There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Vad är jämliket för er?

- oktober 27, 2010 - by , in Gott och Blandat, with 2 comments -

Hörde på radion i morse att vi är tydligen inte fullt så jämlika som vi tycks tro. Inte ens i Sverige är det helt rättvist. Fortfarande är det mest kvinnor...

Hörde på radion i morse att vi är tydligen inte fullt så jämlika som vi tycks tro. Inte ens i Sverige är det helt rättvist.
Fortfarande är det mest kvinnor som är hemma med barnen, och sköter markservicen hemma, samtidigt som männen gör karriär, eller nåt.

Dessutom tycktes det inte bli bättre heller. Fler och fler unga mammor skulle kunna tänka sig att bli hemmafruar om de bara hade råd. Heja hemmafrun!

Lila hjärtan en lila dagJämlikt?

Det som stör mig i resonemanget är att jag tycker verkligen inte att arbetsfördelningen hemma har med jämlikhet att göra.
Jag vill bli behandlad på lika villkor om jag söker ett jobb. Jag vill inte bli bortvald för att jag är tjej om jag har samma kvalifikationer som en man. Det i min värld är inte jämlikt.

Om jag var tillsammans med en annan kvinna istället för med en man så vill jag inte heller bli behandlad annorlunda. Vem jag väljer att gå till sängs med och dela mitt liv med, har inte resten av samhället att göra med.

Jag, en hemmafru

Jag är hemmafru, det är helt och hållet mitt val, vårt val. Gör det mig till mindre jämlik?
NEJ, det gör det VERKLIGEN INTE!

Jämlikhet hemma, för mig, är att vi delar på allt som behöver göras, från avloppsrensning och slänga soporna till skifta däcken på bilen och laga middag. Vi delar på det på ett sätt som vi själva tycker är rättvist. Han är nöjd och jag är nöjd, eller hon är nöjd och jag är nöjd om det skulle vara så.

Blir det mer jämlikt i samhället för att min man tvingas stanna hemma med barnen halva tiden och jag som inte har ett jobb tvingas ut till arbetsförmedlingen halva tiden? Och hur gör vi med de som är två mammor eller två pappor? Ska de vara hemma tillsammans hela tiden respektive då inte vara hemma alls?

När vi likställer jämlikheten med könen så cementerar vi könsroller som jag tycker vi snarare borde jobba bort.

Hur tänker ni?

Så nu undrar jag om jag är helt ensam om att vilja bli lika behandlad som alla andra oavsett kön eller läggning? Om dagens unga mammor vill bli hemmafruar och stanna hemma med barnen i större utsträckning är det verkligen så dåligt?

Är det någon som tror att det kommer att ta oss tillbaka i raketfart till tiden då kvinnor inte hade rösträtt?
Med tanke på hur samhället ser ut idag och hur skruvade ungdomarna idag blir när de växer upp i familjer med två heltidsarbetande föräldrar som ändå går på knäna av dålig ekonomi och för mycket stress så kanske det inte är en helt dålig idé för barnen.
Och vem säger att det är mamman som blir hemmafru på heltid?
Det finns säkert massor med pappor som mer än gärna skulle stå tillbaka och stanna hemma medan frun får jobba och jaga karriären.

Jämlikhet och valfrihet är viktiga saker.
Det är inte jämlikt när staten försöker tvinga oss till en 50/50 fördelning mellan könen.
Gör valfriheten valbar. Jag vill välja själv.

 • http://gonzza.blogg.se Anki

  Det är sorgligt men sant! Det är ojämlikt i Sverige idag.

  Hoppas ni får det grymt på combat:en, jag måste dra en förmiddagsträning idag!

  • http://www.partypinglan.se Tess

   Hahaha, läste i din blogg för knappt 10 minuter sen ;)
   Synd att vi inte ses idag, kanske nästa lördag?
   Ha en grym helg och en bra träning!