There is no rest for the wicked

×

Da blog!

- Så länge man har roligt är ingen tid bortkastad -

Warning: getimagesize() expects parameter 1 to be string, object given in /storage/content/51/153451/partypinglan.se/public_html/wp-content/themes/luckytimes/functions/snippets_n_plugins.php on line 97 Warning: basename() expects parameter 1 to be string, object given in /storage/content/51/153451/partypinglan.se/public_html/wp-content/themes/luckytimes/functions/snippets_n_plugins.php on line 98

Verandasoppan i Åbylund

- juli 2, 2012 - by , in Gott och Blandat, with 1 comment -

EDIT, tillägg 2014-09-16—————————————————————– Det här inlägget får väldigt många träffar och hamnar i toppen av sökresultaten när man söker på BRF Åbylund. Av den orsaken vill jag uppdatera det lite,...

EDIT, tillägg 2014-09-16—————————————————————–

Det här inlägget får väldigt många träffar och hamnar i toppen av sökresultaten när man söker på BRF Åbylund. Av den orsaken vill jag uppdatera det lite, för texten nedan är helt sann, men gammal.

Det senaste året har vi i BRF Åbylund haft en grym styrelse. Den bästa sedan vi blev BRF. Den nu sittande styrelsen har en hel del att ta tag i sedan de tidigare åren, och det har de gjort! Det har blivit bättre på så många sätt och för mig är det ultimata beviset på just det, att jag inte längre längtar härifrån. Jag har faktiskt helt tänkt om. Jag trivs i mitt Åbylund igen.

Inom en ganska snar framtid kommer vi också få ett slut på verandasoppan, med nya regler att följa och det ser ut att bli bättre! Framför allt kommer vi inte behöva riskera att få riva igen, för den här gången är allt korrekt gjort!

Jag har startat en grupp för de boende där jag arbetar för mer kärlek, respekt och gemenskap bland oss som bor här och som en direkt följd av det höll vi en fest för ett par veckor sedan, och vi hade det jätteroligt! Jag har lärt känna många nya grannar och jag tycker stämningen här faktiskt känns mycket bättre.

Med det sagt så önskar jag er en trevlig läsning av inlägget nedan!

EDIT, slut—————————————————————————————

Den här verandaföljetongen är verkligen inte rolig men för er som inte hängt med i alla svängar ska jag dra hela historien från början.

Jag flyttade med familjen till ett radhusområde i Västerhaninge för en sisådär 13 år sedan. På den tiden hade de flesta en liten plätt på framsidan med lite gräs och staket och en lite större plätt på baksidan med samma upplägg. Inget avancerat. Själva området är byggt ovanpå ett gammalt kärr, eller träsk som jag brukar säga, och tomtmarken var minst sagt varierande. Vi hade leråker på bägge sidor om huset, så fort det var det minsta fuktigt ute. Andra hade mycket bättre gräsmattor.

Efte ett par år ruttnade vi på leran och bad om tillstånd från Haninge Bostäder som då ägde våra hus, att få däcka över hela framsidan med en veranda. Vi skickade in en skalenlig ritning och fick det godkänt. 10 000 kr tror jag det kostade oss men fint blev det och för första gången kunde vi faktiskt vistas ute på framsidan.

Haninge bostäder gick i konkurs och efter dem följde Akelius och Mandamus tills vi lite senare bildade egen Bostadsrättsförening. Då tog byggnationerna fart i området. Altaner i varierande storlekar poppade upp överallt, folk flyttade ut staketen där det gick och allt föreningen sa var, har ni tillstånd från era grannar så är det lugnt.

Många skickade ändå in ritningar till styrelsen innan byggnationer och fick ibland skriftligt, ibland muntligt tillstånd att bygga. Så även vi. Vi fick tillstånd från grannarna och styrelsen och så däckade vi över hela baksidan och fick en alldeles underbar stor veranda. Ytterligare 10 000 kr om jag inte minns fel.

Då började de syna alla byggnationer i området och helt plötsligt visade det sig att i området fanns ingen byggrätt. Nada! Varenda pinne och planka vi hade byggt med tillstånd från olika ägare var alltså svartbygge! Kommunen lade snabbt ett vite på några mille på BRF:en och sa att vi måste ta bort allt.

Bostadsrättsföreningen kontrade med att när vi var nystartade så hade de faktiskt kontaktat kommunen för att få reda på vad som gällde. Inte bara en utan flera gånger och inte fått några svar. Så till viss del var den här soppan faktiskt kommunens fel. Kommunen gick med på att vänta lite med vitet så att BRF:en kunde ansöka om en ändring av planritningen för området.

På det sättet kunde vi få tillstånd att bygga en del i alla fall och resten skulle då tas bort i och med att den nya planritningen trädde i kraft. Så långt allt bra. Det är nu tvisten i det hela kommer.

Redan för två år sedan kom BRF:en ut med ett datum då alla utbyggnader skulle vara borttagna. Det här datumet sattes mig veterligen innan kompromissen med kommunen gjordes och datumet var den 30/6-2012, alltså i lördags. Sedan dess har jag personligen frågat ordföranden i BRF:en hur vi ska göra med rivandet eftersom datumet kommit närmare och närmare för varje möte, men den nya planritningen först skulle bli godkänd 2013 och sedan hösten 2012. Fortfarande efter den 30/6.

Varenda gång har ordföranden sagt att vi ska vänta och inte riva nåt innan vi vet hur mycket vi måste riva. Varenda gång! Senast jag frågade var ungefär 8 veckor före utsatt datum. Samma svar som alltid, vänta. Två veckor senare får vi en lapp i brevlådan där det krasst står att allt ska vara borttaget till den 30/6-2012. Jag mailade ordföranden och Ifrågasatte den tvära vändningen.

Ämne: Altaner och sånt

De tre senaste mötena har jag frågat dig personligen hur vi ska göra med ombyggnationen av altanerna och du har svarat att jag ska vänta tills den nya planritningen är satt så vi VET vad vi behöver göra.

Sist, på mötet med grönsaksfolket så frågade jag åter igen. Jag sa till dig att med tanke på att det tidigare gått ut info om att vi måste åtgärdat altaner mm senast i sommar så undrade jag hur vi skulle göra, du sa vänta.

Nu fick alla brev i lådan med kravet att det ska vara åtgärdat i sommar i alla fall.

Hur ska jag veta hur jag ska göra? Varför ger ni så ofta ut olika info till olika folk?

Och när det väl är dax att riva allt kommer väl ändå föreningen ta hit containrar att slänga allt i? Jag menar det är ju tack vare föreningen som allt detta uppstått!

Jag har betalat massor för mina verandor, pengar som jag investerat i god tro. Nu ska jag riva allt, slänga det, betala för nytt senare? Och dessutom lyckas frakta bort allt i en yttepyttig bil?

Tacksam för ett snabbt och tydligt svar. Vi är flera familjer som undrar.

Tess med flera

Åbylundsvägen xxx

 

Det tar 2 veckor innan jag får svar.

Svaret är inte en förklaring utan samma konstaterande, allt ska bort. Eller allt och allt, det som är utöver den tilltänkta planritningen ska bort. Men förslaget (som jag hoppas ligger hos kommunen) har vi inte fått se. Vi vet alltså inte hur det ser ut, men vi ska ändå anpassa oss till dessa kommande nya regler?

Hej!

Hoppas du redan fått svar på dina frågor!

För säkerhetsskull svarar jag ändå.

1. Upplåtelseavtalen ang ”tomt” skall vara åtgärdade senast den 30/6-12 dvs staket skall vara inflyttade om det överstiger upplåtelseavtalets markanvisningar, altaner följa våra regler och vara max 8 kvm på framsidan och max 15 kvm på baksidan.

Altanerna får inte heller vara för höga, då krävs bygglov m.m se vår hemsida.

2. Brandgångarna skall vara ”fria” senast den 30/6-12

3. De ”Svartbyggda” utbyggnaderna har inte fått något datum för rivning, då kommunen ännu ej godkänt våra förslag på utbyggnader med tak eller utan ännu. Dessa beslut kommer troligen att tas först under september oktober-12

Således kommer mer information om dessa senare!

4. Föreningen har inget ansvar för att ta hand om ”materialen” från t ex olovliga utbyggnader, de skall den enskilde ordna själva, likaså med staket m.m som står olovligt på allmän mark alt kommunens.

Var och en får då själva transportera dessa till Jordbro återvinningscentral.

Mvh

Kenth Martell BRF Åbylund!

 

Till saken hör också att när hela den här soppan började så bestämde styrelsen att varje bostadsrättsägare behövde teckna ett nyttjanderättsavtal med BRF:en för att överhuvudtaget få nyttja de små tomtplättar som hör till varje hus. Skrev man inte på blev tomten en allmänning och vem som helst hade i princip rätt att nyttja marken. Avtalet som skickades ut var en skandal. Det skickades ut mitt i sommaren med krav på inlämning inom 14 dagar! Trots att många var bortresta. Avtalet gick i stort sett ut på att vi lovade att sköta tomten efter BRF:ens riktlinjer och vi var skyldiga att göra allt de beslutade samt ta alla kostnader.

I avtalet följde det med en karta. Där skulle man rita in sin tomtgräns och även rita in altaner och byggnationer. Vi vägrade skriva på det som det såg ut så vi ändrade i avtalet. Vi strök och lade till, skrev under och lämnade in. Sen hörde vi inget mer. Nu 18månader eller så, senare, så kan man säga att avtalet borde vara giltigt eftersom BRF:en inte hört sv sig.

Däremot så visade det sig att när folk nu gör sina ändringar, flyttar in tomtgränsen och så, så utgår de från kartan i avtalet. För de flesta verkar ha fått tillbaka sitt avtal med en stämpel på. Inte vi. När jag frågar runt så antar dessutom många att i och med godkännandet, stämpeln, så är deras byggnationer godkända. Vilket inte heller stämmer eftersom allt är svartbyggen tills planritningen går igenom.

Det skruvade i det här är att vi ska alltså anpassa tomtgränser och altaner efter en ritning vi inte har sett. Vi vet inte hur stort det ska få vara eller var i förhållande till huset det ska vara placerat, eftersom planritningen inte är godkänd än. Enligt vår BRF är det tydligen helt ok att vi alltså har en del svartbyggen men inte fullt så mycket som vi har nu vilket jag tycker är väldigt konstigt för det borde ju vara antingen eller.

Antingen får vi ha kvar allt tills den nya planritningen är godkänd och sen ska vi anpassa oss efter den, eller så skulle vi inte få ha nåt alls och sen först få bygga till. Det verkar ytterst skumt att kommunen kräver att vi tar bort en del men inte allt och gör det nu, mitt i semestern när det inte finns nån vi kan ringa och kontrollera det här med.

Folk är rädda för att BRF:en ska gå in och göra jobbet åt en och sedan fakturera i efterskott vilket jag antar är fullt möjligt om man skrivit på nyttjanderättsavtalen. Så folk vågar knappt åka bort för ingen vill komma hem och hitta tomten skövlad och hitta en saftig faktura i brevlådan.

Och till sist, tänk på att BRF:en det är VI! Alla vi som bor där har en andel i BRF:en och styrelsen, vald av oss, ska ju jobba för att VI ska få det så bra som möjligt! Nu bedriver de nåt slags eget krig mot alla ägarna, varför förstår jag verkligen inte.

Jag bad styrelsen att sätta ut containrar om det nu var så att vi verkligen skulle riva till den 30/6 för att folk skulle ha nån stans att göra av skräpet. Svaret jag fick var att styrelsen inte tar något som helst ansvar för våra byggnationer, SOM DE SJÄLVA HAR GODKÄNT!

Kunde jag flytta skulle jag det, men vi har inte råd.

Skrivet med reservation för att jag inte har hundra koll på precisa datum och ordningsföljd. Det här är som jag uppfattat hela historien, det kan finnas detaljer som inte stämmer.