka

- september 5, 2011 - by , in Fitnessfighten, Gott och Blandat, with 2 comments -

Det här började med en kommentar till inlägget, Nä fy farao! Jag kom på att jag ville utveckla mitt svar lite. Här är mitt svar på kommentaren och nedan ska...

Det här började med en kommentar till inlägget, Nä fy farao!
Jag kom på att jag ville utveckla mitt svar lite.
Här är mitt svar på kommentaren och nedan ska jag utveckla det hela lite mer.
————MITT SVAR——————
Efter helgen då jag var ute och ”sprang” med min man konstaterade jag följande:
Jag gör faktiskt mitt bästa efter min förmåga. Det är ju inte så att jag ”slappar” när jag kör intervaller, jag gör helt enkelt det mesta jag klarar att göra.

Tanken är att vi ska ligga i 10 minuter på 85% av maxpuls. Min maxpuls enligt standarduträkningen är 181, men jag tycker att det känns lite lågt. Så jag räknar 185.
85% av 185 är 157

Om jag då springer i intervaller men inte nån gång under dessa 10 minuter är under 157 så kör jag trots allt 85% hela tiden, även om jag varvar med gång.
90% för mig är 165 och när jag springer är jag uppe i 175 så jag är nästan på max, vilket förklarar varför jag inte klarar att springa mer än det jag gör just nu.
Med mer träning borde pulsen sjunka under joggsekvenserna vilket skulle göra att jag kan springa mer och gå mindre.

När det här slog mig insåg jag att jag är ju jävligt duktig ändå, trots att jag skäms för att jag bara kan springa 2 minuter i ett sträck. 2 minuter, låter så jäkla futtigt, men jag har aldrig tidigare i mitt liv sprungit annat än till nån enstaka buss.
Har du pulsklocka rekommenderar jag dig att köra med den. Det är ett grymt verktyg.
Tack för din kommentar, vi kommer klara 10 minuter i ett sträck innan det här är över, i can feel it!
————-SLUT————-

Det är precis som jag skriver att pulsen med mer träning kommer sjunka. Ingen klarar av att springa någon längre tid på mer än 85% av maxpuls och det är också orsaken till att vi fitnessfightare ska köra två * 10 minuter istället för 20 minuter i ett sträck. Det är mycket svårare att ligga på 85% i 20 minuter än i 10.
Ska man klara det har man knappast problem med jogga/springa 10 minuter från första början.

Men det första som märks är troligen att pulsen sjunker mer och snabbare i promenaddelen av intervallerna. Det är ett tydligt tecken på att du förbättrat din kondition och syresätter dig bättre. Kroppen klarar helt enkelt av att snabbare komma ner i puls.
När det här händer bör du göra något av följande:
Antingen börjar du minska på promenaddelen så ”vilan” blir kortare.
Du kan också/eller öka tiden du joggar.

I slutändan kommer du dock också se att det blir svårare och svårare att komma upp ordentligt i puls även om du springer mer och går mindre. Det är för att konditionen förbättras.
Då får du anpassa dig efter det och ta i mer, springa snabbare eller varför inte mer kuperat?

Pulsklockan är ett jättebra redskap för att veta hur man ligger till och hur man förbättras.
Enklaste sättet att räkna ut maxpuls är 220-din ålder. Det är långt från exakt och brukar visa mer fel desto yngre man är. Men det är en riktlinje och du kan alltid välja själv att höja din maxpuls lite om du känner att det är för lätt.

85% av maxpuls då har du svårt att prata. Det är en bra riktlinje. Kan du svara i hela meningar är du inte uppe i 85%

Ett av mina mål med fitnessfighten är att klara av att jogga 10 minuter i sträck. Det känns inte helt omöjligt idag faktiskt!

20110905-145223.jpg

20110905-145255.jpg

 • http://shapemybody.blogspot.com/ Linn

  Superbra skrivet! Nu känner jag mig inte lika ”dålig” längre, för att jag inte orkar. Men självklart måste man utgå efter sig själv o inte vad alla andra, eller vad man ”ska” klara. Nu är mitt mål också att klara 10minuter i sträck i slutet, men varje steg närmre är bra ! :)
  Dock känner jag att jag bör investera i pulsklocka, men vill inte lägga hur mycket pengar som helst på det :(

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Jag hade en billig från Lidl förut. Den funkade men jag slängde den när jag fick en Polar FT7 i födelsedagspresent. Så mitt tips är att kolla Lidl och kanske Clas Olsson eller Kjell och CO efter nån billig som du kan börja med. Du kan ju alltid byta upp dig senare.

   Heja oss förresten, som ska klara 10 minuter i spåret!