There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Träningsglädje

- april 13, 2010 - by , in Gott och Blandat, with no comments -

Alla ni som tror att det är kört att hitta någon form av träning som passar er och / eller träning som ni gillar, jag vågar påstå att ni har...

Alla ni som tror att det är kört att hitta någon form av träning som passar er och / eller träning som ni gillar, jag vågar påstå att ni har fel.
För här har ni den eviga latmasken, som inte har tränat regelbundet varken som barn eller vuxen, men som nu har hittat träningsglädjen, och jag är helt övertygad om att kan jag,
SÅ KAN NI!

Jag har alltid sett träning som en form av självplågeri. Att bli svettig är äckligt och det är bara jobbigt att träna. Det här med att man blir pigg av att träna är en myt, för att inte tala om att man blir beroende av det, rent struntprat. Men jag hade fel, och kanske var det så att jag egentligen inte heller trodde på mig själv men det var användbart som undanflykter.

Skam

Jag flydde det jag trodde andra tänkte när de såg mig och jag flydde från min egen skam över att jag var så stor. Jag flydde från rädslan för att bli svettig och ansträngd med ursäkterna att det helt enkelt inte fanns någon form av träning som jag tyckte om. Jag blev varken glad, beroende eller pigg, snarare trött, svettig och skamsen över att jag inte klarade mer.

Drömmen om att träna har alltid funnits där. Jag har alltid velat vara en smalis som tränade snyggt och lätt och njöt av det, och som ett resultat av det har jag i omgångar provat på träning i olika former. Simma, gruppträning på friskis & svettis, gruppträning på gym, styrketräning, badminton, promenader, cykling…

Försökt

Min Darling har följt med och peppat men jag har mest blivit arg, för han är bättre, mycket bättre, än mig, och har aldrig haft problem med vikten utan har snarare en fysik som gör att det går snabbt för honom att komma in i sporten och behärska den.
Dessutom så gillar han att röra på sig och hur mycket pepp och stöd jag än fick, så klickade det inte. Jag lade alltid ner, tror inte jag har klarat mer än 10 gånger regelbundet av något…

Men viljan och drömmen har som sagt alltid funnits där, och känslan av att min kropp egentligen kanske skulle må bättre av träning.

Jag hittade rätt, till slut…

Det var flera faktorer som tillslut gjorde att jag hittade rätt och dessa sammanföll på ett alldeles unikt sätt som för mig blev nyckeln till att hitta det som jag skulle komma att älska. Alla små bitar behövdes men framför allt handlade det om att jag korsade väg med några personer som skulle visa sig vara helt avgörande.

Viktiga

Amina som redan hade kort på Sats och som jag skulle träna med, men som varit där typ 2 gånger sedan jag skaffade mitt kort ;-)
Men det var hon som övertalade mig att följa med som gäst, annars hade jag aldrig hittat dit.

Johanna som snabbt blev min favvotränare och som smittade mig med energi och fick mig att förstå att träning SKA och KAN vara roligt. Som fick mig att känna att jag också kunde och som fortfarande, fast att hon slutat där, finns kvar och peppar och jagar på mig.

Inka som är konsekvent perfekt i det hon gör. Som ger mig energi och vilja och får mig att tro på min egen förmåga. Om hon tror att jag kan så måste jag väl kunna tro det själv? Som har kommit att betyda oerhört mycket för mig på min väg mot mindre klädstorlekar och bättre flås.

Och sen alla andra som jag sakta börjar lära känna och som inte bara är duktiga instruktörer utan också verkligen är supertrevliga, Martina, Anna, Cecile & Linda. Jag vet precis vad jag hade för idéer om hur jag trodde instruktörer skulle vara och jag hade helt fel.

Jag tänkte mig dem som perfekta som helst bara ville ha andra perfekta i sin klass. Jag tänkte att de lika väl som de andra deltagarna skulle lida av att jag var där, ja, jag vet hur det låter.

Jag väljer!Gå vidare

Länge fick jag verkligen ångest om någon ställde sig bakom mig och jag led med dem som behövde ha mig i blickfånget. Ska jag vara riktigt riktig så börjar jag sakta inse att det där, det fanns bara i mitt huvud, som så mycket annat strunt.
Ibland när jag mår bra och ser klart, kan jag se tydligt hur jag ständigt trycker ner mig själv.

Tack vare Maude har jag vågat mig på att ställa mig längst fram i salen och insett att det är faktiskt fantastiskt roligt, och ingen bakom mig verkar lida speciellt mycket.

Görbart

Jag säger inte att det är lätt att hitta rätt men det går. Det är inte lätt att gå från latmask till hurtbulle eller från tjockis till smalis men det är inte det väsentliga. Det viktiga att komma ihåg är att det är görbart.

Utgångsläget spelar ingen roll, stor eller liten, gammal eller ung, det är aldrig försent att förändra. Och man behöver inte träna som en tok bara för att jag gör det. Ni strävar efter era mål och det kan lika gärna vara att hitta glädjen i att gå ut och promenera en stund några gånger i veckan.

Tisdagsmötet då?

Jo det gick fantastiskt bra, jag nådde mitt mål, fick min stjärna och kommer ta ut hela energikicken på bodypumpen ikväll!
Nu har jag nått mina 50% efter många veckors slit, lite depp, mycket stiltje och enormt mycket glädje, energi och helt underbara vänner.

Det har tagit mig rätt lång tid att nå hit men resan har utvecklat mig, förändrat mig till något jag emellanåt kan känna mig rätt stolt över. Det har varit värt varenda motgång att nå hit, jag har fått så många insikter i hur jag fungerar och här i bloggen synliggjort för både mig själv och er hur komplicerad bakgrunden till livslång övervikt kan vara.

Nu har jag lika mycket kvar, typ, jag vet ännu inte riktigt var målet kommet stå, och man skulle kunna tro att det känns tröstlöst att veta att det är lika mycket kvar. Men har jag bara hälften så roligt undertiden och fortsätter att utvecklas och lära mig mer om mig själv så kommer den resan vara värd varenda svettig sekund.

Idag är en stor dag för mig, och jag ska verkligen försöka komma håg hur det känns och ta fram det när jag hamnar i en seg period nästa gång.
Idag är jag KUNG! och just idag tänker jag njuta av den känslan sekund för sekund!